Hoe regelmatig is jouw omgang met God?

26

jun

Mandy

Onze omgang met God heeft invloed op zijn handelen. ‘Zeg je nou dat God zich laat beïnvloeden door hoe wij ons ten opzichte van Hem gedragen?’ Ja, dat lees je goed! Niet alleen in de Bijbel, maar ook hier en nu, anno 2018. Hij wil interactie met ons, onze mening en zorgen horen. Dat maakt onze relatie met Hem best een beetje spannender, vind je niet?!

In de Bijbel komt het verschillende keren voor dat God zich laat beïnvloeden door één van zijn creaties (a.k.a. wij). In het geval van Abraham bijvoorbeeld, wanneer hij God probeert te overtuigen om de inwoners van Sodom te redden en God belooft de stad niet te vernietigen als Hij er tien goede mensen vindt (Genesis 18). Of in het geval van Mozes, wanneer hij God vraagt om zelf met het volk mee te gaan en Hij dit toezegt (Exodus 33).

God vindt interactie met ons belangrijk

Prachtige voorbeelden van interactie tussen God en mens, lees ze maar eens na! Heel tof om te zien hoe God met ons om wil gaan. Wat, side note, niet betekent dat Hij zich áltijd laat overtuigen, zeker niet. Ook daarvan zijn Bijbelse voorbeelden te vinden. Het gaat vooral om het in dialoog zijn, het naar ons luisteren, op ons reageren. Hij neemt ons ontzettend serieus! Wat wij Hem vertellen, mits het met de nodige eerbied gepaard gaat, is belangrijk voor onze God. Geen eenrichtingsverkeer, van de hemel naar beneden. It’s a two way street.

Maar behandelen we onze relatie, onze omgang met God ook als tweerichtingsverkeer? Of betekent het niet van Hem horen wat veel mensen ervaren dat er überhaupt geen verkeer is? Niet van zijn kant, maar zéker ook niet van onze kant? Dat hoeft niet bewust te gebeuren, maar kan ook onbewust zijn. I’ve been there. In de drukte van alledag ben je bezig, maak je je zorgen, gaat er van alles door je heen, maar bijvoorbeeld onze irritaties simpelweg bij God brengen en Hem om hulp of advies vragen (en daardoor misschien wel geholpen worden…)? Hint: het antwoord is vaak nee!

Omgang met God: simpeler dan we denken!

Laatst vroeg ik tijdens mijn gebed, mijn omgang met God, om wijsheid en leiding en realiseerde ik me dat het al heel lang geleden was dat ik daarom gevraagd had én me ook al een hele tijd ‘los’ had gevoeld. Los van leiding, los van God. En toen klikte er iets: zou het zo zijn dat als ik iets simpelweg vraag, het God plezier doet om mijn gebed te verhoren en er dus ook eerder een ‘antwoord’ kan komen? Zoals ook alleen een fysiek gesprek een antwoord kan krijgen?

Maak je nergens zorgen over, maar vertel in gebed aan God wat je nodig hebt. Dank Hem ook voor alles.
(Filippenzen 4:6, BasisBijbel)

‘Omgang met God’ werd een soort thema dat steeds terug leek te komen: tijdens een preek, in een podcast. En wat blijkt? Het kán heel simpel zijn, en nee, het is zeker niet alleen je stille tijd. De sleutel ligt ‘m erin dat God graag interactie met ons wil, wanneer dan ook. Dat klinkt hartstikke simpel, maar vaak is het tegendeel waar. Ik houd bijvoorbeeld zo automatisch dingen voor mezelf, vooral wanneer ik ergens mee zit. Ik worstel tot ik een ons weeg, maar verder komen? Nope!

Herken je die moeite? Je irriteert je bijvoorbeeld aan je vriend, je moeder, je broer, wie dan ook. Iets in zijn of haar karakter zit je onwijs dwars en het heeft effect op hoe jij je voelt. Je kunt je dan blijven irriteren, zonder dat het jou (of die ander) verder helpt. Óf je brengt het bij God, en zegt heel eerlijk hoe je je voelt. Welke irritaties die ander bij je oproept, en dat je dat vervelend vindt. En je vraagt, heel belangrijk, of God je wil helpen ermee om te gaan.

Gevolg? Ik voel me meer verbonden met Hem (we delen immers iets met elkaar!) en betrek Hem daardoor nóg meer bij wat ik doe, de hele dag door. Ook helpt Hij me op een andere manier naar dingen te kijken, door mijn gevoelens te verzachten of letterlijk andere gedachten in mijn hoofd te planten. Ken je dat gevoel van een gedachte die opeens opkomt, alsof iemand ‘m zo in je hoofd heeft gestopt? Die macht heeft Hij! Daarom heeft omgang met God ook enorme toegevoegde waarde ten opzichte van de goede vriendschappen die je al hebt. Het is zó waardevol om zorgen en irritaties met een vriendin te delen, maar niemand (zelfs jijzelf niet) kent je hart zo goed als God. Hij heeft macht om je ogen te openen voor wat je eerst niet zag! Menige irritatie verminderde en menige situatie verbeterde doordat God dat bij mij deed.

Aan de slag!

Probeer je de komende week dagelijks te focussen op wat je irriteert of bezig houdt. Natuurlijk kan het om positieve gevoelens gaan, maar we neigen ernaar meer hulp nodig te hebben als het niet zo lekker gaat. Als je merkt dat je iets dwars zit, probeer het er in je omgang met God over te hebben. Leg het (hardop of in je hoofd) uit zoals je aan een goede vriend of vriendin zou doen. Vraag Hem om hulp! En laat je verrassen door zijn helpende hand en hoe dichtbij Hij kan voelen.

Deel deze overdenking

  1. Ingrid Peters schreef:

    Deze had ik dus net nodig, deze heeft God voor mij “gepland” 😉. Super bedankt Mandy!

  2. Bertina schreef:

    Jeetje alsof deze voor mij geschreven is. Bedankt. Heel bemoedigend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap