Focus in gebedsleven, 4 tips om je op weg te helpen

08

nov

Anna-Carina

God heeft jouw gebed niet nodig. Ouch! Wellicht een pijnlijke realisatie, maar het geeft ook ademruimte om te voorkomen dat je jezelf een enorme druk oplegt. Als het allemaal van jouw gebed zou afhangen, dan was dat een enorme verantwoordelijkheid geweest die je niet kan dragen. Elk gebed krijgt dan een zware lading, omdat je de juiste woorden moet gebruiken of moet voorkomen dat je een gebedspunt vergeet.

Oké, dus God heeft mijn gebed niet nodig om dingen te doen, maar waarom bidden we dan? Dat is een lastige vraag waar ik zelf ook veel over nadenk. Eén van de redenen die ik heb ontdekt, is omdat je je door gebed afhankelijk stelt van God. Je zegt als het ware tegen God: “Ik heb U nodig, dit kan ik niet, maar U wel. U bent almachtig en ik vraag U dit, omdat ik weet en vertrouw dat U de macht heeft om dit te doen. En ik vraag dit aan U, want ik weet dat Uw wil en hetgeen U doet met dit gebed, het beste is.” Door te bidden bevestig je dat Hij God is en alles weet en kan.

Dus het hangt niet van jou af, maar wat moet je dan met al die gebedsonderwerpen die soms als een ‘to-do lijst’ voelen? Ik wil een paar verschillende manieren laten zien hoe je focus kan aanbrengen in de stapel onderwerpen en in je gebedsleven. Let op: dit zijn slechts tips voor als je er behoefte aan hebt, als jij een gebedsleven hebt dat voor jou goed werkt en je geen ‘how-to’ daarover wilt, skip dan dit onderdeel van de blog. Deel onderaan bij de reacties hoe jij omgaat met gebed en de verschillende gebedsonderwerpen.

1. Elke dag een categorie

Toen ik op de middelbare school zat, is mij deze methode aangeleerd om mijn gebedsonderwerpen te structureren. Het werkt als volgt, je kiest 7 verschillende onderwerpen of gebieden van je leven waar je voor wilt bidden. Die verdeel je vervolgens onder de dagen van de week.

Bijvoorbeeld: maandag – familie; dinsdag – werk; woensdag – zending; donderdag – ik; vrijdag – politiek, wereldleiders; zaterdag – vrienden; zondag – kerk.

Op maandag bid je dus standaard voor je familie, elke dinsdag bid je voor je werk en je collega’s, etc. Je kan een boekje gebruiken om de gebedspunten te noteren. Wanneer er dan een nieuw onderwerp bijkomt kun je deze opschrijven. Zo ga je elke dag voor een specifiek onderwerp bidden.

2. Gelijk bidden

Soms komen er door een gesprek, of door een verhaal dat je leest of zomaar in gedachte gebedsonderwerpen in je op. Ik kreeg van mijn vader de tip om dan gelijk even tijd te nemen om ervoor te bidden. Later ben je het namelijk misschien vergeten of voelt het minder relevant.

3. Standaard momentje

Heb je soms ook van die dagen dat je in je bed ligt ’s avonds en je realiseert dat je die dag eigenlijk nog niet in gebed met God hebt gepraat? Nou, ik wel. Door de drukte van de dag vergeet ik het dan soms. Daarom kan het nuttig zijn om een standaard bid-moment in te lassen. Een vast moment in de dag waarop je tijd neemt om naar God te gaan en met Hem te praten.
Bijvoorbeeld elke dag in de auto op weg naar je werk. Zet de radio wat zachter en neem de tijd om met God te praten. Of als je in de trein zit, ga bijvoorbeeld in de stilte-coupé zitten voor wat meer rust. Dit standaard moment kan ook op de bank zijn met een kopje thee aan het einde van de dag.

4. Prayer journal

Bij tip nummer één noemde ik al kort het opschrijven van de gebedspunten in een boekje. Het gebruik van een notitieboek (of prayer journal) is een handige manier om alle gebedspunten op te schrijven zodat je ze niet vergeet. Je kan er ook je gebeden en dankpunten in opschrijven. Wanneer je dan later terugbladert, kom je soms tot het inzicht dat God je gebeden heeft beantwoord of misschien zelfs nog meer heeft gedaan dan dat je hebt gevraagd. Houd je gebeden bij en laat je verrassen door wat God in je leven doet.

Aan de slag!

Hierboven zijn verschillende handvatten gegeven voor je gebedsleven. Of je ze nu gaat gebruiken of niet, ik hoop in ieder geval dat je nu of vandaag de tijd neemt om na te denken over je gebedsleven. Ben je tevreden met hoe het nu gaat? Wat mis je? Wat zou je willen veranderen?

Hoe breng jij structuur/focus aan in je gebedsleven? Deel het in de reactie hieronder als tip en bemoediging voor anderen.

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

  1. Bep schreef:

    Dank je wel Anna-Carina(mooie naam heb je toch).
    Dit is een goed handvat om niet te verzanden in een oeverloos gebed, waarin je (ik) vaak middenin in je eigen gedachten verdrinkt en dan je gebed niet afmaakt. Ik heb het gelijk opgeschreven en ga ook een gebedsboekje maken. Nooit te oud om te leren.

  2. Petra schreef:

    Bij punt 2 gelijk bidden en niet vergeten: zou ik je willen bemoedigen ook meer samen op dat moment met de ander te bidden. Dat geeft zoveel kracht, steun in samen christen zijn en zelfs gebedsverhoring of bevestiging voor de ander en jezelf in gebed . Ik hoop dat je dit ook bedoelde. Want hoe vaak als iemand gebed nodig heeft zeggen we: ik zal voor je bidden en zijn we het alweer vergeten of doe je een schietgebedje.
    Samen bidden maakt juist het verschil, probeer het zet je schaamte opzij. Het is zo wonderlijk en fijn met Godsleiding! succes.

  3. Christa schreef:

    Goed om weer eens bij stil te staan. Lekker praktisch ook ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap