De toren van Babel

06

jul

Emilia

Communicatie, misschien wel het lastigste wat er is. Miscommunicatie, een van de grootste oorzaken van grote conflicten. Als ik nadenk over de momenten dat ik een miscommunicatie had met een ander, dan kan ik zo al een paar opnoemen. Vaak waren die via sociale media, andere keren maakte of kreeg ik een opmerking die in het verkeerde keelgat schoot. Miscommunicatie was er ook meerdere malen toen ik in Hawaii de kamer deelde met een Koreaanse vrouw (die overigens veel andere talen sprak), die geen Engels sprak. Met mijn oma heb ik ook geen echte gesprekken kunnen voeren. Zij sprak Luvale en andere stamtalen en ik was nog jong en deed niet eens moeite om Engels te praten. Waarom spreken we allemaal gewoon niet één taal?!

De toren van Babel

In het begin was er op de hele aarde maar één taal. Toen de mensen naar het oosten trokken, kwamen ze bij een vlakte in het land Sinear. Daar gingen ze wonen. Ze zeiden tegen elkaar: “Laten we van klei bouwstenen bakken.” Ze bouwden ermee en metselden ze met asfalt op elkaar. Toen zeiden ze: “Laten we een stad bouwen met een toren waarvan de top tot in de hemel komt. Laten we er zo voor zorgen dat iedereen ontzag voor ons heeft. Dan zullen we niet over de hele aarde verspreid raken.”

Toen kwam de Heer vanuit de hemel naar de aarde. Hij wilde de stad en de toren bekijken die de mensen aan het bouwen waren. Hij zei: “Ze zijn nu één volk, met één taal. Niets zal onmogelijk voor hen zijn. Dit is nog maar het begin van al hun plannen. Daar zal Ik een eind aan maken. Laten We naar beneden gaan en hun taal in de war maken, zodat ze elkaar niet meer begrijpen.” Zo verspreidde de Heer hen van daar over de hele aarde. Ze stopten met de bouw van de stad. De mensen noemden de stad Babel (= ‘verwarring’) omdat de Heer daar de taal van de mensen verward heeft. Zo verspreidde de Heer hen vanuit die stad over de hele aarde.
(Genesis 11:1-9)

In Genesis 11 staat hoe God de talen in de wereld verspreidde. De toren van Babel is een verhaal waar sommige alleen de boodschap van meenemen. Of het echt gebeurd is of niet blijft dan even open. Maar wat is die boodschap dan? Waarom wilde God dat we andere talen gingen spreken? En waarom mochten we geen toren bouwen die tot de hemel zou reiken? De toren van Babel werd in die tijd als middelpunt gezien. Een plek die centraal was, zodat men niet verspreid raakte. Met de toren van Babel in het vizier lieten de mensen weten dat ze elkaar niet kwijt wilden raken en bij elkaar wilden blijven. Daar zou toch niks mis mee moeten zijn?

Onafhankelijkheid

God was het er niet mee eens. Hij zag hoe wij bij elkaar wilden blijven en hoe wij een warm bad voor onszelf wilden creëren. Ik geloof oprecht dat hun intenties niet verkeerd zijn geweest. Toch was God het er niet mee eens. Waarom mochten we niet ons best doen bij elkaar te blijven? Ik herken mijzelf hier wel in. De intenties zijn zo goed, maar het werk wordt afgekeurd. Er is iets wat God wist en wat de mensen niet wisten bij het bouwen van de toren. Iets wat zij met hun goede intenties nog niet zagen, maar wat God wel voorzag. God zag hoe de mensen steeds meer neigden naar een leven in onafhankelijkheid. Toen, maar ook nu. We denken het steeds meer zonder God te kunnen. Dat was wat God zag en de mensen niet. Ze besloten zelfs een weg te maken naar de hemel. Waarom was dat? Hadden ze geen vertrouwen dat ze daar naartoe zouden gaan? Het ideaalbeeld zou vast mooi zijn geweest, een toren naar de hemel en elkaar niet uit het oog verliezen.

Afhankelijk van liefde

Maar God heeft andere plannen met ons. Zoals in de Evangeliën ook staat geschreven, wordt ons gezegd om de wereld in te gaan en het goede nieuws te vertellen! Nu hadden ze nog geen weet van het goede nieuws, toen ze de toren van Babel aan het bouwen waren. Wel geloofden ze in dezelfde God, die van Genesis tot aan Openbaring hetzelfde verlangen heeft! God wil zijn Liefde uitdelen aan alle mensen in de hele wereld! Dat is iets, wat wij als mensen niet zonder God kunnen en dat voorzag Hij! Soms brengt God verwarring in ons leven om ons te leren afhankelijk te zijn van Hem. Zodat wij niet verloren zouden gaan, maar eeuwig leven zullen hebben! En ja, verwarring kan vervelend zijn en het kan ons helemaal op de kop zetten en onrust veroorzaken. Het kan ervoor zorgen dat we ons zicht verliezen en de hoop opgeven. Maar waar God is, daar is een weg! God gaf ons één taal, die voor alle mensen op de hele wereld te begrijpen is. De taal van zijn Liefde!

Stel dat ik de talen van de mensen en van de engelen kon spreken. Maar als ik dat zonder liefde deed, was het alleen maar lawaai.
(1 Korintiërs 13:1)

Aan de slag!
Gary Chapman schreef een boek over de taal van Gods Liefde. Hierin beschrijft hij hoe wij als mensen vijf talen van liefde kennen. De één is gericht op bevestigende woorden, de ander zoekt vooral tijd en aandacht, een derde wordt getroffen door dienstbaarheid, weer een ander kan worden ontroerd door een geschenk, een vijfde is gevoelig voor fysieke aanraking. De talen helpen ons niet alleen om beter met elkaar om te gaan, maar ook om Gods Liefde uit te beelden. Want de Liefde komt van God! Ik daag je uit om in gesprek te gaan met je ouders, man, kinderen, goede vriendin of vriend en ontdek wat jullie nodig hebben om dichter naar God en uiteindelijk naar elkaar toe te groeien, dit kan zowel in relatie als in vriendschap.

Hier kun je een test maken om uit te vinden wat jouw liefdestaal is!

Bronnen
De taal van Gods liefde

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

  1. Jannes Bolt schreef:

    Persoonlijk vind ik dit een voorbeeld van twee onderwerpen: ten eerst moest verklaart worden dat er verschillende talen in de wereld gesproken worden, en ten tweede waarom God wil dat we slaafs en volgzaam moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap