Boekreview // De moed van imperfectie

16

dec

Inge Kooiman

Het boek ‘De moed van imperfectie’ ligt al lange tijd in mijn boekenkast en toen we als Zij Lacht begonnen met boekreviews, wist ik direct: Dit boek komt er in! Ten eerste omdat het voor mezelf een reden was om ‘m nog een keer te lezen :-), maar vooral omdat het boek zó vol met wijsheden staat dat het gewoon een heel fijn (en eerlijk: soms ook confronterend) boek is.

De Moed van imperfectie is geschreven door Brené Brown, professor aan de Universiteit van Houston. De afgelopen jaren heeft zij onderzoek gedaan naar de onderwerpen kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte en misschien ken je haar wel van haar TEDTalk die meer dan 32miljoen keer bekeken is. Als je haar TEDTalk ook inspirerend vond, dan is dit boek zeker iets voor jou.

Van: wat zullen anderen wel niet me van me denken?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn social media feeds overspoelen mij elke dag weer met berichten en foto’s die me vertellen wie ik moet zijn en hoe ik me moet gedragen. Herkenbaar? Dat je je eigen rommelige leven vergelijkt met alle perfectie om je heen? Ik vind het soms best lastig om mijn eigen weg te kiezen en te laten gaan wie ik denk te moeten zijn, volgens de mensen om me heen, de media en mijzelf. “Wat zullen anderen wel niet denken als…?”

In dit boek gaat Brené Brown in op dit thema. Veel van ons hebben bewust of onbewust een lange lijst aan voorwaarden opgesteld of meegekregen: Ik ben pas goed genoeg als ik 10 kilo afval, ik ben pas goed genoeg als het me lukt om zwanger te raken, ik ben pas goed genoeg als ik promotie maak, ik ben pas goed genoeg als ik alles tegelijk kan doen en het er ook nog uitziet alsof het me geen enkele moeite kost.

Naar: Ik ben goed genoeg

Brené Brown neemt je mee in haar zoektocht naar een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Hoe kom je van ‘Wat zullen anderen wel niet van me denken’ naar ‘Ik ben goed genoeg’. En dat klinkt misschien als een heel zwaar thema, maar ik denk dat we allemaal in meer of mindere mate in deze zoektocht meezoeken naar dit bezielde leven. Ook is het boek heel luchtig en met humor geschreven. Wat ik daarnaast heel sterk vind, is dat Brené Brown ook kwetsbaar is en haar eigen struggles deelt. Dit is een fijne combinatie met haar expertise en kennis als professor.

In het nawoord zegt ze zelf iets typerends over haar boek:

“Ook al staat dit boek in je plaatselijke boekwinkel waarschijnlijk bij de zelfhulpboeken, ik vraag me af of het daar wel thuishoort. Ik zie het meer als een uitnodiging om je aan te sluiten bij een bezielde revolutie. Een kleine, onopvallende beweging van onderaf, die als motto heeft: ‘Mijn verhaal doet ertoe, omdat ik ertoe doe.’”

En dat is wat ik ook zo tof vind aan dit boek: Het zijn geen kant en klare stappen die je moet volgen om snel aan de andere kant te komen. Brené Brown geeft je wel 10 stellingen waarin ze verkent hoe we de moed, compassie en verbinding kunnen opwekken om te denken: “Ja, ik ben niet perfect en wel kwetsbaar, maar dat verandert niets aan de waarheid dat ik het wel waard ben liefde te kennen.” Deze 10 stellingen  helpen om over deze thema’s na te denken en op zoek te gaan naar jouw bezielde leven: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent.

Bestel het boek direct via bol.com!

Deel deze overdenking

 1. Rianne schreef:

  Is het een christelijk boek??

  • Debora schreef:

   Brené Brown is zelf christelijk en laat dit ook regelmatig zien. Het boek vertelt ook dat mensen die bezield leven vaak iets met spiritualiteit hebben en dat deze mensen daar vaak hun geloof in God mee bedoelen.

 2. Margreet schreef:

  Dit boek is inderdaad een aanrader!! Graag wil ik een tip geven. Je kan het boek ook bestellen bij http://www.kameel.nl
  Deze christelijke website verkoopt dit boek ook! en met je aankoop steun je het goede doel n.l. Ark Mission en IZB , die zending in Nederland bedrijven. Twee vliegen in 1 klap toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap