Hoe je leven kan veranderen van vreugde naar bitterheid, en andersom

25

jun

Neeltje

Het boek Ruth is en blijft favoriet bij mij. De bittere en vreugdevolle kanten van het leven komen in dit boek duidelijk naar voren. Je leest van Boaz en zijn heldenmoed om een buitenlandse vrouw te trouwen. Over Ruth die haar eigen land verlaat en de God van haar schoonmoeder wil dienen. En over Naomi die verbitterd uit het land Moab terugkeert naar Bethlehem. Over dat laatste lezen we vandaag meer. In Ruth 1: 19-22 lezen we:

Samen reisden ze verder naar Bethlehem. Toen ze in Bethlehem binnen kwamen, raakte de hele plaats in rep en roer. De vrouwen zeiden: ‘Hé, dat is toch Naomi?’ Maar Naomi zei tegen hen: ‘Noem mij maar geen Naomi (mooi en vriendelijk) meer. Noem mij voortaan maar Mara (bitter). Want de Almachtige God heeft mijn leven bitter gemaakt. Toen ik vertrok, had ik alles. Maar met lege handen heeft de Heer mij teruggebracht. Waarom zouden jullie mij Naomi noemen? Want de Heer is tégen mij. De Almachtige God heeft mijn leven bitter gemaakt.’ Zo kwam Naomi terug met Ruth, de vrouw uit Moab die met haar zoon getrouwd was geweest. Het was net de oogsttijd van de gerst toen ze in Bethlehem terugkwamen. (Basisbijbel)

Naomi woont met haar man Elimelech en twee zonen in Bethlehem als er zware hongersnood uitbreekt. Ze besluiten naar Moab te gaan waar voldoende te eten is. Korte tijd nadat ze daar aankomen overlijdt Elimelech. Wat een drama voor Naomi en haar twee zonen! De kostwinner van het huis valt weg, wie zal er nu voor hen zorgen?

Nog eens tien jaar later overlijden ook Naomi’s twee zonen. In bovenstaand bijbelgedeelte lezen we dat Naomi weer terugkeert in Bethlehem, samen met haar schoondochter Ruth. Naomi is alleen bijna niet te herkennen. Ze gaat gebukt onder verdriet en bitterheid. Ze is er vast van overtuigd dat God zich tegen haar heeft gekeerd. Ze besluit dan ook haar naam te veranderen. ‘Noem mij voortaan Mara. Want de Almachtige God heeft mijn leven bitter gemaakt’.

Alle hoop op een goede toekomst is Naomi uit handen genomen. Ze gaat als een verbitterde vrouw door het leven. Haar man en twee zonen zijn overleden en haar schoondochters hebben geen kinderen gekregen. Ze heeft niemand die voor haar kon zorgen op haar oude dag. Haar leven is veranderd van vreugde naar bitterheid.

Op het moment dat Naomi en Ruth Bethlehem binnenkomen, is het oogsttijd. Naomi stuurt Ruth eropuit om aren te rapen. Ze komt terecht op de akker van Boaz, een familielid van Naomi. Boaz zorgt ervoor dat Ruth voldoende aren kan rapen voor haar en Naomi. Als Ruth ’s avonds thuiskomt vertelt ze Naomi over haar ontmoeting met Boaz. Naomi bedenkt een plan en stuurt Ruth ’s nachts naar de akker van Boaz om te vragen of hij met haar wil trouwen. Boaz belooft dat. Hij trouwt met Ruth en ze krijgen een zoon, Obed.

In Ruth 4: 14-17 lezen we vervolgens:

De vrouwen zeiden tegen Naomi: ‘Prijs de Heer, want Hij heeft ervoor gezorgd dat er iemand voor je zal zorgen. We wensen je toe dat hij in heel Israël bekend zal worden. Hij zal je weer blij maken en voor je zorgen als je oud bent geworden. Want je schoondochter, die zoveel van je houdt, heeft een zoon gekregen. Hij zal méér voor je betekenen dan zeven zonen van jezelf!’ Naomi nam het kind op schoot en verzorgde het voortaan. De buurvrouwen noemden het kind Obed (dienaar). ‘Want’, zeiden ze, ‘Naomi heeft een zoon gekregen’. Obed werd later vader van Isaï, en Isaï werd vader van David. (Basisbijbel)

Het eerste dat opvalt, is dat Naomi weer met haar eigen naam wordt aangesproken. Ze wordt niet langer Mara genoemd. Haar leven is door de geboorte van dit kind veranderd van bitterheid naar vreugde. Dit kind zal zorgen voor haar levensvreugde. Zijn naam betekent dienaar, hij zal voor Naomi zorgen als ze oud is. God geeft niet alleen Naomi hiermee een hoopvolle toekomst. Uit dit geslacht zal later ook de Messias geboren worden. En Naomi’s geloof was daarbij belangrijk.

Naomi’s verhaal laat alle uitersten zien die je in het leven kunt meemaken. Ze kreeg te maken met hongersnood, sterfgevallen, mensen die haar niet begrepen, de gedachte dat God haar had verlaten, etc. Haar leven veranderde van vreugde naar bitterheid, en andersom.

Aan de slag!

Ervaar jij een situatie in je leven waarin je bitterheid herkent? Je denkt dat God zich tegen jou heeft gekeerd en niets meer met je te maken wil hebben. Naomi’s verhaal kan hoop geven. Zij dacht namelijk ook dat God haar vergeten was. Maar niets bleek minder waar. Haar leven veranderde van bitterheid naar vreugde met de geboorte van haar kleinzoon Obed.

Als je bitterheid herkent in je leven wil ik je vragen om daarmee aan de slag te gaan. Het kan namelijk aan je vreten en zich versterken. Bespreek het openlijk met iemand die je vertrouwt. Vraag God om heling zodat je het een plek kunt geven. Het kan namelijk je geloofsleven in de weg gaan staan.

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Dankjewel Neeltje. <3 heel erg bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap