De belofte van Gods nabijheid, juist als het moeilijk is

25

jun

Mandy

Ben jij gewend om moeilijkheden weg te stoppen? Ver weg, waar je ze niet meer hoeft te voelen? Mag ik je dan vandaag meenemen in wat God wil dat je met die moeilijkheden doet? Iets wat vrijheid kan geven en je helpt om met moeilijke tijden om te gaan. Dit heeft alles te maken met een belofte die God deed én doet. Gisteren lazen we over de belofte van het beloofde land en hoe wij, net als het volk Israël, zo vaak afdwalen. Vandaag kijken we naar de belofte van Gods nabijheid, die te lezen is in Jozua 1:9.

Vergeet niet wat Ik tegen je heb gezegd: ‘Wees vastberaden en vol vertrouwen!’ Wees dus nooit bang. Want Ik, je Heer God, ben met je, waar je ook gaat.
– Jozua 1:9 (BasisBijbel)

Deze belofte had Jozua ontzettend hard nodig. Hij stond aan het begin van het beloofde land, met een volk dat híj moest gaan leiden. Een ongelooflijk grote taak. Gods nabijheid was broodnodig.

In de NBV staat er dit:

Ik gebied je dus: wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de Heer, je God, staat je bij.

En iets in het gedeelte ‘laat je door niets weerhouden of ontmoedigen’ lichtte op. Dat het zo expliciet wordt gezegd, betekent iets. Namelijk dat er genoeg gaat komen dat die gevoelens zal opwekken. Als het niet moeilijk zou worden, zou God dit niet tegen Jozua hebben gezegd. Het is iets wat vaststaat.

Gods belofte impliceert moeilijkheden

Is dat niet precies het leven? Moeilijkheden te over. We hebben net één van de bizarste jaren afgesloten en misschien voelt het alsof we er nog middenin zitten. Stellen dat God je dus nooit door moeilijkheden zou laten gaan is on-bijbels. Jezus noemt verschillende keren dat we moeilijkheden zullen ervaren.

En iets in dit Bijbelgedeelte bevestigt dat dat oké is, het als moeilijk ervaren. De gedachte bekruipt me vaak genoeg dat ik bepaalde gevoelens weg moet drukken. ‘Nee, dat is niet zo moeilijk als je denkt.’ ‘Kijk hoe gemakkelijk hij/zij dat doet! Dan moet jij dat toch ook kunnen?’ ‘Het is echt niet nodig dat je je zo druk maakt, doe maar gewoon alsof het je niks doet.’ Alsof dat het allemaal makkelijker zou maken. Alsof je gevoelens wegduwen maakt dat ze opeens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Terwijl dat er in werkelijkheid voor zorgt dat je het jezelf alleen maar moeilijker maakt!

Je gevoelens wegduwen is níet de bedoeling

God zegt hier als het ware tegen Jozua: ‘Ja, het wordt moeilijk en die gevoelens mogen er zijn!’ Maar daar blijft het niet bij. Hij doet Jozua een belofte die hem mag helpen om met die moeilijkheden om te gaan. ‘Want waar je ook gaat, de Heer, je God, staat je bij.’

Hij is er. Aan het begin van die belachelijk grote opdracht die Jozua kreeg. Een belofte die blijkbaar zo diep en rijk is dat het door de meest belachelijke tijden of bizarre taken heen helpt. Dat zegt wel iets over hoe zwaarwegend Gods nabijheid is, vind je niet?

Aan de slag!

En die nabijheid is er ook nóg. Hij is er. Te midden van het moeilijkste wat je ooit hebt meegemaakt of iets waar je je ongemakkelijk over voelt. Temidden van een zware nacht of een donkere dag. Een moeilijke taak of ondraaglijk verdriet. Je hoeft het niet weg te stoppen. Maar je hoeft het er óók niet bij te laten. Je hoeft je niet te laten ontmoedigen door die moeilijke gevoelens, maar je mag ze de ruimte geven om vervolgens God erin uit te nodigen. Erken ze en geef ze aan Hem. Vraag de Heilige Geest om je erin verder te helpen. Deze belofte is niet alleen een troost, maar óók een oproep tot gehoorzaamheid. Daar mogen we ons aan over geven.

Luister naar ‘Prince of Peace’ van Hillsong United. Dit nummer helpt mij altijd door moeilijke momenten heen en geeft me de ruimte om God de ruimte te geven.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Mandy! Een mooie bemoediging en herinnering.
  Hoe het ook zij, Hij is erbij! ❣️

 2. Arie Drogt schreef:

  Wat mij elke keer weer helpt en troost is de tekst uit
  Exodus 14:13 en 14!
  “De Heer zal voor je strijden, je hoeft zelf niets te doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap