Alweer jaloezie?! – Mythes en waarheden over zonde en vergeving

27

mei

Renske Hoste

Je gaat voor de zoveelste keer nerveus verzitten. De wachtkamer zou best comfortabel zijn, als de reden waarom je er zat niet zo vervelend was. De reden in kwestie ligt op je schoot. Op het oog heel onschuldig, maar… je huivert ervan. Eindelijk wordt je naam omgeroepen. Je staat op, zonde onder je arm, vermijdt de blikken van de anderen. Dan stap je het hokje binnen. 

‘Ben je daar nou weer? Wat is het dit keer?’ zegt de man achter de stapels papieren. Voorzichtig leg je de kluwen zonde op het bureau. ‘Hmm…jaloezie.’ Hij zet een streepje achter de groeiende rij achter jouw naam en kijkt je aan over de rand van zijn brilletje. ‘Alweer jaloezie? Dat is al de derde keer deze week!’ Je hart zinkt je in de schoenen, je tong begint een struikelende uitleg maar hij onderbreekt je. ‘Nee, ik ben niet boos. Wel teleurgesteld. Volgende keer even iets beter je best doen hoor! Maar goed. Vergeven bij deze. Leg maar op de stapel. NEXT!’ 

Voor als je je na het lezen van dit stukje nog afvraagt: is dit echt hoe het gaat als ik om vergeving vraag? Nee, natuurlijk niet! En wel om twee redenen: ten eerste houd ik van (schromelijk) overdrijven, ten tweede is dit niet hoe God werkt. Sterker nog: hierboven heb ik alles beschreven wat niet gebeurt als jij de Heer Jezus om vergeving vraagt. Lijkt logisch toch? Toch moet ik bekennen dat het soms haast zo voelde als ik voor  de zoveelste keer naar Hem toestapte. Tijdens een bijbelstudie werd ik op deze fout in mijn denken gewezen: ik dacht over God in menselijke termen. Ikzelf was namelijk al lang mijn geduld verloren en zo dacht ik ook over Hem. Maar hé: Hij is God, en geen mens! (Hosea 11:9b) Daarom: hieronder drie belangrijke waarheden over Gods vergeving.

1. God verlangt ernaar om je te vergeven

‘Daarom mogen we altijd vol vertrouwen naar Gods troon komen. God verlangt ernaar om ons te vergeven. Daarom zullen we van Hem vergeving krijgen wanneer we verkeerd hebben gedaan. Want Hij zal altijd goed en vriendelijk voor ons zijn. Hij zal ons op het juiste moment te hulp komen.’ 

(Hebreeën 4:16, BasisBijbel)

Het is voor God geen klus om je te vergeven. Het was een klus, dat zeker, maar het was een klus die de Heer Jezus voor eens en voor altijd heeft geklaard. Daarom zal Hij nooit zuchten als je weer eens bij Hem komt. Je zal Hem geen kosten en baten zien afwegen. Je zal Hem nooit hoeven terugbetalen of uitkopen, want Hij verlangt ernaar om jou te vergeven. Een zonde is niets anders dan een kloof in de relatie tussen jou en God, een kloof die Hij met liefde heeft gedicht. Je hoeft dus niet met schroom voor Hem te staan, maar je mag Hem eerlijk vertellen wat er verkeerd is gegaan. 

Toen vertelde ik u over mijn fouten,
ik zweeg niet langer over mijn schuld.
Ik zei eerlijk wat niet goed was,
en u hebt me alles vergeven.

(Psalm 32:5, BasisBijbel)

2. Wat er met je zonden gebeurt

‘U zal medelijden met ons hebben en weer voor ons zorgen. U zal alles wat wij tegen U verkeerd hebben gedaan, wegdoen. U zal het in de diepste zee gooien.’

(Micha 7:19, BasisBijbel)

Hij tilt onze ongehoorzaamheid van ons af
en zo ver als het oosten is van het westen,
zó ver werpt Hij die bij ons vandaan. 

(Ps. 103:12, BasisBijbel)

Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Geen streepjes, geen grafieken, geen excelbestand. God kiest ervoor om niet meer aan jouw zonden te denken. Je komt dus niet wéér bij Hem met dit-en-dit, je komt voor het eerst bij Hem met dit-en-dit. Daarnaast: zijn geduld is eindeloos! 

3. God is niet teleurgesteld in jou

Want omdat God zo liefdevol en goed is, heeft Hij jullie gered door jullie geloof. Jullie hebben niet jezelf gered, maar Gód heeft jullie gered. Het is zíjn geschenk. Jullie zijn dus niet gered doordat jullie zelf zo goed je best deden om goede mensen te zijn. Want Hij wilde niet dat jullie over je redding zouden kunnen opscheppen. Want God heeft ons gemaakt. En Hij heeft ook Zelf in Jezus Christus nieuwe mensen van ons gemaakt. Nu kunnen we voor Hem de goede dingen doen die Hij van tevoren al voor ons had bedacht.

(Efeze 2:8-10)

Teleurstelling is het resultaat van een onvervulde verwachting. God verwacht niks van jouw kant om je redding voor elkaar te krijgen, er is namelijk niets wat je kan doen! Wel zou het zo moeten zijn dat je geloof in Jezus Christus goede werken met zich meebrengt. Geloof en goede werken gaan namelijk hand in hand en versterken elkaar. Maar dit staat vast: wat je ook doet, het zal niets toevoegen of afdoen aan je redding!

Daarnaast is God almachtig, alwetend en alomtegenwoordig: Hij weet allang wat je goed en verkeerd gaat doen. Je kan Hem niet verrassen en dus al helemaal niet teleurstellen. 

Als jij naar Hem toe komt om de kloof in jullie relatie te herstellen, brengt dat Hem alleen maar vreugde. Aarzel niet en ga, hoe eerder hoe beter.

Aan de slag!

Voorheen bad ik altijd: ‘wilt U mijn zonden vergeven?’ In plaats daarvan probeer ik nu het volgende te bidden: ‘Dank U wel dat U mijn zonden wilt vergeven!’

Doe jij dat wel eens? Zo nee, probeer het – het werkt!

Wees eens heel eerlijk: hoe zie jij God? Als de zuchtende bureaucraat uit de intro of als de liefdevolle vergever die Hij eigenlijk is? Als je je (deels) herkent in het voorbeeld, dan wordt het nu misschien tijd om deze waarheden uit de Bijbel echt tot je door te laten dringen, én: (ja ja ;-)) vergeving te vragen.

Lees ook eens de Bijbelgedeelten om de geciteerde teksten heen. 

Wilkin v/d Kamp heeft tevens een mooi filmpje: ‘God is niet teleurgesteld in jou’. Je kunt het hier vinden. 

 

Deel deze overdenking

  1. Monique schreef:

    Mooi stukje! Filmpje wat je erbij hebt gezet is een mooie aanvulling. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap