Een bemoediging uit Psalm 121: het komt wel goed

23

jun

Nathanja

Ken je die Roosvicee reclame van vroeger nog met de quote: ‘Het komt wel goed, schatje’? Laatst had ik een gesprek met vrienden over de vraag ‘wat zou je willen dat volwassenen vroeger vaker tegen je hadden gezegd?’ En we kwamen tot de conclusie dat de woorden die we vaker hadden willen horen simpelweg waren: het komt wel goed schatje.

Het komt wel goed met jou…

Ik daag je uit om een kijkje in je eigen hart te nemen op het moment dat je deze overdenking leest. Wat speelt er daar op dit moment af? Wat is hetgeen waar je aan denkt op de momenten dat je even nergens mee bezig bent? Onbewust kunnen deze zaken best onrust veroorzaken. Helemaal als het dingen zijn waar je je stiekem ook zorgen om maakt, draag je misschien wel meer stress met je mee dan je denkt.

Waar je dan niet altijd op zit te wachten zijn goed bedoelde adviezen van mensen om je heen. Soms wil je gewoon even weer een klein meisje zijn en gewoon toegeven dat je je gewoon best overweldigd voelt en misschien wel even een lekker potje wilt huilen. En hoewel God van alles tegen je zou kunnen zeggen om die zorgen van je weg te nemen of je precies zou kunnen vertellen hoe de toekomst eruit ziet, misschien wil Hij vanmorgen wel simpelweg tegen je zeggen: het komt wel goed… Die woorden ‘het komt wel goed’ krijgen nog meer waarde wanneer we Hem die deze woorden over je uit wil spreken kennen, Hij kan het weten!

Vind je rust bij Hem

Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal. Mijn hulp is van de Heere, die de hemel en aarde gemaakt heeft. Hij zal uw voet niet laten wankelen, uw Bewaarder zal niet sluimeren. Zie, de Bewaarder van Israël zal niet sluimeren of slapen. De Heere is uw Bewaarder, de Heere is uw schaduw aan uw rechterhand. De zon zal u overdag niet steken, de maan niet in de nacht. De Heere zal u bewaren voor alle kwaad, uw ziel zal Hij bewaren. De Heere zal uw uitgaan en uw ingaan bewaren, van nu aan tot in eeuwigheid.
– Psalm 121 (HSV)

Deze bekende Psalm valt onder de pelgrimsliederen. Dit lied werd waarschijnlijk gezongen op weg naar Jeruzalem. Stel je voor dat deze woorden worden uitgezongen tijdens die lange reis. Jeruzalem is nog lang niet in zicht en langzaamaan raak je ontmoedigd. De mensen om je heen spreken deze woorden keer op keer uit en je voelt je moed weer toenemen. De reis is niet zonder gevaren, in de bergen komen veel rovers voor en de tocht is lang. Toch proef je het verlangen om de stad Jeruzalem te bereiken. De vraag van waar de hulp moet komen wordt in deze Psalm direct beantwoord. Hij is degene die deze bergen geschapen heeft, Hij is de enige logische toevlucht in deze situatie. Hij is hun beschermer.

‘Het komt wel goed met jou’

Ik herinner me nog goed dat iemand ooit tegen mij zei dat hij een woord voor me had. Het was een onbekende meneer dus ik had hoge verwachtingen, dit moest wel van God zijn. Ik maakte me klaar voor een mooi profetisch woord en keek hem aan. De woorden die hij over me uit sprak waren maar zes kleine woordjes: het komt wel goed met jou. Niet bepaalt het indrukwekkende beeld of diepgaande boodschap dat ik stiekem verwachtte. Maar wat had, en heb, ik die woorden soms nodig. En jij misschien nu ook wel…

De woorden van die meneer bieden me nog steeds rust op momenten. ‘Het komt wel goed met jou’. Misschien niet omdat ik die baan krijg waar ik zo op had gehoopt of omdat alles me voor de wind gaat. Maar uiteindelijk komt ook alles goed. Uiteindelijk blijven wij dochters van de Allerhoogste en mogen we ons leven in Zijn handen leggen. Uiteindelijk is Hij genoeg voor ons, ook als andere dingen wegvallen. Uiteindelijk mogen we thuiskomen bij Hem en is alles goed. En tot die tijd kijkt God ook jou aan en wil Hij ook jou rust geven in hetgeen wat je bezig houdt door te zeggen: ‘Het komt wel goed’. God zelf is goed, ook wanneer die goedheid er soms anders uit ziet dan wat wij verwachten.

Dus op die momenten dat jij je blik naar de hemel werpt en je afvraagt: waar komt mijn hulp vandaan? Spreek jezelf moed in door je blik te verleggen naar Hem die uitstijgt boven al onze moeilijkheden. Hij was de beschermer van het volk in de Psalm, Hij is de beschermer van jou op dit moment.

Aan de slag!

Vandaag daag ik je uit om uit te stappen naar iemand in je omgeving waarvan je weet dat hij/zij zich zorgen maakt om iets. Misschien een keuze die die persoon moet maken of andere moeilijkheden waar diegene zich in bevindt. Zou je deze persoon vandaag willen bemoedigen met een appje? Wil je diegene moed toe spreken net zoals het volk in de Psalm dat kon gebruiken? We hebben het nodig om herinnerd te worden aan wie onze Beschermer is!

Deel deze overdenking

 1. Yvonne schreef:

  Dankjewel lieve Nathanja.
  Wat een goede overdenking.
  Dat had ik even nodig .
  En ik weet het wel, maar soms is het weer fijn om even te lezen of te horen dat het goed komt.
  Gods Zegen en een fijne dag.
  Liefs Yvonne.

 2. Anoniem schreef:

  Een mooi geschreven stukje. Voor mij heel bemoedigend omdat ik inderdaad grote zorgen heb. En toch blijf ik twijfelen of het goed komt. Want als je grote zorgen hebt en ervan wakker ligt om kinderen die hun eigen weg gaan en denken zonder Vader, Zoon en Heilige Geest hun leven te kunnen dan weet ik niet of je wel kunt zeggen “het komt wel goed”! Daar worstel ik mee 😢

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap