IK BEN en zal er zijn, ook in 2017!

02

jan

Gastblogger

God openbaart zich aan Mozes als Ik Ben, de naam Jahweh. De naam die staat voor Ik ben en zal er zijn. Als God zich op deze manier bekend maakt; als Ik BEN en zal er zijn, dan mogen we weten dat ‘Ik ben er niet’ geen optie voor God is.

Een heel nieuw jaar ligt voor ons. Een jaar waarin God ons roept om te leven in Zijn nabijheid, daar ben ik zeker van. Een jaar waarin Hij ons dag in dag uit wil laten zien dat Hij een God van trouw is. Dat Hij een genadig God is, een God die ontzettend veel van Zijn kinderen houdt. Van ons houdt.

Misschien roept God jou dit jaar wel om opnieuw op ontdekking te gaan wie God nu voor jouw mag zijn? Of roept Hij je voor een speciale bediening? Of juist om iets achter te laten en iets nieuws te beginnen? Wat God ook op Zijn planning heeft staan voor jou in 2017, in Jeremia 29: 11 staat: Want Ik weet wat mijn plannen voor jullie zijn, zegt de Heer. Ik heb mooie plannen voor jullie. Plannen van vrede , niet vol ellende. Want Ik heb een hoopvolle toekomst voor jullie.

Mijn uitdaging voor dit nieuwe jaar begon al half oktober 2016, toen een vriendin mij op Instagram erop wees dat “Zij Lacht” schrijfsters zocht. Ik was direct enthousiast, want dat is wel iets wat ik graag doe, schrijven over God in de hoop dat ik er iemand mee kan bemoedigen. Toch was er naast die enthousiasme ook iets van: “Maar wie ben ik?” Ik werd toen bepaald bij het verhaal van Mozes en de brandende braamstruik. Ik ervaarde dat ik heilige grond betrad toen ik de stap nam om me op te geven als schrijfster voor Zij Lacht en dat God mij hiervoor riep om deze stap ook te nemen. Maar het bracht dus ook onzekerheid met zich mee. In Exodus 3:10-12 staat:

Daarom, stuur ik jou, Mozes naar de Farao. Jij gaat mijn volk uit Egypte weghalen. Maar Mozes zei: “Ik? Maar dat kan ik helemaal niet! Hoe zou ik naar de Farao kunnen gaan? En hoe zou ik het volk uit Egypte kunnen halen?” Toen zei Hij: “Ik ben toch bij je! En Ik zal je bewijzen dat Ik je heb gestuurd: als je het volk uit Egypte hebt meegenomen, zullen jullie mij op deze berg aanbidden”

Mozes voelde zich ook onzeker, maar God gaf hem een mooie belofte: Ik ben toch bij je! In vers 14 lezen we dat God Zijn naam bekend maakt aan Mozes: Toen zei God tegen Mozes: “Mijn naam is IK BEN…” De naam IK BEN en zal er zijn, een naam die zegt wie God is. En Wie Hij voor ons wil zijn. Het was voor mij opnieuw een bemoediging. Maar God wil ook jou bemoedigen in 2017, welke uitdaging er ook voor je klaar ligt, of waar je misschien door heen gaat, Hij wil zich aan jou openbaren als Jahweh, De IK BEN en zal er zijn. En als God zegt dat Hij er zal zijn, dan is het geen optie voor Hem om er niet voor jou te zijn. Ook Jezus zegt in Matteüs 28:20 : en IK BEN alle dagen met jullie, totdat de tijd van de wereld om is.

Ik wens je voor 2017 toe dat je ook daadwerkelijk mag ervaren dat IK BEN en zal er zijn, er voor je is. En dat Hij je geeft wat jij voor 2017 nodig hebt!

Om over na te denken

Misschien merk je niet altijd dat IK BEN er daadwerkelijk altijd is. Soms lijkt het niet zo. Als je terugkijkt op 2016, hoe is God goed voor jou geweest? Hoe heeft hij voor je gezorgd of geholpen?

Als je tijd hebt, luister dan dit lied van Sela:

Deel deze overdenking

 1. Esther schreef:

  Mooi. Zo is het. Amen

 2. Renee schreef:

  Ontzettend mooi en bemoedigend! Hij is erbij!! Heerlijk om zo op weg te gaan in 2017!

 3. Annejet schreef:

  Prachtig! Blij met dit initiatief!

 4. Janine schreef:

  Mooie bemoediging!

 5. Ruth schreef:

  Prachtig! Echt een bemoediging wat ik nodig heb, God is groot! Hij zal voorzien ook in 2017!!♥️ -Dank je wel voor de mooie tekst van vandaag

 6. Debora schreef:

  Ik zat net in de auto dit liedje mee te zingen:
  https://youtu.be/l-YdYwEzFEw
  YAHWEH

  Ik zocht spontaan je blog er even bij, Carola! Zo mooi… IK BEN EN ZAL ER ZIJN ? Dank u, Papa voor deze belofte!

 7. Hans poot schreef:

  Voel me machteloos, waar is hij nu ik hem vandaag zo hard nodig heb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap