Nieuwsgierig aagje!

22

nov

Eline

Soms denk ik dat ik in de waarom-fase van mijn peutertijd ben blijven hangen. Ik ben altijd heel nieuwsgierig geweest en dat ben ik nog steeds. Mijn zoektocht naar ‘de waarheid’ houdt nooit op. Ik stel niet alleen vragen, ik ben ook kritisch op de antwoorden. Met een nieuwsgierigheid zo groot als die van mij moet een antwoord kloppen en waar zijn. Gelukkig weet God dat ik nieuwsgierig ben en is Hij niet te beroerd om (de meeste) vragen te beantwoorden. Sterker nog, Hij wil dat wij kritisch en nieuwsgierig zijn! Hij wil dat wij wijsheid vergaren en niet dwaas zijn. Neem niet zomaar alles aan wat je verteld wordt, maar doe je eigen onderzoek. We lezen het belang hiervan in het boek Spreuken. Ben je nieuwsgierig en op zoek naar antwoorden? Lees dan verder.

Voor wie is deze kennis?

In het boek Spreuken staan enorm veel kennis en wijsheden. Voor wie zijn deze wijsheden bedoeld? Wie zullen het meeste van deze wijsheden kunnen profiteren? Is deze kennis ook nuttig voor ons?

De wijze spreuken van Salomo, de zoon van David, de koning van Israël. Hij schreef deze spreuken op om andere mensen wijsheid te leren. Hij wilde hen daarmee opvoeden tot verstandige mensen. Zijn spreuken leren de mensen wat rechtvaardig en eerlijk is. Onverstandige mensen kunnen er verstandig van worden. Jonge mensen kunnen er kennis en wijsheid uit leren. Wijze mensen kunnen er nog wijzer van worden, en verstandige mensen nog verstandiger.
(Spreuken 1:1-5, BasisBijbel)

Laat dit nou precies zijn waar we naar op zoek zijn! Ik wil wijzer worden, ik wil weten wat rechtvaardig en eerlijk is. Het boek Spreuken -en het vergaren van kennis in het algemeen- is niet alleen voor de dommen en de dwazen. We lezen hier dat de wijze mensen er ook van kunnen leren! Niemand is te oud om te leren, en hoewel jonge of onverstandige mensen hier veel van kunnen leren, kunnen oude of wijze mensen dat ook! God geeft kennis aan iedereen.

Waar komt deze kennis vandaan?

Als je op mij lijkt, dan wil je dat alles wat je leert uit een betrouwbare bron komt. Ik wil zeker weten dat het waar is wat ik leer, het moet niet iets zijn wat zomaar iemand vertelt, omdat diegene er een leuke theorie over heeft. Dus waar komt de kennis uit Spreuken vandaan? Zijn het ideeën die Salomo heeft bedacht en wel goed vond klinken?

Maar alle wijsheid begint bij een diep ontzag voor de Heer. Wie geen ontzag heeft voor God, wil niets van wijsheid weten.
(Spreuken 1:7, BasisBijbel)

God is de bron van waarheid. Hij is alle kennis. Zonder Hem zou er niets zijn, laat staan wijsheid over wat er bestaat. Het is daarom belangrijk om God te zoeken in je zoektocht naar de waarheid. Hij is de enige die jou de waarheid kan geven. Als je God niet zoekt, zal je sowieso de waarheid niet vinden!

Verderop in hoofdstuk 2 vinden we het weer:

als je erom vraagt de dingen te begrijpen, roept om scherpzinnigheid,  ernaar zoekt als was het zilver, ernaar speurt als naar een verborgen schat – dan zul je ontdekken wat ontzag voor de Heer is, dan zul je kennis van God verwerven.
(Spreuken 2:3-5, NBV)

Als je op zoek gaat naar de waarheid, naar kennis, en daarbij God zoekt, dan geeft God jou kennis.

Want de Heer geeft wijsheid.
Alles wat Hij zegt, is wijs en verstandig.
Hij geeft wijsheid aan de mensen die leven zoals Hij het wil.
(Spreuken 2:6-7, BasisBijbel)

God bepaalt aan wie Hij kennis en wijsheid geeft. Soms is het duidelijker dat iemand kennis ontvangt, zoals bij de profeten, soms is het minder duidelijk. Bij de profeten zien we voorbeelden van heel grote wijsheden en profetieën die zij van God ontvangen. Dat jij dit misschien niet in die mate ervaart, betekent niet dat God jou geen kennis geeft! Denk maar eens aan een antwoord dat jij kreeg in gebed, of wanneer je een stuk in de bijbel las en het kwartje viel. Ook dat zijn momenten waarop God kennis geeft.

Wat gebeurt er als we deze kennis krijgen?

Met de kennis die wij krijgen van God kunnen we grote dingen doen. Ik kan niet alle voorbeelden noemen, maar wat ik zelf heel erg heb ervaren, is het willen veranderen van destructieve patronen in mijn leven. Ook Salomo schrijft hierover.

Hij is een beschermend schild voor mensen die Hem gehoorzaam zijn.
Hij zorgt ervoor dat ze rechtvaardig zijn.
Hij beschermt zijn vrienden.

En je zal begrijpen wat eerlijk en rechtvaardig is.
Je zal weten hoe je op de goede weg kan blijven.
Want als de wijsheid in je hart is gekomen
en je ervan geniet,
zul je jezelf kunnen beheersen.
Je wijsheid zal je beschermen.
Zo zul je geen verkeerde beslissingen nemen.
Je zal niet gaan meedoen met bedriegers,
met mensen die het slechte pad opgaan
en verkeerde dingen doen
(Spreuken 2:7-13, BasisBijbel)

Omdat je de wijsheid van God hebt gekregen, zal deze wijsheid jou beschermen. Je zal minder snel verkeerde keuzes maken, omdat je weet dat ze verkeerd zijn en waarom ze verkeerd zijn. Nu wil ik daarmee niet zeggen dat je nooit meer een verkeerde keuze maakt, nooit meer iets verkeerds doet, maar het zal minder zijn dan voorheen.

Aan de slag!

Bid vandaag voor kennis. Stel God al jouw vragen. Leg Hem je twijfels voor. Hij is de enige die de waarheid weet en jouw nieuwsgierigheid kan sussen. Schrijf eventueel je vragen op om later te kunnen checken of je de antwoorden hebt gekregen!

Deel deze overdenking

  1. Bep schreef:

    Toen ik een kind was, was er net een nieuwe Bijbelvertaling. Wat vonden mijn ouders die mooi. Wij leerden nog teksten uit ons hoofd (aan tafel met 8 kinderen) en de belangrijkste die we moesten leren, kwam uit het Spreukenboek:
    De vreze des Heeeren is het begin van de wijsheid.
    Nu een ouderwetse vertaling, maar nog steeds fundamenteel. En zo belangrijk in je dagelijks leven!

  2. eline schreef:

    Wat een mooie herinnering, Bep! Het is zeker weten een fundamentele tekst! Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap