En plotseling zijn gewone dingen buitengewoon

07

jan

Debora

Dienen. Waar denk jij aan als je dit woord hoort of leest?  Vaak denken mensen aan een ingewikkelde, geestelijke of bijzondere taak als het gaat om het “dienen”.  Meebouwen in de kerk of dienen in de zending, als spreekster, zangeres, in de pastorale hulpverlening…
In de bijbel vind je heel veel dienende godsmensen. Ik neem je mee naar het verhaal van de jonge David. Wie was David eigenlijk? Hij was de jongste van zijn zeven broers.  David was een herdersjongen. Een gewone jongen die gewoon werk verrichtte. Hij kreeg al als kleine kerel de taak om op de schapen van zijn vader te passen.  Op een dag kwam er een profeet langs, Samuel. Deze had van God de opdracht ontvangen om diegene te zalven die God als koning had uitgekozen… En dan gebeuren er twee dingen die opvallen:
1.  Samuel zalfde David met olie  en “van toen af aan was David doordrongen van de geest van de Heer”
2 . En wat gebeurt er nu? Eigenlijk niks. Of juist wel. Het is een opvallend detail: David bleef alsnog “gewoon”. Een herdersjongen die de schapen van zijn vader hoedt. 

Gelooft hij niet in de zalving tot koning? Dacht hij dat hij niet geroepen was om God te dienen als Koning over Israël? Nee. Maar hij vertrouwde op Gods timing. Hij was ervan verzekerd dat hij God nu ook al diende, als gewone herdersjongen – één van duizenden in Israël. Het enige verschil tussen al die anderen is klaarblijkelijk dat David “gezalfd” was. 

En weet je wat gaaf is? Dat zijn wij ook! Jij en ik zijn uitverkoren en gezalfd door onze Papa. Onze grote Koning.

 Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninkrijk van priesters, een heilige natie, een volk dat God zich verworven heeft om de grote daden te verkondigen van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen naar Zijn wonderbaarlijke licht. ( 1 Petrus 2:9 NBV)

 en in 1 Petrus 4:10 (HTB) staat:

Ieder heeft gaven gekregen. Gebruik die om elkaar te dienen, want zo geeft u de rijkdom van Gods genade aan elkaar door.

Dus we hoeven niet eerst beter, slimmer, welsprekender, … te zijn?  Hmm. Zucht. Opluchting. Tenminste. We moeten toch iets doen om dienaressen te zijn?  Klopt. Laat je hart de hartslag van de Vader overnemen  en doe de “gewone” dingen, die je vindt om te doen. Liefde uitdelen aan anderen. Mensen in contact brengen met de Vader. Je werk doen vol passie. Eerlijk zijn. Er is nog zo veel meer! Vertrouw gewoon op Gods Geest in je. Je bent tenslotte uitverkoren. Gezalfd. Vraag de Heilige Geest en hij laat je het zien. Zeker weten. Begin er gewoon mee. Bewust de grote Koning te dienen.

Doe uw werk als een dienaar van Christus, die van ganser harte wil doen wat God vraagt. (Efeziërs 6:7 HTB)

Voert u het woord, laat dan Gods woorden doorklinken in wat u zegt. Helpt u anderen, doe dat dan vanuit de kracht die God u geeft. Want zo doet u alles tot eer van God, dankzij Jezus Christus, aan wie alle eer en macht toekomt, voor eeuwig. Amen. (1 Petrus 4:8, 9 + 11 NBV)

Wij, gelovigen, (…) wij zijn net spiegels, die het schitterende licht van de Here weerspiegelen. Terwijl zijn Geest in ons werkt, gaan wij steeds meer op Hem lijken. (2 Korinthiërs 3:18 HTB)

Nog even terugkomend op David. Hij staat inmiddels voor een grote uitdaging: Goliath! En weet je wat hij zegt?

“ De Here, die mij beschermde tegen de klauwen van leeuwen en beren, zal mij ook beschermen tegen deze Filistijn! “ (1 Samuël 17:37 HTB)

David heeft overduidelijk geen enkel spoor van angst of twijfels. Hij gelooft in zichzelf en hij vertrouwt op God. Hij kent zijn vaardigheden en voegt daar geloof aan toe. Zijn leven is een getuigenis! Lees maar zelf:

“ (…) ik kom in de naam van de Here van de hemelse legers en van Israël (…). De hele wereld zal weten dat er een God is in Israël. (1 Samuël 17: 45 + 46 HTB)

Overdenking

Ben je gauw geneigd om jezelf als “niet goed genoeg” te zien? Voel je je niet waard om een “dienares” te zijn? Denk je dat jij er niet aan toe doet? Koningsdochter, stop met vergelijken, jezelf minder te achten dan anderen. Heb vrede met wie jij bent. De gaven en talenten die in jou schuilen, die zijn precies goed. Jij bent precies goed. Jij bent perfect!

De gaven die God ons heeft gegeven, zijn verschillend. (Romeinen 12:6 HTB)

Alleen dankzij zijn genade ben ik wat ik ben. En zijn genade is bij mij niet zonder uitwerking gebleven. (1 Korintiërs 15:10 NBV)


Ligt de lat veel te hoog?
Loop er dan lachend onderdoor
Wie heeft gezegd dat je er over moet?
Maar als de zon straks weer komt
Sta dan op en doe je werk
Gewoon het werk dat je hand vindt om te doen.
En stop op tijd, sloof je niet uit
Er is gebakken lucht genoeg
Maar wordt een trouw-in-het-kleine-kampioen!

(gedachte uit het theater-stuk ”Lichtjes In De Mist” van  Matthijn Buwalda)

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Bedankt Deborah! Héél mooi en kostbaar!

 2. Janneke schreef:

  ? mooie blog, van een mooi mens

 3. Mirjam schreef:

  Heel mooi Debora, hier kan ik wat mee, vandaag, en de rest van mijn leven!

 4. Petra schreef:

  Precies wat ik moest lezen; en een antwoord op mijn gebed van gisteren en vanmorgen! Ik dank God voor zijlacht :)!

  • Debora schreef:

   Wat heerlijk, Petra, om te lezen dat Papa je gebeden beantwoordt heeft!
   En zo bijzonder dat Hij ZIJ LACHT gebruikt om Zijn Koningsdochters te geven, wat ze nodig hebben of waar ze om vragen! 🙂

   Dank je wel, dat je dit deelt met ons. ?

 5. Else schreef:

  Jou gaven en talenten zijn precies goed? Je bent perfect?
  Ik zou het zo graag willen geloven maar het lukt me niet.
  De laatste alinea’s lees ik met een soort afgunst.. het is niet waar.
  Ik moet veranderen, op allerlei manieren in mijn leven word ik voortdurend herinnerd aan mijn tekortkomingen.
  Ja, ik heb gaven en talenten. Maar het is nooit genoeg, het moet altijd beter of anders.
  Leerdoelen, feedback, evaluaties en onvoldoendes. Niet goed genoeg.

  God kan mij wel goed genoeg vinden, de rest van de wereld vind dat niet.
  Ik lees je blog bijna verbitterd. Ik zou zo graag willen dat het waar is, maar ik zie het nergens in mijn leven meer.

  • Debora schreef:

   Lieve Else, wat moedig van je dat je je zo eerlijk en kwetsbaar opstelt!
   Het klopt wat je zegt. In deze wereld met al haar systemen (school, werk, sportsverening, …) gaat het vooral om prestatie. Als je hier niet aan voldoet hoor je vaak de vreselijke, vernederende woorden: ” Niet goed genoeg”.
   Maar… juist als Koningsdochters is het ons recht – en het enige juiste wat we kunnen doen – om hiermee gelijk naar Jezus te gaan. Aan zijn voeten te gaan zitten, onze gevoelens, angsten, twijfels, … bij hem neerleggen. Oogcontact met hem te zoeken en je geest- je hemelse identiteit- te laten vernieuwen. (By the way, Liza heeft hier vandaag een mooie blog over gepost!)

   Als je hierover doorpraten wilt met iemand van ons, dan stuur een mail naar: doorpraten@zijlacht.nl.
   We willen er graag zijn voor je!

   Ik wil je bemoedigen met onderstaand bijbelvers en een lied.
   Dit lied heeft me een tijdje terug echt geholpen om weer opnieuw mijn hart voor Jezus te openen, voor Zijn waarheid. Ik trapte me zelf de grond in en voelde me ook van anderen vertrapt. Door mijn ogen weer op hem te richten, veranderde – en nog steeds! – de manier waarop ik naar mezelf kijk en kan ik in zijn kracht sterk staan. Sterk in een maatschappij en wereld die verwacht dat je aan hun eisen en voldoet. Sterk, met vallen en opstaan!
   Houd vol. Houd moed, Else!

   https://youtu.be/vqr-Q1U87fY
   MY BELOVED van KARI JOBE

   __________________________

   KOM NAAR MIJ ALS JE MOE BENT.
   KOM NAAR MIJ ALS JE GEBOGEN GAAT ONDER HET GEWICHT VAN JE PROBLEMEN!
   IK ZAL JE RUST GEVEN.
   DOE WAT IK JE ZEG. LEER VAN MIJ.
   WANT IK BEN VRIENDELIJK EN GEDULDIG EN BESCHEIDEN.
   DAAROM ZUL JE BIJ MIJ INNERLIJKE RUST VINDEN.
   WANT WAT IK JE TE DOEN ZAL GEVEN, IS NIET TE MOEILIJK OF TE ZWAAR VOOR JE.
   (Mattheüs 11, 28 -30)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap