De Herder redt jou graag!

07

nov

Renske Tijhof

Ik heb een hekel aan animatiefilms. Zo, ik heb het gezegd. Toch heeft een animatiefilmpje me pas geraakt. Een leerling wilde haar lievelingsliedje zingen in de klas: “De Heer is mijn Herder, die vind ik zo mooi!” Zo gezegd, zo gedaan. De kinderen hebben een grote voorkeur voor een liedje met een leuk filmpje, je raadt het al, het liefst een animatiefilmpje. Ik hou er niet van, het leidt de kinderen af van het zingen. Maar deze keer was het anders. De kinderen zongen: “De Heer is mijn Herder, Hij is alles wat ik nodig heb. Hij brengt mij tot rust en Hij geeft nieuwe kracht. Hij leidt mij steeds verder, op de juiste weg die ik moet gaan. De Heer is mijn Herder.” En ik? Ik keek naar het filmpje en had een brok in mijn keel.

In het filmpje is een schaapje te zien, vrolijk dartelend door de wei. Hij ziet een vlinder en zonder aarzelen huppelt hij de vlinder achterna. Gefocust op de vlinder raakt hij de kudde kwijt, hij beseft zich niet hoever hij bij zijn herder vandaan is. Pas als de vlinder, die hij constant in het zicht had, uit het zicht verdwijnt, heeft hij door wat er aan de hand is. Waar is de kudde? Waar is de herder? Het schaap begint te dwalen, weet niet waar hij naartoe moet. Want hoe weet hij welke kant hij op moet als de herder hem niet leidt? Hij rent verschillende kanten op, van links naar rechts en weer terug, op zoek naar de herder, degene die hij kent én die hem kent. Maar dan, hij glijdt uit. Valt van een berg, bovenop een tak. Hij kan zich vastklemmen, hij kan verder niks dan wachten op hulp. Het schaapje probeert het toch, want hij weet niet of zijn herder nabij is. Hij probeert zich op te trekken, om weer boven op de berg te komen. Resultaat: hij zakt alleen maar verder weg. Alleen kan hij het niet. Op het moment dat hij valt, de afgrond tegemoet, is daar zijn herder. Zijn redder, die hem omhoog trekt met zijn staf, die hem naar huis draagt.

Een herder leidt zijn kudde niet alleen naar de juiste plek, hij zorgt ook voor zijn kudde. Hij wil zijn kudde bij elkaar houden en kent zijn schappen. Een herder redt zijn schapen. Dat raakte me. Het deed me beseffen dat ik het écht niet alleen kan. Dat ik kan proberen helemaal zelf op te krabbelen, maar dat het niet genoeg is. Het maakt het alleen maar erger. Het deed me beseffen dat ik mijn Herder nodig heb, zoals in het boek Psalmen mooi wordt verwoord.

Als de Heer mij niet had geholpen, zou ik al lang dood zijn geweest. Maar steeds als ik dacht: “Nu ga ik vallen,” hield U me overeind met uw liefde, Heer.
(Psalmen 94:17-18, BasisBijbel)

Beth Moore deed deze uitspraak: “Geloof is niet vertrouwen hebben in mijn eigen onwrikbaar geloof. Geloof is vertrouwen hebben in een onwrikbare God als alles in me siddert en beeft.” Wauw! Dat is de mindset, vertrouwen op een onwrikbare God! Een Herder die ons kan redden als wij aan onze denkbeeldige tak hangen, boven het ravijn. Niet vanuit ons geweldige geloof, maar vanuit Zijn fantastische kracht en oneindige liefde.

Het beeld van Jezus als goede Herder is bekend, maar ook God Zelf spreekt in Ezechiël 34 (vers 11, 12 en 16, BasisBijbel) drie maal over het zoeken naar Zijn schapen:

Ik zal Zelf naar mijn schapen gaan zoeken en voor ze zorgen.

 Zoals een herder voor zijn schapen zorgt, zo zal Ik Zelf als een herder voor mijn kudde zorgen. De afgedwaalde schapen zal Ik gaan zoeken. De zoekgeraakte schapen zal Ik terugbrengen van de plaatsen waar ze op een kwade dag terecht gekomen zijn.

 Ik zal Zelf voor ze zorgen en ze een veilige, goede plek geven, zegt de Heer. Afgedwaalde schapen zal Ik zoeken. Zoekgeraakte schapen zal Ik ophalen. Gewonde schapen zal Ik verbinden. Zieke schapen zal Ik verzorgen.

God kan soms ver weg lijken, heel ver weg. Op zo’n moment kun je je voelen als het schaapje in het filmpje. Je weet niet welke kant je op moet en wanneer je valt, weet je niet of er iemand is die je komt redden. Maar de Herder komt eraan, ook al vraag je je af of dat nog mogelijk is. Houd nog even vast, straks zijn daar de sterke armen van de Herder, want Hij redt jou graag!

Aan de slag!

Luister het lied ‘De Heer is mijn Herder’, met het bijbehorende filmpje, hier.
– Denk eens na of jij je weleens een verloren schaap voelt of hebt gevoeld. Geloof jij dat de Herder jou kan en wil redden?
– Zijn er mensen in jouw omgeving die aan een denkbeeldige tak hangen, mensen die wachten op een reddende Herder?
– Bid vandaag voor je medemens en voor jezelf, bid of God zich als Herder wil laten zien!

 

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Bronnen
Jouw dagmoment – Beth Moore

 

 

 

Deel deze overdenking

 1. Jacomien schreef:

  Prachtig ? wat een bemoediging!

 2. Christa schreef:

  Mooi!

 3. Marije schreef:

  Prachtig! En wat een mooie website meiden…!
  Kan iemand mij vertellen hoe ik de dagtekst kan downloaden op een Samsung telefoon? Ik krijg het niet voor elkaar…

  • Renske schreef:

   Hoi Marije! Als ik op m’n Samsung telefoon op de dagtekst klik en ’em even vasthoud, komt er vanzelf een schermpje waarop ‘afbeelding opslaan’ staat. Succes! Ik hoop dat het lukt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap