Waken en bidden, volg jij deze geboden al na?

24

mei

Esmeralda van Dijke

De wekker gaat. ‘Help! Ik ben te laat! Rennen!’ Oh ja, wacht, m’n stille tijd nog. ‘Dank u Heer voor de nieuwe morgen, zegen ons vandaag!’ en daar ga je weer, op naar een nieuwe dag. Je vliegt naar je werk, je school en je gaat naar je afspraken, ’s avonds val je vermoeid neer op bed en net voor je in slaap valt bedenk je: oh ja, m’n stille tijd nog. ‘Dank u Heer voor deze dag, wees bij ons vannacht en ik beloof dat ik morgen echt tijd voor U vrij maak!’ De nieuwe dag breekt aan en je besluit nu écht tijd vrij te maken voor de Heer. Vol verwachting vouw je je handen om te bidden maar ineens ben je volkomen sprakeloos, wat ga je eigenlijk bidden? Waar wil je over praten met de Vader?

Herken je dit? Je wilt echt heel graag bidden en praten met de Heer, maar je hebt geen idee wat je kunt bidden. Normaal ratel je aan één stuk door, maar nu het er op aankomt, ben je sprakeloos. Hierdoor val je misschien terug op de standaardgebeden, herhaal je wat je vaker zegt in een gebed. Een logische oplossing om toch even te bidden, maar is dat wel zo logisch? Als jij mensen tegenkomt, zeg je toch ook niet telkens hetzelfde tegen hen? Als iemand telkens hetzelfde tegen mij zou zeggen zou ik denken: ‘Toedeloe! Ik zoek wel iemand anders om mee te babbelen.’ Hoe komt het dat we wel hetzelfde blijven zeggen tegen de Heer? Hebben we niets te vertellen aan God?

Op de laatste avond van zijn leven gaf Jezus een aantal van zijn discipelen de volgende opdracht:

Waak allen en bid, opdat u niet in verzoeking komt; de geest is wel gewillig, maar het vlees is zwak.(Marcus 14:38, Herziene Statenvertaling)

Waak! Waken is niet zomaar wakker blijven. Bij waken ben je op je hoede, je houdt de wacht en bent bedacht op mogelijk gevaar. Waken en bidden, en als je dan gaat bidden, kun je strijd voelen.

Strijd met jezelf

Als je gaat bidden, weet je soms niet meer wat je moet zeggen en blijf je stil. Zwijgen is niet erg, als je bewust vanuit aanbidding zwijgt. In de stilte kan je naar je eigen spiegelbeeld kijken: hoe leef ik mijn leven? Waar roept God me toe op? Dit spiegelbeeld kan confronterend zijn: je hebt het idee dat je tekortschiet of misschien denk je wel dat je een waardeloze christen bent, en vanuit je angst vlucht je weg voor je spiegelbeeld. Doe dit niet! God is met jou aan het werk en wil jou vormen; je spiegelbeeld zal veranderen. Juist het gebed is een beproeving van God aan ons. Zijn wij in staat om de weg te volgen die Hij ons wijst? Of denken we: ‘ik hoef geen 10 te halen in het christen-zijn, ik ben tevreden met een 6’?

Strijd met de duivel

Naast strijd met jezelf, kun je ook strijd ervaren van de duivel. De Bijbel spreekt hier zelf over:

Wees nuchter en waakzaam; want uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij zou kunnen verslinden.
(1 Petrus 5:8, Herziene Statenvertaling)

Opnieuw het woord ‘Waak!’, want de duivel zoekt iemand om te verslinden. Juist als jij besloten hebt om nu écht de Heer te aanbidden, dan kan de duivel op je af komen. Hij háát het als mensen de Heer willen aanbidden. Zo kan het voorkomen dat je spontaan je concentratie kwijt bent, je gedachten gevuld worden met nare gedachten of dat je je machteloos voelt. Weet dat je hierin niet alleen bent, Jezus ervoer ook strijd met de duivel. Hij zweette zelfs bloed van de stress en spanning. Je mag dit uitspreken naar de Heer, Hij weet van de aanvallen af, Hij wil je helpen. Geef niet op als je aangevallen wordt, maar volhard door tóch te bidden tot God.

Iedereen kan slapen maar wij, als volgers van Jezus, zijn aangesteld om te waken. Waak en bid. Alleen door gebed zijn overwinningen mogelijk!

Aan de slag!

Kan jouw gebedsleven wel een upgrade gebruiken? Wijk dan vandaag eens bewust af van de standaardgebeden, praat met God zoals je met een vriend zou praten, vertel Hem wat je écht bezig houdt. God wil zó graag deel uitmaken van je leven, Hij gaf zelfs zijn eigen Zoon! Kijk naar je spiegelbeeld. Laat je imperfecties op je inwerken maar laat het je niet afschrikken, God is met je aan het werk en Hij wil samen met jou overwinnen. Je bent een prachtige diamant, die Hij blijft polijsten totdat je straalt en schittert. You go girl!

Deel deze overdenking

 1. Wiedy schreef:

  Hoe waar!!!! Dank je voor de reminder.

 2. Bep schreef:

  Touché! Dit blijft voor mij een strijdpunt. Ik ben meer van: bidden in de theedoek. Terwijl ik allerlei klussen doe, praat ik vask tegen God of onderweg in de auto, als ik door een prachtig gebied rijdt en spontaan God dank voor Zijn schepping, of als ik zit te piekeren over een zieke vriendin. Maar als ik ga zitten om te bidden, vliegen mijn gedachten alle kanten op, behalve de goede. Dat moet mijn eerste gebed zijn: ” rust en orde in mijn gedachten”, want voor ik het weet ben ik alweer met hetgeen ik moet doen, die dag, bezig.

  • Esmeralda schreef:

   Hi Bep! Bidden in de theedoek, wat een grappige en unieke uitspraak! Ik wens je veel zegen & ook rust toe tijdens het bidden! Liefs, Esmeralda

 3. Kim schreef:

  Heel erg bedankt Esmeralda! Precies wat ik nodig had :’)… Dankjewel. Gods zegen!

 4. naomi schreef:

  Goed om weer even aan herinnert te worden. Ik vind het ook zo lastig soms om te bidden en waken. Toch wil ik dat wel steeds meer leren en ben ik er ook actief mee bezig, maar soms… Zucht… Ik ben wel dankbaar dat we een God hebben die weet dat we het proberen, ook al falen we soms gigantisch. Fijn..!

  • Esmeralda schreef:

   Hi Naomi! Ik wens je veel zegen toe! Het is inderdaad lastig.. Gelukkig staat God altijd voor je klaar! Liefs, Esmeralda

 5. Alice schreef:

  Bedankt! Dit had ik nodig vandaag;) Vaak voel ik me zo tekort schieten, soms wil ik hulp vragen, maar denk ik; nee ik heb God al zo lang niet meer gesproken, dat kan vast niet.. Maar we mogen volharden en wat jij zegt: “God wil zó graag deel uitmaken van je leven, Hij gaf zelfs zijn eigen Zoon!” Bij vrienden mag je ook random aan komen kloppen 🙂
  Bedankt voor deze verhelderende blog!

  • Esmeralda schreef:

   Hi Alice! Wat mooi dat je het deelt, ik denk dat het heel herkenbaar is & inderdaad, gelukkig staat God altijd voor je klaar! Ik wens je veel zegen toe! Liefs, Esmeralda

 6. moniquevd schreef:

  Heel herkenbaar! Ik heb jullie blog vandaag pas ontdekt, maar wat een prachtige overdenkingen! Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap