Als Gods plan voor jouw leven in duigen lijkt te vallen

14

jul

Marijke Gootjes-Verhoeve

Herken je jezelf in de titel? Je leven gaat een bepaalde richting op, waarvan je denkt dat het Gods plan is en ineens loopt alles spaak. Alles leek die kant op te wijzen en toch is er ineens een obstakel waardoor je niet meer verder kunt. Wat een teleurstelling, onzekerheid, vragen waar je geen antwoord op hebt. Hetzelfde overkwam Mozes.

Mozes groeit als Hebreeuws jongetje op aan het hof van de farao en krijgt goed onderwijs. Dat maakt hem een machtig man in woord en daad. Als hij veertig jaar is besluit hij om te zien naar zijn eigen volk. Een missie waar hij uitermate geschikt voor lijkt; misschien dacht hij wel dat het Gods plan voor hem was, dat hij daarom aan het hof was opgegroeid. Maar het loopt niet goed af…

Mozes’ leven leek voorbestemd als leider van het Joodse volk, maar hij komt in Midjan terecht als herder. Als God hem na veertig jaar roept om het volk namens Hem te bevrijden, vraagt hij: ‘Wie ben ik?’ Hij is zijn identiteit kwijt en ziet zichzelf niet langer als gekwalificeerd. Hij maakt bezwaren: ‘Ze zullen me niet geloven en niet naar me luisteren’, ‘Ik ben geen goede spreker’, ‘Stuur toch iemand anders.’ (Exodus 4)
Mozes, die zijn leiderschap zag mislukken voordat dat goed en wel begonnen was, heeft geen vertrouwen in Gods plan met hem.

Dit was toch Gods plan met mij?

Misschien bevind jij je in een soortgelijke situatie. Je dacht zeker te weten dat dit Gods plan was voor jou, maar nu is alles als een kaartenhuis ingestort. Je zelfvertrouwen is beschadigd en je voelt jezelf niet langer gekwalificeerd. Of je twijfelt aan je identiteit en worstelt met de vraag of God überhaupt nog wel een plan met je heeft.

Zelf heb ik dit ook meerdere keren meegemaakt. Vanaf klein meisje wilde ik als verpleegkundige in een ziekenhuis werken, dat was Gods plan voor mijn leven, dacht ik. Maar toen ik van de havo afkwam, bleek ik te jong voor de interne opleiding. Ondanks alle gebeden werd ik nergens aangenomen en ik begon teleurgesteld aan de HBO verpleegkunde, een meer theoretische en bredere opleiding. Tijdens de stages bleek echter het ziekenhuis mij helemaal niet te liggen en was de psychiatrie veel meer mijn ding. Toch wilde ik na mijn afstuderen werkervaring opdoen in een ziekenhuis, maar telkens was er iemand met meer ervaring die werd aangenomen. Tot ze belden vanaf een PAAZ (psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis) of ik nog op zoek was naar een baan.

Wonderlijk om achteraf te zien hoe God toch een plan met mij had, terwijl op de route ernaar toe ik regelmatig obstakels heb ervaren en het plan anders bleek dan ik dacht. Datzelfde zien we bij Mozes. God zag wel degelijk een leider in hem, alleen niet op de manier zoals Mozes het aanpakte. Als je verder leest in Exodus zie je dat Mozes – met Gods hulp – groeit in Gods plan met hem.

Gods plan met jou

Soms is het niet duidelijk wat Gods plan met ons is. Je hebt een bepaald verlangen, er zijn kwaliteiten en interesses in een richting, er komt iets tot je, maar is dat dan Gods plan? Lang niet iedereen krijgt een concrete roeping vanuit de hemel. Ik denk dat het volgende advies kan helpen:

Vertrouw op de HEER met heel je hart,
steun niet op eigen inzicht.
Denk aan Hem bij alles wat je doet,
dan baant Hij de weg voor jou.

– Spreuken 3:5-6 (NBV21)

Als jij jouw beslissingen met God bespreekt en zijn leiding zoekt in je leven, mag je erop vertrouwen dat je de juiste weg gaat. Als er vervolgens een obstakel komt, mag je je opnieuw beraden en vragen naar Gods plan. Moet je een ander pad inslaan of kost de route meer tijd dan jij voor ogen had? Het kan zelfs zijn dat je misschien de verkeerde weg bent ingeslagen of dat je bezig was om uit eigen kracht je weg te gaan, maar dat betekent niet dat God niet meer met je verder wil. Mozes is daar een mooi voorbeeld van!

Aan de slag!

Wat heb jij nodig om weer vooruit te kunnen als Gods plan (dat misschien wel jouw plan blijkt te zijn geweest) met jou in duigen lijkt gevallen? Bespreek dit met een vriend(in) en bid samen hiervoor.

Deel deze overdenking

  1. Annemarie schreef:

    Zó herkenbaar!
    Dit stukje kwam weer op het juiste moment!
    Het geeft me moed & vertrouwen om de weg te vervolgen achter Hem aan!!🙏

  2. Anoniem schreef:

    Ik begrijp het en Hem soms niet meer het leek te kloppen en toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap