Date night 2.0

23

nov

Gastblogger

Het begint buiten al te schemeren als we aan tafel gaan. Heerlijk, de herfst is begonnen. Ik zet nog even gezellig de kaarsjes aan en schenk een lekker rood wijntje in. Nu kan onze dinsdagavond date night echt beginnen… Ik hoor je denken, een date night, dat is toch suf? Ik ga je het tegendeel bewijzen… Vanaf nu kun je maandelijks een blog lezen over de mooie en leerzame kanten van het hebben van een heuse date night met je vriend of man… Nieuwsgierig?

Ik zal ons eerst even voorstellen. Wij zijn Jafeth en Sifra Bekx. Getrouwd op 8 september 2012, vijf jaar alweer! We wonen in Gouda en zijn naast man en vrouw ook collega’s. Samen spelen en zingen we in de worshipband InSalvation. Daarnaast hebben we ons bedrijf, JES music, waarmee we op bruiloften spelen. We live our dreams! En daar zijn we super dankbaar voor. We werken er keihard voor, maar het is het dubbel en dwars waard. Het is niet altijd makkelijk hoor, om 24/7 samen te zijn en samen te werken, haha. Daar later meer over 😉 Het is voor ons wel echt een bewuste keuze om onze dinsdag date night te hebben. Dan zijn we even geen collega’s, hebben we het niet over muziek of werk, dan is het gewoon ‘Jafeth en Sifra avond’.

Voordat Jafeth en ik trouwden hebben we een pre-marriage course gevolgd. Daar werd ons aangeraden om een keer per week een date night te plannen. Geen andere afspraken, gewoon een avond samen. Dat vonden we wel wat. Dus zo gezegd, zo gedaan. Vanaf het moment dat we getrouwd zijn hebben we dat ingepland. En nu, vijf jaar later, is onze dinsdagavond nog steeds date night. De reden dat wij het nog steeds doen? Wij merken dat we door drukte zo makkelijk langs elkaar heen kunnen leven. En dat is juist wat wij niet willen. Wij geloven dat eerlijke en echte communicatie de sleutel is tot een goede relatie en een goed huwelijk. Zijn die avonden altijd leuk? Nee, bij lange na niet. Het is echt een keuze om ons kwetsbaar op te stellen naar elkaar en het is echt een keuze om de diepte in te gaan. In een samenleving waarin je als individu centraal staat, je voor jezelf moet kiezen en waarin het huwelijk bijna uniek is, raken we het zicht op Gods visie over kwetsbaarheid kwijt.

Paulus schrijft in 2 Korinthe 12:9 het volgende:

Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid. Dus laat ik mij veel liever voorstaan op mijn zwakheid, zodat de kracht van Christus in mij zichtbaar wordt.

Paulus schrijft in dit gedeelte dat God hem een doorn in het vlees heeft gestoken door een engel van satan om te verhinderen dat hij zichzelf zou verheffen. Hij heeft drie keer tot God gebeden om dat weg te nemen, maar God zei: ‘’Mijn genade is genoeg, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid’’. Gods visie en waarheid is dus het tegenovergestelde van wat de wereld ons leert. Kwetsbaarheid weerhoudt ons ervan om individualistisch te worden. En bovenal, Gods kracht wordt zichtbaar.

En dat is wat Jafeth en ik merken. Het kost ons vaak wel even hoor om kwetsbaar te worden naar elkaar, om onze maskers te laten zakken. Maar als we dat doen, dan leren we elkaars hart beter kennen. En als belangrijkste, we zien Gods kracht in ons huwelijk steeds meer zichtbaar worden.

Aan de slag!

Ik wil jou uitdagen om ook een date night in te plannen met je vriend of man. En een tip: plan een vaste avond in de week in. Maak op die avond geen andere afspraken, anders verwatert het voornemen al snel weer. En zie het allemaal niet te zwaar maar ga op zoek naar een manier die bij jullie past. Het helpt voor ons om lekker uitgebreid te eten bijvoorbeeld. Dan kom je tot rust, kun je de dag of de week met elkaar doorspreken en hoef je niet binnen een kwartier van tafel. Start dus altijd met iets waardoor jullie allebei ontspannen. Na het eten gaan wij vaak een rondje lopen. Als wij tegenover elkaar op de bank zitten dan vinden we het lastiger om te praten. Maar dat is persoonlijk natuurlijk. We sluiten onze avond/ons rondje lopen altijd af met gebed voor elkaar. Het is voor ons ook een heel goed moment om te bidden voor mensen in onze omgeving.

>> Vanaf volgende maand zal ik meer praktische tips geven voor de invulling van je date night. Het is mijn gebed voor jou dat je samen met je vriend of man elkaar en God beter zal leren kennen. Om in een ik-gerichte wereld samen krachtig te zijn!

Sifra en Jafeth, foto: Raisa Zwart Photography

Deel deze overdenking

 1. Martin en Ella schreef:

  Wat goed dat jullie je houden aan de date night. Het is zo belangrijk om naast alle andere dingen ook in elkaar te blijven investeren als lovers. Het mysterie van het huwelijk valt te doorgronden, maar dat vergt veel energie, tijd een inzet. Maar dan wordt het ook werkelijk elkaar aanvullen en aanvoelen. Gods zegen op jullie huwelijk en werk. Voor meer date-night ideeën kijk eens op http://www.liefdeskruiden.nl/blog.

  Ps. Was in Veenendaal aanwezig bij jullie concert, prachtig dat er naast alle juich momenten ook tijd was voor stilte en bezinning.

  • Sifra Bekx schreef:

   Oh wat leuk om te horen Martin & Ella. Ik ga zeker op die blog kijken. En wat leuk dat je erbij was in Veenendaal, dat was inderdaad een hele mooie avond!

 2. Anna schreef:

  1 avond per week? Dat vind ik erg weinig! Ik begrijp dat het niet altijd makkelijk is om tijd voor elkaar vrij te maken. Wij hebben geleerd dat de drukte je helemaal op kan slokken. Maar ook dat als we een avond samen hebben, we meer van elkaar genieten. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om meer van elkaar te genieten. Wat we in ieder geval altijd doen is iedere avond samen een hoofdstuk uit de bijbel lezen en bidden. En in de weekenden doen we ook samen stille tijd. En weet je wat? We zijn al 25 jaar getrouwd!

  • Sifra Bekx schreef:

   Wow, Anna, daar kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen. 25 jaar getrouwd alweer. Inderdaad, je kan zo opgeslokt worden door de drukte. Mooi dat jullie zoveel tijd vrij kunnen maken samen. Zegen in jullie huwelijk!

 3. David schreef:

  Hoi sifra

  Hier david ik heb pittig verleden ook zakelijk. Verleden ik werkte ik had 3 zaken in telecom en was met nieuwe project bezig 2013 boem burn out.

  90 uur per week werkte ik was toen die tijd stiefvader voor eerst in me leven. Ik leefde voor me werk maar basis is echt belangrijk.

  Ik had die kans ook verknalt dat meisje
  Kreeg alles maar zag me weinig.

  Toen ik alles kwijt raakte deed geld me niks en zaken maar haar die kleine die moeder was 2 dagen na faillissement met andere. Dat raakte me erg.

  Dit staat ook niet me boek ging aan me hart. Ik moest keuze maken.

  Was nog voor me geloof basis is super belangrijk.
  Je word zo weer geleefd

  Ook nu ben ik juist omdat we beiden onregelmatige optreden of ik spreken
  Is belangrijk vaste dag.

  Heb ik wel sinds op mezelf woon echt ook een basis. Nog vrijgezel maar is zo belangrijk ook aandacht voor elkaar te hebben.

  Ik kan het weten ook nog adhd maar me passie. Die ik blijft samen met God spreken en zingen en Evangelisatie jongeren en kinderen via projecten.

  Sifra hele mooie statement om echt ook samen geen werk samen weg.
  God rust ervaren samen.

  Top

  Gods Zegen
  David

 4. David schreef:

  Dames wees streng Qaulity time is belangrijk.
  Allemaal Zegen Sifra top initiatief
  Bless David

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap