De te vertrouwen Superheld: Hij zal ons altijd redden!

31

dec

Yael Juch

Deze laatste dag van 2020 is voor veel mensen misschien wel een gewilde afsluiting van een pittig jaar. Een jaar waarin je misschien al eerder vuurwerk hebt willen afsteken om het te besluiten. Een jaar waar je naar redding hebt gezocht. Misschien ben je wel verdwaald in de veranderde maatschappij waarin afstand op iedere straathoek op je stond te wachten. Misschien een jaar waarin verlies de drempel van je huis overkwam. Of een jaar waarin tegenspoed op iedere bladzijde zijn ruimte opeiste. Op de valreep nog een belangrijke bemoediging: er is een Redder die altijd redt!

Vertrouwen

Weet je wat ik vandaag met je wil delen? Ik wil je meenemen naar een man, die dwars door de ruimte die tegenspoed opeiste in zijn levensverhaal, doorlas en bij vertrouwen uitkwam. Ik weet het: dit jaar kon je op weinig vertrouwen. Juist daarom moet jij nu doorlezen, want Hij wil je een gegrond vertrouwen geven, één die niet opschrikt, wankelt of 1,5 meter afstand bewaart.
Wie is die Hij? Wie is die Redder? Wacht, we gaan naar Iemand die wel begrijpt hoe jij je voelt.

Hij zal ons altijd redden

Op Hem hebben wij onze hoop gevestigd: Hij zal ons altijd redden.
– 2 Korintiërs 1:10b (HSV)

Wie zegt dit? Paulus, de man die aardig wat tegenspoed voor zijn kiezen heeft gehad. Wanneer hij deze brief schrijft, zit deze tegenspoed nog vers in zijn gedachten.

U moet weten, broeders en zusters, dat de tegenspoed die we in Asia hebben doorstaan, uitzonderlijk groot was. We hadden het zwaar te verduren, zo zwaar dat het onze krachten te boven ging.
– 2 Korintiërs 1:8 (HSV)

Misschien heb je dit jaar ook wel gedacht: ‘Dit kan ik niet aan!’ Wist je niet meer waar je de energie of kracht kon vinden om door te gaan… Misschien heb je gevreesd voor je leven of voor de toekomst van je leven. Ook dit was Paulus niet vreemd.

We vreesden ernstig voor ons leven, we waren er zelfs zeker van dat het doodvonnis al was uitgesproken.
– 2 Korintiërs 1:9 (HSV)

Misschien denk je nu wel: ‘Tjonge, ik word niet zo gelukkig van deze overdenking. Ik denk dat ik mijn feelgood kerstmuziek toch maar weer ga opzetten.’

Besef

Ik snap je hoor, maar weet je: juist op dit punt kun je openstaan voor het volgende:

Maar juist dat liet ons beseffen dat we niet op onszelf moeten vertrouwen, maar alleen op de God die de doden opwekt, die ons heeft gered en ons opnieuw zal redden uit eenzelfde doodsgevaar.
-2 Korintiërs 1: 9-10 (HSV)

Door zijn tegenspoed kon Paulus beseffen dat hij het niet alleen uit eigen kracht kan. Wat kon hij niet uit eigen kracht? Controle hebben over zijn werk (bediening), de mensen om hem heen, en zelfs niet over zijn eigen leven. Hij viel terug. En dat bracht hem tot een besef. Een besef dat Hij opnieuw vertrouwen een plek in zijn leven mocht geven. Niet op de vensterbank om naar te kijken of op de tafel om er af en toe een hapje van te nemen. Een plek onder zijn voeten, een fundament voor zijn levenshuis. Om gegrond op te kunnen staan, al vaagt een tornado je hele hebben en houden weg. Paulus beseft wie eerder hem ook heeft gered.

Troost

Mag je dan geen verdriet hebben in de situatie van nu of over datgene wat geweest is het afgelopen jaar? Laat ik je meenemen naar het begin van Paulus’ brief.

Geprezen zij de God en de Vader van onze Heer Jezus Christus, de Vader die zich over ons ontfermt, de God die ons altijd troost en ons in alle ellende moed geeft.
– 1 Korintiërs 1:3 (HSV)

Paulus prijst God voor zijn troost. Ook Paulus moet verdriet hebben gekend, want zonder verdriet geen troost. Maar juist dit verdriet bracht hem bij zijn Vader God. En Paulus heeft ervaren dat God zich over hem ontfermde. Bij ontfermen moet je een verdrietig kindje voor je zien met een geschaafde knie of angst voor een hoge glijbaan. Vervolgens komt de papa – de redder – die het kind in de armen neemt en troost, bemoedigend toespreekt of voor nu gewoon alleen even vasthoudt.

Redder

Paulus spreekt over ‘de God die doden opwekt’. Paulus zag in dat het meest nare scenario in zijn geval de dood zou zijn. Toch was zelfs voor dit scenario hoop. Het brengt ons namelijk bij de Redder in dit verhaal. God stuurde een redder om ons te redden. Zijn eigen zoon. Wiens geboorte wij deze maand hebben herdacht. Maar tegelijk mogen we alvast vooruitblikken in het verhaal. Want Jezus kwam niet op de aarde om ‘gewoon’ mens te zijn. Hij kwam op aarde om te redden – ‘Superheld’ te zijn. Redding te brengen aan dat wat verloren is.

Hoop

Jezus heeft ons al gered van de dood, lees het maar na in 2 Timotheüs 1:9b en 10:

In Jezus Christus wilde Hij (God) ons zijn liefde en genade laten zien. En nu heeft Hij ons dit allemaal duidelijk gemaakt door de komst van onze Redder, Jezus Christus, die de macht van de dood gebroken heeft en ons heeft laten zien hoe wij, door op Hem te vertrouwen, eeuwig leven kunnen krijgen.

Deze redding wil Hij ons iedere dag in herinnering brengen. En deze redding maakt dat wij altijd gered zijn. Dit brengt hoop, moed en troost voor alle dagen van je leven.

Op Hem hebben wij onze hoop gevestigd: Hij zal ons altijd redden.
– 2 Korintiërs 1:10b (HSV)

Moed

Misschien ben je bemoedigd door deze overdenking of dit jaar door iets wat je te midden van tegenspoed hebt ervaren. Deel het dan eens met een ander!

Zodat wij door de troost die wijzelf van God ontvangen, anderen in al hun ellende moed kunnen geven.
 – 2 Korintiërs 1: 4 (HSV)

Deel van de troost die je van God hebt ervaren. Dit zal anderen te midden van de ellende moed geven. Moed om op te gaan trekken met vertrouwen. Zodat ze een vertrouwen vinden die niet opschrikt, wankelt of 1,5 meter afstand bewaart. Een vertrouwen in hun Redder: Jezus.

Aan de slag!

Wat betekent het voor jou dat Jezus jou heeft gered? Geeft dit troost, hoop en/of moed? Deel het vandaag met een ander!

Luister dit lied: ‘You hold it all together‘ van Maverick City & Upperoom.

Deel deze overdenking

  1. Anoniem schreef:

    Supermooie overdenking, dankjewel!
    Ik vind het in moeilijke tijden altijd zo mooi dat Gods belofte blijven staan hoe ik mij ook voel.

  2. Renee schreef:

    💖, dankjewel Yael!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap