Als emoties je belemmeren om naar God te gaan – 3 tips om je te helpen

19

jan

Liza

‘God, waar bent U nú?’ Ik hoor deze vraag geregeld om me heen. ‘Waar bent U nu God, nu ik kanker heb? Of: nu ik mijn baan heb verloren? Nu mijn man ernstig ziek is, nu mijn vriendin zelfmoord heeft gepleegd, nu mijn lichaam het begeeft, nu ik (…)’  Vul het maar in. Herken jij jezelf hierin? Heb jij het weleens gedacht: ‘God waar bent U nu?!’

Naar God gaan als je verdrietig bent

Want wat als het je niet lukt om God te prijzen, omdat je te kampen hebt met ziekte? Als je relatie is stukgelopen? Wat als je een dierbare hebt verloren, die nog veel te jong was? Wat als je depressief bent en het leven niet meer ziet zitten? Wat als je pasgeboren kindje doodziek is? Wat als deze gebeurtenissen je hele wezen, je emoties en je welzijn beïnvloeden? Lukt het je dan om naar God toe te gaan? Mij lukt het vaak niet om naar God te gaan als ik verdrietig ben.

Misschien kun jij je wel vinden in bovenstaande voorbeelden, misschien ook niet (ik hoop het niet voor je!). Maar let’s be honest: het leven gaat niet altijd over roosjes.

In Spreuken lezen we de volgende tekst:

Zoals een mens denkt in zijn hart, zo is hij.
– Spreuken 23:7 – 

Je hart bepaalt dus zó veel! Het bepaalt je gemoedstoestand, je hele doen en laten. Hoe je bent in je hart, zo ben je.

Als je hart op dit moment boos, bitter, verdrietig of (…) is, beïnvloedt dit hoogstwaarschijnlijk jouw gedachten. Probeer vandaag je hart te vullen met meer van God. Wakker dat kleine vlammetje (weer) aan. Als je je ellendig voelt, is de kans aanwezig dat je geen woorden kunt vinden om met God te praten. Mij lukt het vaak niet, in ieder geval. Ik heb daarom 3 tips voor je die je hierbij kunnen helpen, ik daag je uit om ze vandaag toe te passen.

1. Vul je hart met Gods woord
Lees de Bijbel alsof God het direct tegen jou heeft.

2. Vul je hart met positiviteit
Richt je op alles wat goed en waar is. Verban leugens uit je hoofd.

3. Vul je hart met muziek
Laat je hart zingen als het je niet lukt om zelf woorden te vinden.

Zelf heb ik gemerkt dat deze drie punten mij enorm helpen als ik me ver van God verwijderd voel – door boosheid, verdriet of wat voor reden dan ook. Ik hoop dat ze jou ook helpen!

Aan de slag!

Ga vandaag concreet aan de slag met de drie tips die ik hierboven heb genoemd. Hieronder heb ik een leestip volgens tip 1 voor je opgeschreven, zodat je beter begrijpt wat ik bedoel. Onderaan deze blog vind je een luistertip, luister het nummer vandaag eens – bij voorkeur met je ogen dicht. Gods zegen!

Leestip

Lieve dochter,


Wees niet bang, want Ik ben met je. Ik ben je God. Ik maak je sterk. Ik help je. Ik houd je stevig vast en Ik kom voor je op. Doe al je bitterheid, boosheid en haat nu maar weg. En vergeef. Vergeef zoals Ik jou in Christus vergeven heb.

Lieve dochter, ik kan het je niet vaak genoeg zeggen. Wees blij. Ik zeg het je nog een keer: wees blij! Ik ben dicht bij je.

Geef Mij je zorgen. Gooi ze allemaal maar naar mij, want Ik zorg toch voor je. Maak je nergens zorgen over. Vertel Mij alles wat je nodig hebt en wees dankbaar. Dan zal Mijn vrede jouw hart en jouw gedachten beschermen.

Richt je gedachten op wat eerlijk, waar, heilig, vriendelijk, mooi en goed is. Doe je oude ‘ik’ weg. Ik vind je zo prachtig hoe Ik je heb gemaakt. Je gaat steeds meer op Mij lijken, op je Maker. Zo heb ik je bedoeld. Laat de vrede in je hart regeren.

Naar 1 Petrus 5:7, Jesaja 41:10, Efeziërs 4:31-32 en Filippenzen 4:4-8, 15

Luistertip

Even when it hurts – Hillsong United

PS: laat je me weten wat je van de tips vindt? Als je je reactie niet openbaar wilt publiceren, kun je me ook een DM sturen via Instagram: @lizadejonge.

Deel deze overdenking

 1. Bep schreef:

  Helemaal waar Liza. Het is als bij een peuter, boos op mama/papa omdat ie iets niet mag of als iets niet lukt wat hij wil en dan huilend in mama’s(papa’s) armen vluchten om getroost (en geholpen) te worden. Juist in je grootste verdriet kan de troost van onze Hemelse Vader zo diep in je hart zinken en kun je het gevoel hebben op Heilige grond te staan. Dank je wel voor deze tips, ik kan je uit e red varing vertellen dat het helpt.

 2. Maaike schreef:

  Ik betrapte mezelf er bij het lezen van deze blog op dat die vraag gisteren nog even door mijn hoofd geschoten is: Waar bent U God? En als God voor mij ver weg voelt, loop ik er vaak tegenaan dat ik dan maar stop met bidden. Ik voel me op die momenten verdrietig omdat Hij niet dichtbij lijkt te zijn, ga twijfelen aan mezelf en aan God en weet het dan gewoon even niet meer. Dus dan stop ik. Terwijl ik juist op die momenten door zou moeten gaan! Want ik weet ook dat het me niet gelukkiger maakt als ik stop met bidden en het zoeken naar God. Bedankt voor jouw drie tips Liza! Ik ga ze proberen toe te passen en denk zeker dat het me zal helpen 🙂

 3. Mirjam schreef:

  Wat een heerlijk stuk! Bemoedigend en ook confronterend! Had ik net even nodig vandaag!

 4. Marrie schreef:

  Precies wat ik nodig had, aangezien ik God al een aantal dagen niet kan “vinden” in m’n verdriet. En nu wel. Dankjewel!

 5. Die lieve-dochter-brief komt even keihard binnen, dank je wel. Dit had ik nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap