De vluchteling van toen

24

dec

Belinda Bos

65,6 miljoen. 65,6 miljoen mensen waren er eind 2016 wereldwijd op de vlucht volgens Vluchtelingenwerk Nederland. Ik kan mij totaal geen voorstelling maken van hoe vreselijk het moet zijn, een leven als vluchteling. Alleen van de verhalen die verteld worden, kan ik een hele lichte schets maken. Maar wist je, dat Jezus, Jozef en Maria ook vluchtelingen waren?

// Leestip: Johannes 1:47, Mattheüs 2:13-15, 2:19-23 //

Leven als een vluchteling

Zij gingen niet met een heel volk. Zij gingen met zijn drieën. Ze gingen niet per boot over water, maar per kameel door de droge woestijn. Zij gingen niet naar een gebied waarover zij mooie en goede verhalen gehoord hadden. Een paradijs waar ze rijk zouden worden en goed zouden worden verzorgd. Nee, zij gingen naar een plaats waarover alleen maar slechte verhalen bekend waren, waar God zijn volk juist vandaan had geleid.

Toen ze (de wijze mannen) waren vertrokken, zag Jozef in een droom een engel van de Heer God. De engel zei: ‘Sta onmiddelijk op en vlucht met het kind en zijn moeder naar Egypte. Blijf daar totdat ik je zeg dat je terug mag komen. Want Herodes zoekt naar het kind, Hij wil het doden.’ Toen stond Jozef ’s nachts op en vluchtte met het kind en Maria naar Egypte. Daar bleef hij totdat Herodes was gestorven. Zo gebeurde wat de Heer God vroeger al door de profeet Hosea had gezegd: ‘Ik heb mijn Zoon uit Egypte geroepen.’
(Matteüs 2: 13-15, BasisBijbel)

Wat Jozef doet

Het was niet hetzelfde als voor de vluchtelingen van deze tijd, maar Jozef, Maria en Jezus waren wel degelijk vluchteling. Ook zij vluchtten zeer plotseling en om politieke redenen, namelijk om koning Herodes die alle kleine jongetjes zou vermoorden. Ook zij gingen een lange, zware tocht tegemoet.

Dat is heftig! Vertrekken naar het onbekende, naar een plaats waarover alleen maar slechte verhalen bekend zijn. Helemaal opnieuw op moeten starten in een land, waar je misschien de taal niet eens spreekt en helemaal niets meer hebt. Dat doe je niet zomaar en dat is pittig! Maar Jozef twijfelt geen moment. Hij vertrouwt volledig op God en vertrekt dezelfde nacht nog.

Wat wij ervan kunnen leren

Jozef en Maria hebben de grote eer om Jezus te dragen, geboren te laten worden en op te laten groeien. Twee doodgewone mensen, die zo’n wonder kregen. Maar wat een zware taak was het ook! Eerst de stal, dan de haat tegen hen door Herodes, het vluchten door de woestijn naar Egypte, later ook nog al het onbegrip en ongeloof van mensen om hen heen, de dood van hun eigen Zoon. Het was niet makkelijk, zelfs niet in het begin toen ze al moesten vluchten. Maar ze twijfelen geen moment en vertrouwen volledig op God. Daar kunnen wij van leren. Ook al kennen wij de bestemming niet, of zijn er alleen maar negatieve verhalen over deze plaats, God weet waar Hij je heen stuurt, en het zal altijd een veilige haven zijn. Hij is onze veilige haven.

Aan de slag!

Ben je bang voor het onbekende? Een sprong in het diepe? Denk dan aan deze Psalm (121: 5, 8) en vertrouw op Hem! Hij zorgt voor je.

Net als je schaduw is de Heer altijd dicht bij je. Hij zal je altijd beschermen.

De Heer zal je beschermen waar je ook bent, waar je ook gaat, nu en voor altijd. (BasisBijbel)

 

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap