Heb jezelf lief als je naaste

22

aug

Gastblogger

Onze ouders, de kerk en school leren ons vanaf het begin van ons leven al deze ene zin. ”Heb je naaste lief als jezelf”. Dit betekent klaarstaan voor de ander, langsgaan bij je zieke vriendin of opkomen voor iemand die wordt gepest. Deze zin wordt er zo ingeramd dat we niet anders weten. Maar als je erover na gaat denken, is het eigenlijk best gek. Natuurlijk, je moet van je naaste houden, maar dan zou je dus ook van jezelf moeten houden. Alles wat je voor je naaste doet, zou je dus ook voor jezelf moeten doen. Hoe vaak gebeurt het dat wij onze rust nemen, nee zeggen als we niet willen en onszelf soms even extra verwennen? Laat me denken. Precies. Nooit.

Huh? Heb jezelf lief als je naaste? Het is toch andersom? Wij, als christenen, hebben het vaak over de ander net zo lief hebben als dat je jezelf liefhebt. Maar wat nou als je jezelf helemaal niet zo lief vindt? Dan kan je ook de ander niet liefhebben. Toch?

Heb je naaste lief als jezelf. Deze zin blijkt zo belangrijk voor ons als christenen, dat het raar zou zijn als je hem nog nooit had gehoord. Maar weet je, als ik deze zin hoor, word ik er best een beetje stil van. Hoe vaak heb ik, hoe vaak hebben wij wel niet dat we onszelf wegcijferen voor de ander? Precies. Veel van ons hebben dit dagelijks. Deze mooie, goedbedoelde zin helpt er eigenlijk ook niet echt bij. Deze zin is namelijk op zo’n manier geformuleerd om je aan het denken te zetten over de manier waarop jij de ander behandelt. Prachtig natuurlijk, maar vaak gaat dit gepaard met het wegcijferen van jezelf en komt er onzekerheid bij kijken. Ikzelf en ik denk velen van jullie, vinden de ander vaak belangrijker dan jezelf.

Wat nou als we de zin eens omdraaien zoals de titel. ‘Heb jezelf lief als je naaste.’ Persoonlijk vind ik dat er al heel anders uitzien en lijkt het ook een heel andere boodschap. Het is gelijkwaardig terwijl wij dit vaak niet zo zien. Wij, jij bent precies even belangrijk als de ander. Ja maar, zij heeft….Nee. Stop. Jij bent belangrijk. God houdt precies evenveel van jou als van ieder ander. Net zoals dat jij evenveel van jezelf mag houden als dat je van je naaste houdt. Want God houdt zo ontzettend veel van ons. Zo ontzettend veel. Lees deze verzen maar eens.

En de liefde die God is, is onder ons verschenen doordat Hij zijn enige Zoon in de wereld gezonden heeft, om ons door Hem het leven te brengen. Hierin bestaat de liefde: niet wij hebben God liefgehad, maar Hij heeft ons liefgehad, en Hij heeft zijn Zoon gezonden om onze zonden uit te wissen. Geliefden, als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben.
(
1 Johannes 4:9-11)

Uw enige zorg moet dus zijn de HEER uw God lief te hebben.
(
Jozua 23:11)

Zo hebben wij de liefde leren kennen die God voor ons heeft, en wij geloven in haar. God is liefde: wie in de liefde woont, woont in God en God is met hem. (1 Johannes 4:16)

In deze verzen vertelt God ons dat wij zolang we alles in Zijn handen leggen, we ons geen zorgen hoeven te maken. Waarom zou je je dan zorgen maken over wat anderen over jou zeggen, of hoe jij over jezelf denkt?

Van jezelf houden is zo ontzettend lastig. Ik denk dat het een van de lastigste dingen ooit is. Jezelf accepteren.

Aan de slag!  

 • Probeer voor jezelf op een briefje te schrijven wat voor negatieve ervaringen, gedachtes of dingen die tegen je gezegd zijn voor invloed hebben gehad op de manier waarop jij nu naar jezelf kijkt. Dit kan voor jou heel confronterend en lastig zijn. Ik daag je dan uit om God om hulp te vragen en het toch gewoon te doen. Hoe moeilijk het voor jou op dat moment is, hoe meer het je kan helpen bij de acceptatie van jezelf.
 • Schrijf voor jezelf eens op een briefje wat redenen kunnen zijn dat jij van jezelf zou kunnen houden. Ook dit kan erg lastig zijn. Probeer dan aan iemand die je goed kent, zoals je moeder of een goede vriendin te vragen wat voor hun de redenen zijn om van jou te houden zoals je bent.
 • Tot slot wil ik je graag dit lied meegeven waarin God vertelt over zijn oneindige liefde voor ons. Want Hij houdt van jou. Heel. Veel. 

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!


De overdenking van vandaag is geschreven door Mirjam Eilander (17). 

Deel deze overdenking

 1. Charlotte schreef:

  Als dit iets is waar je meer over wil leren kan ik je aanraden “bevrijd van je zelf” te lezen van Tim Keller. Dat heef echt mijn blik veranderd op mezelf

 2. Bep schreef:

  Mijn moeder (al 42 jaar bij de Here) leerde mij dit anders, nl: zo gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook de ander!! Dat wil zeggen: als je de nood ziet bij een ander, help dan gewoon, zoals jij geholpen zou willen worden, ook al zou je op dat moment liever een boek lezen. Dus met de liefde voor jezelf, kun je toch heel druk zijn voor anderen. Maar dat levert vaak ook veel op. Liefde, nieuwe vriendschappen. Voldoening…
  Je kunt dus met liefde voor jezelf, heel veel doen voor anderen! Maar….met liefde! Niet vanuit een heilig moeten.

 3. Kim schreef:

  ?:’) ♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap