Ik weet nog wel dat de eerste keer dat ik een Bijbel bekeek, ik in shock was. Wat een dik boek was dat! Toen ik het opende en begon te lezen snapte ik er niks van. Ik weet niet meer welke vertaling het was, maar het was voor een nieuw-gelovige in ieder geval verwarrend. Toen heb ik, op aanraden van mijn christen-vrienden, een Bijbel in Gewone Taal gekocht. Dit was nog steeds een megadik boek, maar ik begreep de taal wat beter. Ik begon onderzoek te doen naar de moeilijke teksten. Maar niemand had mij erop voorbereid dat het zo saai kon zijn! Hoewel ik de taal wel begreep, wist ik niet waar ik moest beginnen of wat ik met de verhalen moest. Eerlijk is eerlijk, dat weet ik nu nog steeds niet altijd, maar ik heb wat tips geleerd die me helpen met onderzoek doen, en deze wil ik graag met je delen.
Inmiddels heb ik een verzameling van ongeveer zeven bijbelvertalingen. Mijn favoriet is uiteraard de Zij Lacht Bijbel (in HSV-vertaling), maar ik gebruik ze allemaal. De afwisseling maakt het al interessanter om te lezen, maar ik heb meer tips!
Eén van de eerste tips die ik kreeg toen ik begon met het lezen van de Bijbel was om de tekst hard op te lezen. Op die manier krijg je de woorden binnen via twee zintuigen, je ogen die de tekst lezen, en je oren die de tekst horen. Alles wat binnen meerdere zintuigen binnenkomt, krijgt automatisch meer aandacht in je hersenen. Dat zorgt ervoor dat je de tekst beter verwerkt. Je hersenen geven er meer aandacht aan en werken daarmee harder om het allemaal te begrijpen. Waar een zin soms lang en moeilijk lijkt als je het leest, is het duidelijker als je het hardop zegt.
Er zijn ook middelen op internet te vinden die je hiermee helpen, verschillende bijbelboeken zijn op internet te vinden als luisterboek. Dan kan je luisteren naar de tekst en tegelijkertijd meelezen in je Bijbel, als het zelf hardop lezen moeilijk is. Dezelfde zintuigen nemen de tekst op als wanneer je zelf hardop leest.
Ik ben van nature erg nieuwsgierig. Daarom ga ik vaak op onderzoek uit. Dat is in mijn Bijbel niet anders. Als er een stuk in de Bijbel is dat ik niet goed begrijp, of misschien een stuk waar ik het niet mee eens ben, zoek ik het op in een andere vertaling. Ik ben heel erg gezegend om zo veel verschillende Bijbels in mijn bezit te hebben, ik zoek het liefst op echt papier. Maar er zijn ontzettend veel bijbelvertalingen beschikbaar, online of als apps.
De tekst die ik niet helemaal begrijp, zoek ik dan op in een andere vertaling in de hoop dat het daar anders (lees: begrijpelijker) verwoord is, zodat ik het wel begrijp. Sommige vertalingen zijn wat meer letterlijk (woord voor woord) vertaald, en andere zijn wat meer idee voor idee vertaald. Als ik deze mix van vertalingen gebruik, vind ik vaak de antwoorden op mijn vragen. Zo heb ik vroeger het Onze Vader geleerd zoals deze werd opgezegd in de katholieke kerk, vanuit de Willibrord vertaling:
“Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw naam worde geheiligd, Uw rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schulden, zoals wij ook anderen hun schuld vergeven. En leid ons niet in bekoring, maar verlos ons van het kwade.”
Toen ik God leerde kennen met mijn niet-katholieke vrienden, merkte ik dat hun Onze Vader hele andere woorden had! Mijn onderzoek bracht me bij het Onze Vader uit de HSV-vertaling:
“Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood. En vergeef ons onze schulden, zoals wij ook onze schuldenaren vergeven. En leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze.”
Door deze te vergelijken leerde ik meer over het gebed en wat het eigenlijk betekent. De verschillen zijn niet groot, maar de andere verwoording maakt het toch anders en leerzaam.
Als ik in mijn verschillende vertalingen toch niet het antwoord vind wat ik zocht, ga ik verder zoeken op internet. Hier bij Zij Lacht is al over een heleboel onderwerpen geschreven, ik kan hier dus best wat antwoorden vinden. Maar Google heeft nog veel meer middelen voor je onderzoek. Veel verschillende kerkstromingen hebben middelen online staan, zoals bijbelstudies of preken. Deze zorgen voor verschillende inzichten die jou kunnen helpen. Maar de website waar ik het meeste op vind, is YouTube. Hier is heel erg veel informatie, misschien wel teveel. Maar op bijna alle vragen die ik heb, vind ik wel een antwoord. Het liefst kijk ik filmpjes die hele bijbelboeken samenvatten. Daarin zit de meeste informatie in een korte tijd, en die zorgen ervoor dat ik een beetje context heb over wat ik ga lezen. Aangezien ik niet christelijk ben opgevoed, ken ik veel van de ‘bekende’ verhalen helemaal niet. Door de filmpjes op YouTube leer ik deze verhalen en begrijp ik mijn Bijbel beter als ik de verhalen daarin lees. Laatst las ik voor het eerst Genesis. Er gebeurt zoveel in dat boek dat ik een beetje de kluts kwijtraakte. Wie was nou de zoon van Abram? En wat is het verschil tussen Jakob en Israël? Op YouTube kon ik even een filmpje kijken om alles op een rijtje te krijgen en zo leerde ik meer over wat ik had gelezen.
Als er een stuk in de Bijbel is dat je nooit goed hebt begrepen, gebruik dan bovenstaande tips om onderzoek te doen. Als je niet een stuk kan bedenken wat je niet goed begrijpt, zoek dan een stuk op wat je heel mooi vindt, en doe daar onderzoek naar met de bovenstaande tips. Misschien vind je wel iets waardoor de tekst nog veel mooier wordt!
Heb je nu echt even geen inspiratie? Lees dan Psalm 27 en pas bovenstaande tips toe.
Laat hieronder gerust weten wat je hebt geleerd of wat jouw ervaringen zijn met Bijbel-lees-tips! Zo kunnen we samen nog meer leren over het meestgelezen boek ter wereld: de Bijbel.
Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox!
Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp
Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.
In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!
Door onze site te bezoeken, ga je akkoord met ons privacybeleid met betrekking tot cookies, trackingstatistieken, etc.
3 reacties op “Bijbellezen”
Mooi stukje! Ik kende ‘the bible project’ op YouTube nog niet. Leerzaam. Dankjewel voor de tips! 🙂
Liefs Mariëlle
Mooi!
Het is wel erg zoeken op YouTube naar betrouwbare verkondigers moet ik zeggen. Dus dit wel echt samen met De Heilige Geest doen, merk ik.
Waar ik ook heel veel aan heb is het boek: Sleutels tot de Bijbel van David Pawson. Uitgegeven door Opwekking.
Het helpt mij om eerst de uitleg van een bijbelboek te lezen en daarna in een korte tijd (liefst een dag ❤) het Bijbelboek zelf. Dat opent onwijs mijn begrip en zeker contexten.
O ja! En ik kijk nogal eens filmpjes van Mike Winger. Die zijn best lang maar zijn uitleg is zo machtig compleet dat ik het er graag voor over heb om daar tijd in te steken. Hij behandelt voornamelijk onderwerpen en vraagstukken, en legt zodoende heldere verbanden.
Fijne dag allemaal, groetjes en zegen! Hannie