Wat geloof ik eigenlijk?

16

jun

Stefanie

Laatst kreeg ik op straat van iemand de vraag waar ik in geloof. Ik zei: “Ik ben christen, dus ik geloof in God.” De man nam geen genoegen met mijn antwoord en vroeg in welke god ik geloofde. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik daarop moest antwoorden. Gelukkig gaf hij vrij snel zelf het antwoord al: “Zal ik je vertellen waar ik in geloof?” vroeg hij. “Ik geloof in Jezus Christus! Er zit veel meer kracht in de naam van Jezus, dan in de benaming god. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende goden, maar Jezus Christus is de enige echte God die redt!” Vervolgens heb ik nog ruim een uur met deze man staan praten, maar dit gedeelte van het gesprek is me toch wel het meeste bijgebleven en heeft me aan het denken gezet. Waar geloof ik eigenlijk in?


Definitie van geloof
Het is goed om je geloof zo nu en dan te onderzoeken. Laten we daarom eerst even kijken naar een definitie van geloven. De Van Dale geeft de volgende definities van ‘geloof’ en ‘geloven’.

ge·loof (het; o; meervoud: geloven) 1 het vertrouwen in de waarheid van iets
2 een vast en innig vertrouwen op God
ge·lo·ven (geloofde, heeft geloofd) 1 vast vertrouwen in het bestaan van iem. of iets: geloven in (of: aan) God
2 voor waar houden op het gezag van een ander

Ook in de Bijbel wordt een definitie van geloven gegeven. Hebreeën 11 begint met een soort definitie van geloven:

“Het geloof is de zekerheid dat de dingen die we verwachten, ook werkelijkheid zullen worden. Het is het bewijs van de dingen die we nog niet zien. Doordat we God geloven, begrijpen we dat de wereld door het woord van God is ontstaan. Wat we nu zien, is niet ontstaan uit iets zichtbaars, maar uit iets onzichtbaars, namelijk het woord van God.”

Volgens de schrijver van het Bijbelboek Hebreeën is geloven de zekerheid van de dingen die we (nog) niet zien, het onzichtbare. De zekerheid van een onzichtbare toekomst, de zekerheid van een onzichtbaar ontstaan van de aarde. Juist het feit dat je je vertrouwen stelt op de onzichtbare dingen, maakt geloven soms zo lastig. Toch hebben de meesten van ons ooit de keuze gemaakt om te geloven. Misschien is dat geleidelijk aan gebeurd of misschien heb je op een bepaald moment in je leven een radicaal besluit genomen om te geloven. De manier waarop je tot geloof bent gekomen maakt in dit geval niet heel erg uit. Hoe je ook tot dat besluit bent gekomen, het is in altijd goed om je geloof zo nu en dan te onderzoeken.

De geloofstest

We gaan vandaag terug naar het moment waar jouw geloof begon en we gaan bekijken hoe jouw geloof zich heeft ontwikkeld.

 1. Waarom ben jij gaan geloven?
 2. Welke geloofspatronen heb je in de loop van de tijd ontwikkeld? (Denk hierbij bijvoorbeeld aan jouw Godsbeeld of aan het leven van Jezus, wat geloof je daar wel en niet van?) Hoe zijn deze patronen ontstaan? Welke mensen hebben hier invloed op gehad? Zijn die mensen betrouwbaar?
 3. Geloof je alles uit Gods Woord of zijn er ook dingen die je lastig vindt om te geloven? Zo ja, hoe komt dit?
 4. Leef je vanuit geloof? (dat wil zeggen; breng je de dingen die je gelooft ook in de praktijk?) Wat belemmert je om vanuit geloof te leven en wat stimuleert je juist?

Het gaat uiteindelijk om de geloofsrelatie tussen jou en God. Uiteindelijk zullen we allemaal verantwoording af moeten leggen van ons eigen geloof als we voor de rechterstoel van God verschijnen. God zal niet van ons vragen om onze visie op het geloofsleven van vrienden, vriendinnen, familieleden of andere christenen te geven. Hij zal vragen naar jouw eigen (geloofs)leven. Jij zult verantwoording af moeten leggen van de keuzes die jij hebt gemaakt op basis van wat je gelooft. Het is dus goed om bij jezelf na te gaan wat je precies gelooft en hoe je je geloof (nog meer) vorm kan geven in de praktijk. God verlangt naar een levendig en actief geloof!

Aan de slag!
Ik vind zulke zelfreflectie testjes, eigenlijk altijd een beetje irritant. Toevallig heb ik er laatst zelf ook een gedaan als onderdeel van een Bijbelstudie die ik volg. En achteraf kijk ik er best positief op terug en heeft die test mij geholpen om te zien in welke aspecten van het geloof ik nog meer kan groeien. Daarom wil ik je aanmoedigen om de bovenstaande vragen nog eens rustig door te lezen en ze te beantwoorden. Schrijf ze op in een boekje als je dat prettig vindt of geef er een creatieve draai aan. Maak bijvoorbeeld een lijstje dat begint met ‘Ik geloof in…’.

Onthoud dat je dit puur voor jezelf doet, ik hoop dat het je helpt om nog meer te kunnen groeien in geloof!

Deel deze overdenking

 1. Lea schreef:

  Leuk stukje, lijkt me idd goed om zo af en toe stil te staan bij wat je gelooft. Om het zo meer persoonlijk te maken. Bedankt ook voor de vragen!

 2. Dee schreef:

  Mooi, Steef! Geeft stof tot nadenken en er bewust mee bezig te gaan. X

 3. Marian schreef:

  Bedankt, Stefanie! Goed geformuleerd artikel met praktische vragen om over na te denken of om in een kring te bespreken. En blijf lekker doorgaan met zingen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap