Een leven zonder zorgen: heb jij dit al?

09

mrt

Esmeralda van Dijke

“Zorgen maken? Dat doe ik niet!” Ja? Heb jij een leven zonder zorgen? Chapeau! Dat lijkt me fantastisch! Ik ben namelijk een pro in het zorgen maken over van alles en nog wat. Het bizarre is dat de meeste dingen waar ik me zorgen over maak, niet eens uitkomen! Herken je dat? Zorgen over je uiterlijk, je toekomst, je studie, je gezin, je werk. Uren lig je te piekeren en staar je naar het plafond want: hoe moet ik nu verder? Terwijl er zo duidelijk in de Bijbel staat dat elke dag voor zichzelf kan zorgen, krijg ik het toch voor elkaar om me dagelijks zorgen te maken over morgen, over volgende maand of over iets wat drie jaar geleden is gebeurd. Dat moet toch anders kunnen?

Laten we eens kijken naar het bekende Bijbelgedeelte in Mattheüs 6. Dit Bijbelgedeelte geeft ons namelijk vijf steunpilaren om écht alles over te laten aan God en zonder zorgen door het leven te gaan.

1.

‘Jezus zei tegen zijn leerlingen:”Daarom zeg Ik jullie: maak je nergens zorgen over. Niet of je wel eten en drinken zal hebben. Ook niet of je wel kleren zal hebben om aan te trekken. Het leven is toch belangrijker dan het eten? En het lichaam is toch belangrijker dan de kleren?’
(
Matteüs 6:25, BasisBijbel)

Ons leven en ons lichaam zijn belangrijker dan eten en kleding. Het leven draait niet om de mooiste insta food foto’s of de mooiste designkleding. Wat een geruststelling dat je jouw zorgen hierover mag laten gaan!

2.

‘Kijk eens naar de vogels. Ze zaaien niet, ze maaien niet en ze bewaren geen voorraden in schuren. Jullie hemelse Vader geeft ze te eten. Jullie zijn toch veel belangrijker dan de vogels?’
(Matteüs 6:26, BasisBijbel)

Jij, sterke, mooie vrouw, bent nog veel belangrijker dan de vogels. Kijk eens hoe goed de Vader voor hen zorgt! De vogels werken niet, maar genieten van wat ze ontvangen van de Heer. Wat kunnen we daar veel van leren!

3.

‘Wie van jullie kan door zich zorgen te maken, ook maar één centimeter groeien of ook maar één dag langer leven?’ (Matteüs 6:27, BasisBijbel)

Het maakt niet uit hoeveel zorgen je je maakt, je kunt er geen één dag door aan je leven toevoegen. De medische wereld geeft zelfs aan dat het beter is om je géén zorgen te maken als je langer wilt leven. De mensheid roept momenteel om een zo lang mogelijk leven, ben je er al van overtuigd om je zorgen te laten gaan?

4.

‘En waarom maken jullie je zorgen over kleren? Kijk eens naar de bloemen in het gras. Kijk hoe ze groeien. Ze werken niet en weven niet. Maar Ik zeg jullie dat zelfs koning Salomo met al zijn rijkdom er niet zo schitterend uitzag als die bloemen.’
(Matteüs 6:28,29, BasisBijbel)

Ah, ons uiterlijk, de eindeloze strijd met de spiegel of de weegschaal en de rest van de wereld. Ook hierin mag jij je zorgen laten gaan, zegt Jezus. Want kijk eens hoe de bloemen schitteren, terwijl ze er niets voor hoeven te doen, hoe mooi zal de Heer jou laten schitteren!

5.

‘Wees dus nergens bezorgd over. Pieker niet … Jullie hemelse Vader weet dat jullie deze dingen nodig hebben.’ (Matteüs 6:31,32, BasisBijbel)

Opnieuw vinden we hier een bevestiging: de hemelse Vader wéét wat jij nodig hebt! Wie zijn wij dan om dit in de wind te slaan en ons nog steeds zorgen te blijven maken?

Vijf steunpilaren, vijf bemoedigingen, vijf duwtjes in de goede richting om je zorgen los te laten, en als je nog niet overtuigd bent om je zorgen los te laten, volgt er ook nog een belofte:

Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven. Dan zal Hij jullie al deze dingen geven. Maak je dus geen zorgen over de volgende dag. Want de volgende dag zal weer zijn eigen zorgen met zich meebrengen. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen problemen.
(Matteüs 6:33-34, BasisBijbel)

Zet het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil op de éérste plaats in je leven en Hij zal jullie alles geven wat je nodig hebt. Elke dag kan voor zichzelf zorgen, dat hoeven wij niet te doen. Wat een belofte! Valt er al een last van je schouders? Ik hoop het! Weet dat het niet erg is om je zorgen te maken, maar dat het er om gaat wat je met die zorgen doet. Breng je ze bij de Heer? Weet dat Hij áltijd bij je is en áltijd voor je zorgt. Plan morgen, leef vandaag en onthoud dat God voor je zorgt! Ik wens je een zorgeloos leven toe!

Aan de slag!

Luister vandaag eens dit lied van Jason Gray over het loslaten van je zorgen. Pak vervolgens een pen en papier en schrijf eens op waar jij je allemaal zorgen over maakt. Weet dat God groter is dan jouw zorgen en laat ze los!

Deel deze overdenking

  1. Elly schreef:

    Heel mooi.

  2. Corine schreef:

    Mooi! Luister ‘sparrows’ vaak de laatste tijd en ben deze week bezig met deze verzen uit de Bergrede in een Bijbels schrijfdagboek. Tof om deze boodschap nu ook hier te lezen. Dankjewel!

  3. Kees de Jong schreef:

    Mooi stukje Esmeralda. Ik wist niet dat jij iemand bent die zich zo gemakkelijk zorgen maakt. Maar wat mooi dat je dan juist dit stuk aanhaalt uit de bijbel en daar uitleg aan geeft. Mooi stuk reflexie, waar je hopelijk zelf ook door gesterkt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap