Gelukwensen van Jezus (deel 1)

21

mei

Jacomien van Urk

‘Veel geluk!’ Je schrijft het op een verjaardagskaart. Wenst een bruidspaar het toe op hun trouwdag. En ga maar door met momenten waarop je iemand geluk toewenst. Hoopt dat iemand gelukkig is, geluk vindt in het leven. Maar wat wensen we elkaar eigenlijk toe? Wat is geluk? Wanneer is iemand écht gelukkig? Jezus spreekt ons toe vanaf een berg aan de noordkust van het meer van Galilea en vertelt ons wie echt gelukkig zijn. En dat zijn nou niet bepaald de mensen waarvan we in onze tijd zouden zeggen dat ze geluk hebben.

Laten we eerst eens kijken wat het woord gelukkig in de oorspronkelijke taal van de Bijbel betekent.

“Het eerste woord dat Jezus spreekt is: zalig. Het Griekse woord is makarios (μακάριος). Het woord betekent: gelukkig te prijzen, opgetogen, genietend en vreugdevol. Het woord beschrijft mensen die geweldig goed in hun vel zitten en die uitermate gelukkig zijn. Met dit woord verwezen de Grieken gewoonlijk naar de toestand waarin hun goden zich bevonden. Uitsluitend de goden en mensen die waren gestorven, konden deze staat van gelukzaligheid en tevredenheid ervaren. Voor gewone stervelingen was de makarios echter niet weggelegd. In de Zaligsprekingen laat Jezus zien dat er een vorm van geluk bestaat die niet voor iedereen bereikbaar is. Het is alleen voor mensen die in Hem zijn gestorven en opgewekt in een nieuw leven.”

Zullen we de gelukwensen van Jezus gewoon eens langs gaan?

Gelukkig zijn zij die nederig zijn, want het Koninkrijk van de hemelen is voor hen bestemd.

In de HSV wordt ‘nederig’ vertaald met ‘arm van geest’. “Het Griekse woord arm dat hier in Mattheüs en eveneens in Lucas 6 wordt gebruikt, betekent letterlijk: arme sloeber. Het woord werd gebruikt om arme bedelaars en de onderste laag van de maatschappij aan te duiden. Het waren mensen die in alle opzichten arm waren en nooit hadden gestudeerd. Iedereen keek op hen neer.” Nou, niet bepaald gelukkig zou je denken. Niet gezien door de samenleving, niet in tel, onbelangrijk. En toch spreekt Jezus deze mensen gelukkig. Denk nog even aan de betekenis van ‘gelukkig’. Zie je het voor je? Een opgetogen en genietende arme sloeber? Maar wacht even: voor hen is het Koninkrijk van de hemelen! Hoe heerlijk is dat! Het Koninkrijk waar geen armoede meer is. Waar de arme rijk zal zijn en de zwakke sterk! Waar Hij alles in iedereen zal zijn.

Gelukkig zijn zij die verdriet hebben, want zij zullen getroost worden. 

Verdriet. We kennen het allemaal. Pijnlijke situaties. Heftige gebeurtenissen. Bedrog, verraad, onrecht. Wat kunnen er veel dingen zijn waardoor we verdriet ervaren. Waardoor de tranen zomaar over je wangen kunnen lopen, zonder dat je een woord kan zeggen. Verdriet. Een intens gevoel. Soms verklaarbaar, maar soms ook helemaal niet. Jezus spreekt je gelukkig. Waarom? Je zult getroost worden. Door wie? Door de Trooster, die Jezus zelf heeft gezonden. Die in je hart wil wonen en voor jou zucht met onuitsprekelijke zuchtingen. Die beter dan wie ook weet wat je nodig hebt. Hoe gelukkig ben je als je door Hem getroost wordt. Als je mag weten dat je tranen door Hem in een kruik bewaard worden.

Gelukkig zijn de zachtmoedigen, want de aarde is voor hen. 

‘Zachtmoedig’ is een moeilijk woord om betekenis aan te geven. Het wordt in onze taal geassocieerd met ‘zacht’, ‘verlegen’ en ‘vriendelijk’. Dit lijkt bijna zwakheid te zijn. Maar bijbelse zachtmoedigheid heeft juist kracht in zich. Die zoekt niet zijn eigenbelang, maar is op zoek naar de belangen van God. We kunnen bijbelse zachtmoedigheid verbinden met woorden als ‘vertrouwen’, ‘nederigheid’, en ‘tevredenheid’. Jezus zegt in Mattheüs dat we van Hem mogen leren om zachtmoedig en nederig van hart te zijn. Hij is de koning van zachtmoedigheid! Zachtmoedigen richten zich op Gods plan en zullen met geduld, goedheid en mildheid reageren op dingen die zich voordoen in hun leven. God belooft hun de aarde. Wat een kracht moet er dan liggen in zachtmoedigheid! Als God wil dat deze mensen de aarde beheren. Ik kan me zomaar voorstellen dat er dan veel geluk op de aarde zal zijn!

Gelukkig zijn de mensen die ernaar hunkeren dat Gods wil wordt uitgevoerd, want zij zullen volkomen tevreden worden gesteld. 

Gods wil. Wat kan het soms een zoektocht zijn om die te ontdekken in je leven. Met name als het gaat om grote keuzes in je leven. Je kan dan inderdaad hunkeren naar Gods wil, zoals dat hier wordt gezegd. Jezus spreekt de mensen die hunkeren naar de uitvoering van Gods wil gelukkig. Omdat die mensen vertrouwen in het wezen van God. Ze weten dat Gods wil het beste is. En wat wil God dan? Hij wil dat we leven hebben en overvloed. Dat we God aanbidden in geest en waarheid. Dat zijn Koninkrijk uitgebreid wordt! Dat Jezus aan zijn eer komt. Als je daarop gericht bent. Ernaar hunkert. Dan ben je gelukkig. Uitermate gelukkig.

Dit waren de eerste 4 gelukwensen. In een blog van morgen zal ik schrijven over de andere 5 gelukwensen uit Mattheüs 5.

Aan de slag!

Gelukkig zijn, dat willen we allemaal. Schrijf voor jezelf eens op wat jou gelukkig maakt of een gevoel van geluk geeft.

Markeer vervolgens de dingen die gericht zijn op jezelf met een kleur.

Markeer daarna de dingen die gericht zijn op God met een andere kleur.

Hoe ziet dit bij jou eruit? Is jouw geluk vooral gericht op jezelf of juist meer op God?

Dank God voor het echte geluk in Hem. Vraag Hem om steeds meer gericht te worden op Hem en zijn eer.

Ik wens je veel geluk!

Bron: Armen van geest’, P. Steffens

Deel deze overdenking

  1. Else schreef:

    Welke bijbel vertaling wordt hier gebruikt? Vind hem erg mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap