Now put your hands up! – 3 tips voor de single ladies

14

feb

Renske Hoste

Dames met een relatie: opgelet. Deze blog is namelijk niet voor jullie geschreven. Natuurlijk, je bent vrij om hem te lezen, maar vandaag (op Valentijnsdag) wordt er al genoeg aandacht aan jullie besteed. Lucky you als je degene hebt gevonden die God voor jou bedoeld heeft! Deze blog is echter voor de single ladies.

Als je mij zou vragen naar de staat van mijn liefdesleven (zoals -helaas- vaker gebeurt), is de kans groot dat je een van de volgende antwoorden krijgt:

Optie 1) ‘Liefdesleven?! Welk liefdesleven?’

Optie 2) ‘Kijk, als je er nou gewoon van uitgaat dat ik ga samenwonen met vijf katten, dat scheelt een hoop stress voor ons beiden…’

Optie 3) ‘Nouuu, als ik het zou moeten vergelijken met een landschap, dan was het een woestijn, met zo’n zielig droog bosje wat er doorheen rolt. Je weet wat ik bedoel. Het laatste bosje…tsja. Telt die enge gozer die laatst naar me staarde in de bus?

Door flauwe grappen te maken struikel ik me een weg door een maatschappij die half draait om het krijgen van een relatie. Door een toenemend aantal trouwerijen van goede vrienden. Door subtiele hints van ouders: ‘Hoe was dit-en-dit weekend? Nog…leuke nieuwe contacten? Hint hint, wink wink.’ (Thanks pap.)

Onder de humor, de snelle antwoorden, ligt echter een diepere vraag die af en toe de kop opsteekt: Wat als ik niet leuk/ knap/ slim/ snel/ stoer/ … genoeg ben om een relatie te krijgen of houden?

Misschien heb je jezelf dit ook wel afgevraagd. Misschien is deze vraag dagelijkse kost voor jou. Misschien kies je er wel bewust voor geen relatie aan te gaan. Hoe dan ook wil ik je drie tips meegeven:

Tip 1: Relativeer.

In welke fase je ook zit, besef dat liefde nooit precies is zoals je het ziet. Op TV worden de schurende kanten zorgvuldig weggestopt en bedekt met een ideaal laagje. Dit is niet hoe het in real life gaat! Poets het glanzende vernisje eens weg en kijk wat overblijft: een imperfect verbond tussen twee imperfecte mensen. Een relatie is hard werken.

Het is belangrijk dat je eerst comfortabel bent met jezelf, zodat je je waarde en gedrag niet laat bepalen door de ander. Laat je onzekerheid dus niet overheersen, maar relativeer. Werk aan jezelf en je relatie met God. Heb geduld.

Tip 2: Ga vissen!

Op zoek? Ga vissen! In een preek die ik laatst hoorde, werd het visvijvermodel uitgelegd. Dit werkt als volgt: stel dat alle jongens van de wereld in een grote vijver zwemmen. Dit is je visvijver, met alle mogelijke opties. Je verkleint je visvijver op basis van voorkeuren en eisen. Bijvoorbeeld alleen in Nederland en hij moet Jezus kennen – alle anderen vallen af. Denk na over wat jij belangrijk vindt in de ander en ga op basis daarvan op zoek.

Tip 3: Betrek God erbij

De belangrijkste tip voor het laatst. Onthoud dit: God heeft jou gemaakt met een doel voor ogen. Of Hij iemand op je pad brengt of niet, past bij dit doel. Wanneer Hij iemand op je pad brengt, past dit bij dit doel. Zijn timing is hierin van belang, niet de jouwe!

Een mens stippelt zijn weg uit, de HEER bepaalt de richting die hij gaat. (Spreuken 16:9)

Je mag erop vertrouwen dat God weet wat Hij doet in jouw leven.

Hij heeft jou prachtig en uniek gemaakt en houdt zielsveel van je, met je gekkigheden en vreemde kanten, met onzekerheid en al. Jij bent het waard om van gehouden te worden. Neem deze woorden mee, schrijf ze op je hart (Spreuken 3:3, NBV).

Alles op z’n tijd. In Uw hand, Heer.

Aan de slag!

Time to pray:

Bid voor jezelf, dat je naar God toe mag groeien en mag groeien in wie je zelf bent.
Bid voor je toekomstige man.
Bid dat je mag berusten in Gods plan en timing en bid dat Hij eventuele onzekerheid wegneemt.

En hé, als iemand nog een leuke single broer/neef/vriend heeft?

GRAPJE.

Echt.

Deel deze overdenking

  1. Bep schreef:

    Tip4:Ben je ervan bewust dat God een plan heeft met je leven. Als je in dat vertrouwen leeft, hoef je niet krampachtig op zoek naar een partner.
    Geniet van kontakten met mensen om je heen. Vooral met medechristenen.
    En stel je leven in dienst van God, gewoon op de plek waar je geplaatst bent, in je baan, je familie en je gemeente. En suggereert iemand dat je niet compleet bent zonder partner, antwoord dan dat God een plan met je heeft en dat je nieuwsgierig bent waarheen Hij je brengt. Je zult merken dat je daardoor rust krijgt in Hem.
    Ik spreek uit ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap