De Geest van de liefde

31

mrt

Jacomien van Urk

Dit nieuwe jaar 2018 ben ik begonnen met een nieuw dagboekje. De titel is: ‘My utmost for His highest’ (Nederlandse versie: ‘Geheel voor Hem’). Het is een radicaal dagboekje dat je oproept tot volledige overgave aan God. Eén van de dagen kwam de vraag of ik werkelijk leef vanuit de Geest van Christus. Hierbij stond dat dit staat beschreven in 1 Korinthe 13. Ja, dat hoofdstuk kennen we! Het hoofdstuk van de liefde. Ai, nu wordt het spannend. Lees en denk je mee over de Geest van Christus, de Geest van de liefde?

Zonder liefde ben ik niets

“Stel dat ik de talen van de mensen en van de engelen kon spreken. Maar als ik dat zonder liefde deed, was het alleen maar lawaai. Stel dat ik kon profeteren, al Gods verborgen plannen kende, alles wist wat er te weten valt en zoveel geloof had dat ik bergen kon verplaatsen. Maar als ik dat zonder liefde deed, stelde ik niets voor. Stel dat ik alles wat ik had weggaf aan de arme mensen, en stel dat ik er trots op kon zijn dat ik mijn lichaam opofferde [vanwege mijn geloof in de Heer]. Maar als ik dat zonder liefde deed, had ik er niets aan.”
(1 Korintiërs 13:1
-3, BasisBijbel)

Radicaal hè. Alles wat ik zonder liefde doe, heeft helemaal géén waarde. Het stelt niets voor. En dan volgt de bekende opsomming wat liefde is. Geduldig, vriendelijk, niet jaloers, schept niet op en vindt zichzelf niet vreselijk belangrijk. Doet geen onaardige dingen en denkt niet alleen maar aan zichzelf. En ga zo maar door. Een docent zei een keer bij een dagopening over dit bijbelgedeelte: “Vul je eigen naam eens in bij het woord liefde.” Leg je eigen leven eens naast dit Bijbelgedeelte en check. Leef jij uit de geest van liefde? Kun jij zeggen dat je alles uit liefde doet? Laat ik voor mezelf spreken: “Nee!! Nooit.” Ik kan het niet! Elke dag kom ik erachter dat ik zoveel eigenbelang in mijn hart heb. Dat ik zo vaak aan mezelf denk. Dat ik echt niet geduldig ben. En ook niet altijd vriendelijk. Vooral dat niet. Maar hoe kan ik dan vanuit de geest van liefde leven? Dat is onmogelijk zal je zeggen. Dat kan niemand. En toch wil ik je vragen verder te lezen. Want er was Iemand die het wel kon. En nog steeds. Hij is volmaakte Liefde.

Met Liefde ben ik alles

“Niemand heeft ooit God gezien. Maar als we van elkaar houden, woont God in ons en zijn we helemaal vol van zijn liefde. We weten dat we één met Hem zijn en dat Hij één met ons is, doordat Hij ons van zijn Geest heeft gegeven. Wij hebben met eigen ogen gezien dat de Vader de Zoon heeft gestuurd als Redder van de mensen. En dat is wat wij aan de mensen vertellen. Als iemand hardop erkent dat Jezus de Zoon van God is, mag hij er zeker van zijn dat God in hem woont en dat hij in God is. We hebben gezien en geloofd dat God heel veel van ons houdt. God is liefde. En als jullie net als God van elkaar houden, blijven jullie in God en blijft God in jullie.”
(1 Johannes 4:12
-16, BasisBijbel)

Jezus. Volmaakte liefde. Zonder angst. Zonder straf. Zonder verwijten. Pure Liefde. Genade. Keer op keer. Het maakt niet uit hoeveel jij ervan bakt. Hoe slecht je het ervan af brengt als je je leven checkt aan de hand van 1 Korinthe 13. Hij zegt elke dag tegen jou: “Kom maar, ik ben volmaakte Liefde. En volmaakte Liefde drijft angst uit. Bij volmaakte Liefde is geen plek voor angst. Rust maar bij Mij. Ik geef je Liefde.” Oh, wat heerlijk. Wat een vrede en rust. Als we in Jezus geloven, mogen we er zéker van zijn dat God in ons woont. Dat Liefde in ons woont. Want God is Liefde! WAUW. Dat maakt mijn hart in verwondering stil. Jezus, wat is het heerlijk om U te kennen. Ik hoef niet meer bang te zijn, want ik vertrouw op U. Bij U is leven en overvloed. U bent Liefde.

En daarom kan ik Liefde zijn. Voor iedereen. Begin vandaag maar met Liefde te zijn voor één persoon. Liefde wint altijd.

Ik wil deze blog afsluiten met een gedicht van Anne Lies. Als je haar nog niet volgt op Facebook zou ik dat zeker gaan doen! Zij schrijft christelijke gedichten, met een hele mooie en diepe inhoud. Je kunt haar vinden onder: Anne Lies, christelijke gedichten.

Had ik de liefde niet…

De liefde is mooi, de liefde is echt

Ze is vol geduld en in alles oprecht

Ze kent geen jaloersheid, is niet uit de hoogte

Ze bloeit als er zon is, is trouw in de droogte

Niet zelfgenoegzaam, niet grof of zelfzuchtig

Ze blaast iets niet op, maar blijft rustig en luchtig

Ze houdt van de waarheid, ze eert en verdraagt..

Zo wonderlijk schoon, dat het andere vervaagt

Ze blijft altijd moedig, ze blijft altijd hopen

Ze geeft niet snel op, zal niet weg willen lopen

Gelooft in het wonder, houdt vol in de strijd

De liefde blijft..

.. in eeuwigheid

Aan de slag!

Ga voor jezelf na op welke momenten jij het moeilijk vindt om vanuit de Geest van liefde te handelen. Breng deze situaties in gebed bij God. Probeer jezelf te herinneren aan 1 Korinthe 13 als je het moeilijk vindt om echt lief te hebben.

Bid het volgende gebed:

Jezus, vol liefde, U wilt mij leiden
Ik volg U als mijn Heer
Kom met Uw kracht O Heer
En vul mij tot Uw eer
Kom tot Uw doel met mij
Maak mij heilig en rein
Zodat ik U steeds toegewijd kan zijn

Bronnen

‘My utmost for His highest’, Oswald Chambers

Nederlandse versie: ‘Geheel voor Hem’.

Gedicht ‘Had ik de liefde niet…’, van Anne Lies, christelijke gedichten.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Een hele mooie blog Alies, bedankt!
  Ik moest ook nog denken aan de tekst:
  Hieraan kunnen de mensen zien dat jullie mijn volgelingen zijn als jullie liefde onder elkaar hebben.
  Op deze manier laten wij Jezus zien aan de mensen om ons heen.❤️

 2. Wat een prachtige website heb je, aantrekkelijk vormgegeven, sober en toch vrolijk, ik ben blij dat ik er toevallig (God doet niet aan toeval) op ben beland.

  Blessings voor dit bijzondere weekend!
  Pota Mäh.

 3. Linde schreef:

  Wat een prachtige blog en een mooi gedicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap