Boekreview // Als een kind

02

apr

Inge Kooiman

‘Word als een kind’, een uitspraak die uit de mond van Jezus zelf kwam. Het is een uitspraak die ik altijd makkelijk vind klinken, maar veel moeilijker vind om het ook daadwerkelijk te doen. Want wat betekent het nu eigenlijk om te worden als een kind? Wat kunnen we van hen leren? Het boek ‘Als een kind’ van Romhild Ruitenberg gaat hierover en deze maand bespreken we zijn boek!

“Op dat moment kwamen de leerlingen naar Jezus toe en vroegen Hem: “Wie is de belangrijkste in het Koninkrijk van God?” Jezus riep een kind naar Zich toe. Hij zette het kind midden in de kring en zei: “Luister goed! Ik zeg jullie: als jullie niet veranderen en gaan geloven als een kind, zullen jullie het Koninkrijk van God niet kunnen binnengaan. Mensen die net zo willen zijn als een kind, zijn de belangrijkste mensen in het Koninkrijk van God.” –
(Mattheus 18: 1-4, BasisBijbel)

Ik was benieuwd hoe Romhild een heel boek zou kunnen volschrijven over dit onderwerp, maar ‘worden als een kind’ omvat zoveel aspecten van ons leven. Als volwassenen zijn we vaak zo bezig met “volwassen zaken”, waardoor we soms de kern keihard voorbij kunnen vliegen: geloven als een kind. Puur, onbevangen, nieuwsgierig, vol enthousiasme.

Romhild neemt je in enkele hoofdstukken mee in onderwerpen als ‘Hoe kijkt God naar zijn kinderen?’ en ‘Hoe communiceren wij met God vanuit ons kind-zijn?’ en ‘Wat is het verschil tussen kinderachtig en kinderlijk geloof?’

Nederlandse auteur

Wat ik fijn vind aan dit boek is dat het makkelijk weg leest en dat het door een Nederlandse auteur geschreven is. Door de Nederlandse voorbeelden, zoals de verschillende gedachtegoeden in de Nederlandse kerken, is het herkenbaarder dan als het boek geschreven zou zijn door een Amerikaanse schrijver. Uiteraard is dit per persoon verschillend, maar ik vind het altijd erg fijn lezen. Het verhaal komt hierdoor dichterbij. Ook vind ik het mooi dat Romhild zich kwetsbaar opstelt in dit boek.

Om over na te denken

Dit boek is zeker een boek wat ik er binnenkort weer eens bij pak. Er worden zoveel aspecten van het kind-zijn besproken, dat je het af en toe even moet wegleggen om het te laten bezinken. Een boek wat veel dieper gaat, dan je op het eerste gezicht denkt!

Je kunt het boek bestellen via Bol.com , en wij vinden het ook een aanrader om cadeau te doen bij een doopdienst of belijdenisdienst!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap