Dankbaar op z’n Thais

30

jan

Renske Hoste

Ik zet mijn zonnebril op en loop om kwart over 8 de straat uit richting kantoor. De zon is hier heerlijk en maakt mij al vroeg op de dag blij. ‘Sawadekaa’ de vrouw met het fruitkraampje groet mij vriendelijk. Ik groet haar terug en met handen en voetenwerk vraag ik om twee stukken watermeloen. Met een grote glimlach op haar gezicht helpt deze vrouw mij elke ochtend. Ik reken af en loop verder naar kantoor. Wat is dit toch een heerlijk land.

Drie en een halve maand heb ik in Thailand gewoond en gewerkt. Niet alleen, maar samen met mijn studiemaatje Myrthe. We hebben genoten van het eten, al het heerlijke fruit en de grote straatmarkten. Keer op keer verbaasde het mij hoe vriendelijk deze bevolking is. Eerst was ik hier nog naïef over. Tegen twee blanken vrouwen zijn mensen al snel vriendelijk in dit land. Na een tijdje viel het mij op dat de Thaise mensen ook zo aardig zijn tegen elkaar. Niet alleen tegen blanken…

Het zette mij aan het denken. Hoe kan het dat men hier zo vriendelijk is en ik in Nederland zo vaak het gevoel heb dat we elkaar liever ontlopen?

Terug in Nederland miste ik deze vriendelijkheid. En niet zo’n beetje ook. Wat kunnen wij Nederlanders ons toch nors gedragen.

Ik pak mijn Bijbel erbij en stuit op het onderwerp dankbaarheid. God laat bij de schepping duidelijk zien hoe Hij over de aarde en de mens denkt:

En God maakte de mens. Hij maakte hem zó, dat hij heel veel op Hem leek. De mens leek heel erg op Hem. Hij maakte een man en een vrouw. God zegende hen…
En God keek naar alles wat Hij gemaakt had en het was heel goed. Toen werd het avond en weer ochtend: de zesde dag was voorbij.1.Zo maakte God de hemel en de aarde en alles wat daarop leeft en groeit. (Genesis 1: 27 – 31 – Genesis 2:1, BasisBijbel)

 In de NBV staat:

Zo werden de hemel en aarde in al hun rijkdom voltooid.
(Genesis 2:1)

God heeft een aarde vol van rijkdom aan ons gegeven! Wij mogen genieten van al het moois wat om ons heen is.

Hoe vaak doen we dat eigenlijk?
Hoe vaak staan wij erbij stil dat alles wat groeit en bloeit voor ons bedoeld is? En dat niet alleen!

Sta jij er weleens bij stil hoe bijzonder het is dat je een fiets hebt waarmee je overal heen kan? Dat je een telefoon hebt waarmee je iemand binnen een paar seconden kan bereiken? Dat we mogen werken in een samenleving en geld krijgen om iets te kopen?

De vrouw van het fruitkraampje was elke dag weer dankbaar met het werk wat ze mocht doen. Ze straalde dit uit! Hoe vaak stralen wij dankbaarheid uit en zijn we vriendelijk naar de mensen om ons heen? De belangrijkste vraag die ik mijzelf stel:
Hoe vaak dank ik God voor alles wat Hij mij geeft? Dat ik met mijn gezicht in de zon loop met twee stukken watermeloen in mijn hand.

Ik denk nog vaak terug aan die Thaise vrouw die mij elke dag vol blijdschap hielp. Ik hoop dat jij net zo’n inspiratiebron voor je omgeving kan zijn!

Aan de slag!

Hoe vaak sta jij stil bij alle rijkdom die je dagelijks van Hem krijgt? Houd vandaag eens bij hoeveel dingen je kan vinden waarin Gods rijkdom te zien is. Sta hier maar bewust bij stil. Besef maar even wat voor geluksvogel je bent. Zeg het ook eens tegen een ander, maar schrijf het vooral eens op!
‘Ik vind het fijn dat je koffie voor mij hebt gehaald.’

‘Ik ben blij dat je voor mij gekookt hebt.’

‘Ik ben…’ en ga zo maar door.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Bedankt voor deze blog Eva! Fijn dat je dit weer in onze herinnering brengt!
  Zomaar dankbaar zijn voor alle goede dingen waarmee God ons elke dag overlaadt!
  Hij is het zó waard dat we blij en dankbaar zijn , Zijn barmhartigheden houden niet op elke morgen zijn ze nieuw! Dank u God voor uw alom aanwezigheid!!

 2. Myrthe schreef:

  Mooie Dankbaar dat we in een land leven waar we in alle vrijheid dit soort mooie blogs mogen maken en lezen!

 3. Kim schreef:

  Dankjewel lieve Eva voor deze mooie blog ???!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap