De eeuwige, onveranderlijke God

29

jan

Stefanie

De wereld is continu in beweging. Alles verandert en blijft zich ontwikkelen. Mensen die een eeuw geleden leefden, zouden hun ogen niet kunnen geloven als ze een kijkje zouden nemen in onze huidige wereld. Maar niet alleen de wereld om ons heen verandert, ook wij veranderen. Dat gebeurt zonder dat we het doorhebben, denk bijvoorbeeld aan onze huidcellen die constant vernieuwen. Maar er zijn ook aspecten waaraan we kunnen zien dat ons uiterlijk verandert. We groeien van baby naar volwassene en doorlopen alle tussenliggende fasen. Ondanks dat de wereld verandert, is onze God Dezelfde. Altijd. Hij is onveranderlijk.

De Bijbel staat vol met verhalen van mensen die God hebben ervaren in hun leven. Deze verhalen getuigen van Gods trouw, goedheid en liefde. Al vanaf het allereerste begin bij Adam en Eva, verlangt God naar een relatie met mensen. En dat doet Hij nog steeds. Verderop in Genesis lezen we dat God een belofte doet aan Abram. Zijn nakomelingen zullen ontelbaar zijn, net zoals de sterren in de hemel en het stof op de aarde. Abram en Saraï zijn allebei al op leeftijd en nog steeds kinderloos. Maar God doet wat Hij zegt, zijn belofte houdt stand. Ze krijgen een zoon en hij is de voorvader van het volk Israël.

Hoe bijzonder is het dat de God van Adam en Eva, de God van Abraham, Isaäk en Jakob en de God van het volk Israël, ook onze God is. Als ik de verhalen in het Oude Testament lees (in het Nieuwe Testament ook trouwens), vind ik het heel bijzonder om te beseffen dat hun God ook míjn God is. Onze God is eeuwig Dezelfde, onveranderlijk. Hij is de Alpha en Omega – het begin en het einde. In Psalm 90:2 lezen we het volgende:

“Nog vóórdat de bergen ontstonden, nog vóórdat U de aarde had gemaakt, was U al God. Voor eeuwig bent U God.”
(BasisBijbel)

 Het feit dat God eeuwig Dezelfde is, is voor mij een houvast. Hij is een constante factor in deze veranderende wereld. Hij is onze Rots. Een Rots die niet wankelt, die stevig vaststaat en nooit zal verdwijnen. Zijn liefde en trouw zijn eeuwig en onveranderlijk.

“Alle landen en volken, prijs de Heer! Prijs Hem voor zijn geweldige liefde voor ons. Prijs Hem voor zijn eeuwige trouw! Halleluja!” (Psalm 117, BasisBijbel)

Nu en voor altijd
blijft U wie U bent.
Onveranderlijk.
U doet wat U zegt.
U bent die U bent.
Onveranderlijk.

Van eeuwigheid tot eeuwigheid
bent en blijft U God;
van eeuwigheid tot eeuwigheid
onveranderlijk.
(Lev – Onveranderlijk)

Aan de slag!

Door in de Bijbel te lezen, leren we steeds meer over wie God is en wat Hij doet. Daarom wil ik je stimuleren om vandaag tijd vrij te maken om in de Bijbel te lezen. Lees eens een verhaal uit het Oude Testament (bijvoorbeeld een van de verhalen die kort zijn aangehaald in deze blog) en ga op zoek naar eigenschappen van God. Herken jij iets van wat God hier doet of zegt in je eigen leven?

Helaas is het nummer van Lev niet via YouTube te beluisteren. Maar mocht je Spotify hebben, dan is het zeker een aanrader! En hier kun je de volledige tekst van het lied Onveranderlijk nog eens rustig doorlezen.

Deel deze overdenking

 1. Bep schreef:

  Mooi Stephanie, wat een houvast hè.
  Daarmee kunnen we weer bemoedigd de nieuwe week ingaan. Wat er ook gebeurt, “God is altijd bij je, God is om je heen” zongen we in de kerk als kinderlied. Gezegende week.

 2. Kim schreef:

  Lieve Stefanie,
  Bedankt voor deze mooie boodschap! Absoluut DE houvast in ons leven :’) ?
  Dankjewel voor deze bemoediging die mij zoveel troost geeft :’) ♥️
  Liefs ? en Gods zegen

  • Stefanie schreef:

   Graag gedaan, Kim! Fijn dat je er iets aan hebt gehad. In welke situatie we ons ook bevinden, God is altijd Dezelfde. Daar mogen we aan vast blijven houden! Liefs, Stefanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap