Alles komt goed! Toch?

30

dec

Annika

De WC’s op de universiteit zijn een ware bron van inspiratie. Zoals op veel publieke plaatsen, worden de muren en deuren regelmatig door toiletbezoekers gebruikt om hun ideeën en overtuigingen kenbaar te maken aan de wereld. Of in dit geval, aan het vrouwelijke deel van de studenten. Ik kom nooit op de herentoiletten, dus of daar hetzelfde fenomeen op de deurposten te bewonderen is, durf ik niet te zeggen. Feit is in ieder geval dat wij vrouwen er blijkbaar erg goed in zijn om mooie quotes op toiletmuren te schrijven. Een van die mooie quotes die ik regelmatig tegenkom is deze: ‘In the end, everything is going to be alright. If it’s not alright, it’s not the end’. Ik vraag me af… is dat wel zo?

Veel mensen zijn tegenwoordig erg dol op mooie quotes, het internet (en de toiletmuren) staat er vol mee. Er zijn ontzettend mooie, inspirerende quotes die ons kunnen motiveren om het beste uit onszelf te halen, of om door te gaan wanneer het leven tegenzit. Bovenstaande quote is daar een mooi voorbeeld van. Want hoe mooi is het om, wanneer het leven moeilijk is, jezelf voor ogen te houden dat het beter wordt? Na regen komt tenslotte altijd zonneschijn!

En dat is ook zeker zo, ik denk dat het heel belangrijk is om in moeilijke tijden onszelf vast te houden aan hoop en erop te vertrouwen dat het beter zal worden. Maar zeggen dat ‘in the end’, alles goed komt? Ik denk dat het een gevaarlijke uitspraak kan zijn. Mensen kunnen in plaats van hoopvol, ook teleurgesteld raken. Want het leven is nu eenmaal niet altijd fijn en er zijn nu eenmaal dingen in ons leven die niet goed gaan. En soms komen die dingen ook niet meer goed. Of beter gezegd, soms komen dingen niet goed op een manier zoals wij dat zouden willen.

‘Goed’ is een rekbaar begrip. Als er een geliefde sterft na een lang ziekbed, is dat dan wat we bedoelden toen we zeiden ‘alles komt goed’? Als er voor de zoveelste keer bomaanslagen gepleegd worden in het Midden-Oosten en er weinig uitzicht is op verbetering, komt het dan nog goed? En hoe vaak moet het nog fout gaan, voordat het goedkomt? Prediker zegt hier het volgende over:

Hij heeft het zó gemaakt, dat alles op zijn tijd goed is. Ook heeft Hij de mensen een besef van de eeuwigheid gegeven. Maar toch kunnen ze niets begrijpen van wat God vanaf het begin tot aan het einde heeft gedaan.  (Prediker 3:11, BasisBijbel)

Het bijbelboek Prediker is een behoorlijk filosofisch boek. De schrijver denkt veel na over het leven, de dood en de zin van het leven. Hij komt tot de conclusie dat het maar beter is om van ons leven te genieten, want we hebben het toch niet in de hand. Ook in bovenstaande tekst komt het terug, wij mensen weten veel, maar we begrijpen soms niets van Gods plannen.

Prediker schrijft in hetzelfde hoofdstuk dat alles een eigen tijd heeft. Een tijd om te huilen, een tijd om te lachen. Een tijd om geboren te worden, en een tijd om te sterven. Een tijd voor oorlog, en een tijd voor vrede.

Want alle dingen hebben hun eigen tijd. Want een mens overkomt veel ellende die hem door andere mensen wordt aangedaan. Hij weet niet wat er in de toekomst gebeuren zal. Niemand kan hem dat vertellen.
(Prediker 8:6-7, BasisBijbel)

In onze cultuur slaan we de moeilijke en verdrietige gebeurtenissen liever over. Leven we bij voorkeur van hoogtepunt naar hoogtepunt, en hopen we dat de tussenliggende periodes van rouw, verdriet of pijn zo snel mogelijk voorbij zijn.

En toch horen ze erbij. Toch bestaat het leven niet alleen uit mooie dingen, verdriet hoort er net zo goed bij. En natuurlijk mogen we uitkijken naar mooie gebeurtenissen en mogen we hopen dat alles uiteindelijk goed komt, zolang we maar niet vergeten dat Gods plannen niet altijd onze plannen zijn. Dat Gods plannen voor ons soms onbegrijpelijk zijn, dat we af en toe denken ‘God, waar bent U mee bezig?’ Het zou toch goed komen? Maar het lijkt wel alsof het verdriet alleen maar groter wordt, alsof de ellende alleen maar toeneemt. We mogen weten dat God bij ons is, ons niet laat vallen en met ons mee gaat wanneer we het moeilijk hebben. Maar zijn plannen zijn voor ons onbegrijpelijk. We kunnen zelf nog zoveel goede ideeën hebben voor de toekomst, ons begrip is maar beperkt. Wat er ook gebeurt, we mogen erop vertrouwen dat God ons door moeilijke tijden heen helpt!

Misschien moet ik dat er eens als quote bij schrijven op de WC muur…

Aan de slag!

Prediker is mijn favoriete bijbelboek. Net als ik was de schrijver van Prediker een echte denker.

Lees vandaag eens hoofdstuk 8 uit het bijbelboek Prediker. Welke andere wijsheden in dit hoofdstuk vind jij ook WC muur-waardig? Voor de creatievelingen, maak iets moois van een van de uitspraken van Prediker en hang ‘t op het toilet, zodat je het vaak kunt zien!

Of hang ‘m op een publiek toilet, dat kan natuurlijk ook 😉  Deel je een foto met ons op Facebook of Instagram?

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

  1. Lien schreef:

    Mooi! Prediker is ook mijn lievelingsboek. 🙂

  2. carola schreef:

    Mooi! Ik zelf ben niet echt een nadenkertje over hele diepe levensvragen…tenminste zo zie ik mezelf niet echt. Toch zet deze blog en de quote waarmee je begon wel aan het denken. Zo ook wat de schrijver van prediker zegt: “Hij heeft de mensen een besef van eeuwigheid gegeven.” Als dat zo is waarom kijken we (ik) vaak alleen naar de ellende die ons hier op aarde overkomt? (en pfff soms zou ik er depressief van kunnen worden.) En waarom kijken we (ik), als dochters van God, dan meestal niet verder dan de jaren die we hier op aarde verslijten? Kijken we met het oog op de eeuwigheid, het zogenoemde “the end” (waar dan nooit een einde aan zal komen) waarbij we mogen weten dat dan alles goed zal zijn. Zoals Paulus dan ook zo mooi zegt in Rom.8:18 welk lijden we hier ook mee maken het zal in het niet vallen bij de schitterende heerlijkheid die God ons zal laten zien…. “In the end everything is gonna be allright?”
    Toch…als je door lijden gaat kan dit best een dooddoener zijn, maar het is waarheid waaraan we ons ook aan vast mogen houden. Maar het allermooiste feit is dat God altijd met ons is, wow!!! Dat is hou vast! Bedankt!!
    Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap