Boekreview // Soulfulness

08

jun

Inge Kooiman

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het in de drukte van alledag soms best lastig om rust te vinden. Dus toen ik de titel en de ondertitel van dit boek zag, was ik direct geïnteresseerd: Soulfulness – Bewust leven vanuit je ziel.

Hoe drink jij je thee?

Het boek is opgedeeld in vier delen:

– Mindfulness: een waarderende benadering
– Inkeren: je bewust worden van je unieke innerlijk leven
– Jezelf openstellen: je opnieuw liefdevol verbinden met alle facetten van het leven
– Soulfulness: je mens-zijn met bezieling tot uitdrukking brengen

Wat ik fijn vond, is dat Brian Draper begint met de uitleg over wat mindfulness en soulfulness is. Hij doet dit onder andere door de vraag te stellen: ‘Wanneer deed ik iets mindlessly, gedachteloos? Hoe zit het bijvoorbeeld met de laatste kop thee die je hebt gedronken? Voelde je de warmte, proefde je de smaak? Of heb je de slokken genomen, terwijl je je laatste deadline probeerde te halen?

Een klein voorbeeld natuurlijk, want veel dagelijkse routines en taken doen we gedachteloos. Maar wat nu als we bewuster kunnen leven? Bewuster kunnen leven vanuit onze ziel?

Zweverig?

Waar ik bang voor was, was dat het boek erg zweverig zou worden. Brian Draper wil met dit boek een bredere kring dan alleen christenen aanspreken, maar steekt niet onder stoelen of banken dat hij christen is. Regelmatig komen er bijbelcitaten langs.

Zelf schrijft hij ook in zijn boek: “Leven vanuit je ziel is niet hetzelfde als wegzweven op een spirituele wolk; het is juist het tegenovergestelde. Hoewel het bijna onmogelijk is om de ziel te beschrijven of te zien, is ze toch niet iets verhevens of geïsoleerd; de ziel reageert op een aanraking en als zodanig is de ziel niet een soort vluchtige en onbereikbare spirituele status, maar even simpel en mooi als een hand die zich uitstrekt om vastgehouden te worden.”

En dat vind ik mooi: in het hele boek komt naar voren dat de oefeningen uit dit boek niet zomaar een kunstje zijn. Het gaat niet om dat moment dat je ‘wegzweeft op een spirituele wolk’ en het gaat ook niet om mijzelf. Het benoemt wel hoe ik bewuster kan leven, zodat ik tot bloei kan komen en daardoor kan leven vanuit compassie, geloof en creativiteit. Door de rust die ik mag ervaren, kan ik juist ook weer uitdelen aan anderen.
De oefeningen in dit boek helpen je om met beide benen op de grond te staan en bewust het leven te leven. Het boek zet je aan het denken en ook al was ik het niet met alles eens, het gaf me wel stof tot nadenken. Ook de oefeningen vond ik fijn om te doen en af en toe pak ik het boek er nog eens bij om door te bladeren.

Het is geen boek dat je zomaar even op je strandstoel wegleest. Het leest wel heel makkelijk, maar soms moet je ‘m even wegleggen om een alinea te laten bezinken.

Achterin het boek staan alle oefeningen op een rijtje, heel handig!

Het boek kun je hier kopen.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap