Een medicijn tegen vermoeidheid

10

feb

Suzanne Verschoor

Herken je dat gevoel? Opstaan en nog zo vreselijk moe zijn. Het liefst duik je terug je bed in en houd je een winterslaap. Maakt niet uit hoe lang, zolang je maar uitgerust bent na deze lange slaap waarin niemand iets van je moet. Ik hoop natuurlijk dat je het gevoel niet herkent en dat je in de ochtend opspringt met een enorme zin in de dag. Maar voor iedereen die kampt met vermoeidheid: hier is een medicijn!

Wat zegt de Bijbel over vermoeidheid?

Ik was aan het nadenken over wat ik kon schrijven voor een nieuwe overdenking. Ik bad en vroeg God of Hij me van inspiratie wilde voorzien. Maar het enige wat ik kon denken was: ‘Ik ben zó moe’. Niet heel gek, ik ben tijdens het schrijven van deze overdenking namelijk hoogzwanger en de pijntjes en het slechte slapen kicken er inmiddels wel in. Maar ik herken dit vermoeide gevoel ook van een depressieve periode in mijn leven. En toen besefte ik dat ik hier, zeker weten, niet alleen in ben. Wat zegt de Bijbel over dit onderwerp?

Een medicijn tegen vermoeidheid

God spreekt in het volgende bijbelgedeelte via Jesaja tegen Jakob en Israël. Ondanks dat Israël ongehoorzaam is, blijft God trouw. Jesaja herinnert ze eraan hoe groot God is, dat niets voor Hem verborgen is. Híj wordt niet moe, niet afgemat. Ook wij kunnen hier kracht uit putten:

Weet u het niet? Hebt u het niet gehoord? De eeuwige God, de Heere, de Schepper van de einden der aarde, wordt niet moe en niet afgemat. Er is geen doorgronding van Zijn inzicht.
Hij geeft de vermoeide kracht en Hij vermeerdert de sterkte van wie geen krachten heeft.
Jongeren zullen moe en afgemat worden, jonge mannen zullen zeker struikelen; maar wie de Heere verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden, zij zullen snel lopen en niet afgemat worden, zij zullen lopen en niet moe worden.
– Jesaja 40:28-32 (HSV)

Deze tekst gaf mij moed en hoop tijdens de donkere dagen. En nog geeft het mij een gevoel van verlichting. Je vleugels uitslaan als een arend. Lopen en niet meer moe worden. Een verlangen wordt hiermee aangewakkerd. Bij jou ook? Ook deze tekst geeft heel duidelijk aan bij Wie je dit kunt vinden. Zoek je rust bij Hem en je zult niet meer moe zijn. God geeft uitkomst als we het van Hem verwachten!

Kom naar Mij

Jezus zegt dat je naar Hem toe mag komen. Het heeft mij destijds heel erg geholpen om die stilte bij Hem op te zoeken. Voelde ik de onrust te erg opkomen, dan ging ik wandelen. Weer of geen weer, ik ging naar buiten om een wandeling door het park te maken. Ondertussen praatte ik tegen God, soms huilde ik (in de hoop dat niemand het zag). Soms zat ik stil op een bankje. Maar het gaf áltijd rust. Rust voor mijn hoofd en ziel. Soms kijk ik zelfs met heimwee terug naar die tijd. Niet naar de depressie, absoluut niet, maar wel naar het opzoeken van die rust. Als de noodzaak er minder is omdat het allemaal wel goed gaat, is het bijna nog lastiger om die rust op te zoeken. In een situatie waarin je voor je gevoel niet anders kunt, grijp je er toch sneller naar.

Aan de slag!

Ben je creatief? Maak dan een poster van de tekst uit Jesaja en hang deze op in huis, zodat je er elke dag weer nieuwe kracht uit mag putten. Minder creatief? Op Google kun je leuke afbeeldingen vinden of je kunt zelf de tekst overtypen in een mooi lettertype.

Deel deze overdenking

 1. Pieternella schreef:

  Dank Suzanne,, door jou overdenking heeft de Heere mijn gebed gehoord. en stil gezet. Ik zit in een heel moeilijke situatie. en ben zo moe, ik krijg allerlei adviezen en ben geneigd me mee te laten sleuren. Alleen de stilte met Hem kan mij hier in uit helpen en de rust geven die ik nodig heb. Hij zegt zelf ; Komt allen die vermoeid en belast zijt tot Mij en Ik zal je rust geven naar lichaam en ziel.
  Een fijne dag in de stilte met Hem.
  Pieternella

 2. Susan schreef:

  Mooie overdenking Suzanne, dank je wel. Zo herkenbaar voor mijzelf. God Zegen Lieve Groetjes

 3. Gea de Rooij schreef:

  Dankjewel Suzanne, mooie overdenking
  Sterkte met de laatste loodjes

 4. Jet schreef:

  Dank je wel Suzanne!

  Deze overdenking is heel herkenbaar voor mij! Ook ik kan soms terug verlangen naar de rust en troost die ik bij God zocht en vond in mijn jarenlange worsteling met een angst-stoornis…

  Ik ben ontzettend God ontzettend dankbaar dat Hij me daaruit heeft bevrijd, maar wat kan ik mezelf soms voorbij hollen als het goed gaat en soms doodmoe zijn van al dat geren….Wat hebben we het nodig de stilte regelmatig op te zoeken om tijd met God door te brengen en op adem te komen..
  Voor mij hebben de laatste verzen van het hoofdstuk uit Jesaja ook een speciale betekenis; Deze tekst heeft mijn vader kort voor zijn overlijden uitgezocht en staat op de grafsteen van mijn ouders, ik ben er toevallig vanmiddag nog geweest…voor mij toch even een bemoediging van Boven! Dank je wel!

  Succes met de laatste loodjes!

 5. Anoniem schreef:

  Bedankt voor de overdenking! Het helpt bij mij denk ik ook dat als je probeert heilig te leven, dat je God dan vanzelf nodig hebt, ook,al gaat het goed. (Niet dat ik dat erg goed aan het doen ben momenteel, maar het helpt nog steeds wel denk ik.)

 6. Anja Verschoor schreef:

  Mooie overdenking, Suzanne!
  Heb je die tekst zelf ook al in huis hangen?
  Wel een goede tip!
  Liefssxxx van mij 😘😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap