Zij maakt verschil: een verschil tussen leven en dood

05

mei

Marije Brandwijk

Misschien vind jij het ook wel lastig, een verschil maken in het leven. Als ik voor mijzelf spreek vraag ik mij dan af, hoe doe je dat dan? Wat zijn mijn redenen om een verschil te maken. Is dat omdat ik zo in een goed daglicht kom, of omdat ik Jezus wil laten zien? Maar een verschil maken, kan wel degelijk een grote invloed hebben op levens van anderen, soms letterlijk. Een verschil tussen leven en dood. Zoals bijvoorbeeld verpleegkundigen of politiemensen dit ook doen. Vandaag wil ik je meenemen in verhalen over vrouwen die een verschil maakten tussen leven en dood. Omdat ze geloofden dat het niet Gods bedoeling was dat het leven van baby’s zou eindigen. Ze maakten een verschil, terwijl ze er ook hun eigen leven door konden verliezen. Dan is de vraag: Zouden wij dat ook doen?

Sifra en Pua maakten een verschil

Bovendien zei de koning van Egypte tegen de vroedvrouwen van de Hebreeuwse vrouwen, van wie de naam van de een Sifra was en de naam van de ander Pua, hij zei: Als u de Hebreeuwse vrouwen bij het bevallen helpt en u let op de stenen baarstoel , dan moet u, als het een zoon is, hem doden, maar als het een dochter is, mag zij blijven leven.  De vroedvrouwen vreesden echter God en deden niet wat de koning van Egypte tot hen gesproken had, maar lieten de jongetjes in leven. 

Toen riep de koning van Egypte de vroedvrouwen bij zich en zei tegen hen: Waarom hebt u dit gedaan, dat u de jongetjes in leven laat?  De vroedvrouwen zeiden tegen de farao: Omdat de Hebreeuwse vrouwen niet zijn zoals de Egyptische vrouwen, want zij zijn sterk. Zij hebben al gebaard, voordat er een vroedvrouw bij hen is aangekomen.  Daarom deed God aan de vroedvrouwen goed, en het volk werd talrijk en zeer machtig.

– Exodus 1:15-20 (HSV)

Wat een geschiedenis als je dit leest, toch? De Israëlieten zijn aangekomen in het land Egypte. Ze moeten onder het gezag van de koning keihard werken. Dat was op zich al heel zwaar. Dan heeft de koning ook nog het idee dat de Israëlieten als volk niet te groot mag worden, omdat hij bang is dat ze in opstand zullen komen tegen hem. Daarom moeten alle jongetjes die geboren worden bij de Israëlieten gedood worden. Wat heftig, het zal jouw kind maar zijn!

Sifra en Pua geloven in God. De God die het leven geeft, het leven zeer dierbaar vindt. Ze hebben een bijzondere positie gekregen in het volk, ze zijn vroedvrouwen. Wanneer ze van de koning de opdracht krijgen om de Hebreeuwse jongetjes te doden bij de geboorte, kiezen ze ervoor om dit niet te doen. Wat voor een impact heeft hun keuze, ze maken een levensgroot verschil. Wanneer ze dit niet gedaan hadden, was ook Mozes niet geboren. Dan had Gods plan met het volk, menselijkerwijs gesproken, heel anders uitgepakt. God ziet ook dat ze voor Hem kiezen en beloont hun keuze, zoals we lezen in vers 20. (Lees ook de blog van Irene over deze moedige vrouwen!)

Corrie ten Boom maakte een verschil

Wanneer ik denk aan een andere vrouw die ook verschil maakte, denk ik aan Corrie ten Boom (lees hierover de blog van Nienke van gisteren). Zij gaf, samen met haar familie, Joodse onderduikers onderdak tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook waren zij actief als verzetsstrijders, met gevaar voor eigen leven. Ze zijn later ook opgepakt en hebben allerlei verschrikkelijke dingen meegemaakt tijdens hun gevangenschap. Ze kozen ervoor om de Joden te verbergen, zodat die konden blijven leven. Het is zeer indrukwekkend als je verhalen leest over Corrie ten Boom, hoe ze, nadat ze uit kamp Ravensbrück is gekomen, overal ter wereld het evangelie gaat vertellen.

Ze maakte een verschil door de mensen die haar familie wat hadden aangedaan te vergeven omdat, zoals ze zelf schreef, ´Jezus in haar hart woont´. Corrie vertelde daarom ook veel over de vergeving die te vinden is bij Jezus Christus. Zeker een aanrader om wat van haar boeken te lezen trouwens!

Hoe maak ik dat verschil?

Misschien denk je, hoe kan ik zelf dat verschil maken? Een verschil tussen leven en dood? Wanneer er bepaalde keuzes van ons gevraagd worden, is het denk ik goed om te bedenken: brengt dit meer leven of dood? Brengt het meer licht of duisternis? Is dit goed of fout? Het is denk ik belangrijk om te beseffen dat onze keuzes soms niet alleen invloed hebben op ons eigen leven, maar ook dat van anderen. Staan we echt stil bij de keuzes die we maken, met dat in ons achterhoofd? God die wil ons ook het Leven laten zien, dus we kunnen bij zulke keuzes altijd om hulp vragen.  

Als ik denk aan een verschil maken tussen leven en dood, gaat het ook over iemand vertellen over de reddende Jezus. Hij zorgt voor leven, ook na de dood; eeuwig leven! De keus die iemand kan maken om voor Jezus te leven, kan een verschil betekenen tussen leven en dood. Ben jij klaar om een verschil te maken?

Aan de slag!

  • Denk na over hoe jij een verschil tussen leven en dood kunt maken in je eigen leven of dat van anderen.
  • Zou jij een verschil maken, ook als je hierdoor je eigen leven zou kunnen verliezen?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap