De man die omkeek en de wereld op z’n kop zette

01

dec

Hadassa

‘Ik ken een man die zijn tijd heeft gegeven aan andere mensen in nood. Hij koos ervoor om anderen te dienen en ging zelfs zo ver tot in de dood.’ Dit is het refrein van het lied ‘De vergeten mens’ van Christian Verwoerd. Een lied dat gaat over mensen waar niemand naar omkijkt. Die waardeloos zijn. Die lijden. Maar ook over een man, die wel naar hen omkijkt. Een man die net even wat anders lijkt te zijn dan de gemiddelde mens. Een man die, wat het hem ook kost, zijn tijd, energie en leven aan die waardeloze mensen wil geven.

// Leestip: Mattheüs 8:1-4, Mattheus 9:9-13, Marcus 1:40-45, Lucas 3:12 //

Jezus, zo heette die man. De man die anders was. De man die omkeek. Er staan veel verschillende voorbeelden in de evangeliën genoemd van zulke situaties. Situaties waarin Jezus anders doet dan de meeste mensen zouden doen. Situaties waarin Jezus omkijkt, terwijl anderen door zouden lopen. Situaties waarin Jezus geeft, terwijl anderen uitbuiten. Waarin Jezus nadert, terwijl anderen zouden uitwijken.

Zoals bij die man, die aan huidvraat leed. Hij komt bij Jezus, knielt voor Hem neer en vraagt Hem maar één ding: ‘Heer, als U het wilt, kunt U mij rein maken.’ Er is geen twijfel bij deze man. Jezus kan het. Jezus kan hem beter maken. De vraag is alleen of Jezus het wil. Dan gebeurt er iets absurds:

Jezus strekte zijn hand uit, raakte hem aan en zei: ‘Ik wil het, word rein.’ En meteen was hij gereinigd van zijn huidvraat.
(Matteüs 8:3, NBV)

Je zou er bijna overheen lezen, als je niet goed oplet. Jezus raakt de man aan. Jezus raakt de man, met huidvraat, aan! Dit was ondenkbaar in die tijd. Het was verboden door de wet om iemand met huidvraat aan te raken. Zo iemand was namelijk onrein en kon niet meedoen aan het sociale leven. Als hij namelijk in aanraking zou komen met iemand anders, zou diegene ook onrein worden. Maar hier gebeurt precies het tegenovergestelde. Jezus wordt niet onrein als hij de man aanraakt. In plaats van dat Jezus onrein wordt door de man, wordt de man rein door Jezus’ aanraking!

Jezus keert de situatie helemaal om. Hij laat zien dat er een nieuwe tijd is aangebroken. Hij is de Messias en kondigt het koninkrijk van God aan. Dit is precies zo’n aankondiging: in Gods koninkrijk zal het anders zijn. In Gods koninkrijk zullen dingen er anders aan toe gaan. Onreinheid wordt daar rein. Zieke mensen worden beter. Onbelangrijke mensen zijn daar belangrijk.

Het lied van Christian Verwoerd houdt niet op bij het zingen over Jezus. Aan het eind van het lied kijkt hij naar zichzelf en stelt hij een vraag:

Ben ik bereid om die Man die ik dien
Ook te volgen naar mensen in nood?
Ben ik bereid om Zijn liefde te delen met hen
Zoals Hij gebood?

Aan de slag!

Luister het lied van Christian Verwoerd en denk na over de vraag die hij stelt:
Ben je bereid om Jezus te volgen naar mensen die door anderen worden gemeden?
Bedenk iemand in jouw omgeving die gemeden wordt door anderen. Wat is iets dat jij vandaag voor die persoon zou kunnen doen?

 

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Wow. Zo mooi. Dankjewel. Wat een prachtig God dienen wij ??

  2. Irene schreef:

    Mooi om Jezus’ liefde voor zondaars (waaraan wij gelijk zijn) zo duidelijk te lezen in deze tekst en Bijbelteksten. <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap