Date night 2.0 // Communiceren kun je leren – 5 tips om te leren luisteren

29

dec

Sifra Bekx

Daar zitten jullie dan. Tegenover elkaar aan tafel. De telefoons zijn opgeborgen, je hebt heerlijk gekookt en de wijn is ingeschonken. De date night kan beginnen. Maar help, hoe beginnen we eigenlijk? En waar moeten we het over hebben? No worries, communiceren kun je leren. Daar gaat het in deze nieuwe blog over. Blijf rustig zitten, het komt echt goed! 

En? Is het gelukt? Heb je je vriend of man zover gekregen om wekelijks een date night in te plannen samen? In mijn vorige blog kon je al wat lezen over het plannen van een date night. Ik gaf als tip om allereerst op zoek te gaan naar een omgeving en invulling waarin jullie allebei ontspannen zijn. Een lekker stuk wandelen of samen uitgebreid eten bijvoorbeeld. Het kan van alles zijn. Als het maar bij jullie samen past. En dan, de volgende stap. Communiceren. En dat is meteen de grootste uitdaging aan de date night. Want tja, een man houdt toch helemaal niet van praten? Soms is het fijn om even wat feitjes te lezen en jezelf gerust te stellen. Ja, er is een verschil tussen de communicatie van een man en een vrouw, maar dat is juist mooi!

Onderzoek over communicatie tussen man en vrouw

Mannen gebruiken als ze praten slechts één hersenhelft, terwijl er bij vrouwen veel meer gebieden betrokken zijn bij de communicatie en beide hersenhelften samenwerken. Mannen richten zich op het oplossen van een probleem of op het ondernemen van actie. Vrouwen communiceren nog steeds vanuit een sociaal oogpunt. Mannen communiceren vrij direct en gebruiken relatief weinig woorden, terwijl vrouwen vaak indirect communiceren en meer woorden gebruiken. De vrouw wil namelijk over haar problemen kunnen praten en duidelijk maken waarover ze zich zorgen maakt.

Dat er een verschil is in communicatie tussen een man en vrouw hebben Jafeth en ik ook aan de lijve ondervonden. Jafeth heeft maar een paar woorden nodig om te vertellen wat hij vindt of voelt, ik daarentegen ongeveer een heel boekwerk! En dat is zeker in het begin van ons huwelijk een uitdaging geweest. Het heeft alles te maken met verwachtingen en de kunst van het luisteren naar elkaar. Als Jafeth weinig zei dan maakte ik daar uit op dat hij het niet belangrijk vond om te praten, laat staan om naar mijn verhalen te luisteren. Het gevaar is dat als je niet begrijpt waar het verschil in communicatie vandaan komt, je allebei dichtslaat en de kans op een goed gesprek dus weg is. Maar wees niet ontmoedigd als jullie het moeilijk vinden om te communiceren. Als je ermee aan de slag gaat en je elkaar beter gaat begrijpen dan komt het echt goed!

De sleutel tot goede communicatie staat in de bijbel. In Jakobus 1:19 staat:

Ieder mens moet zich haasten om te luisteren maar traag zijn in het spreken

Het belangrijkste in communicatie is horen wat er niet gezegd wordt. Zonder luisteren is er eigenlijk geen communicatie. En dat is dan ook gelijk het moeilijkste onderdeel aan communicatie, vinden jullie niet? Luisteren vraagt om begrip en geduld. Luisteren is zoeken naar het hart van de persoon met wie je communiceert.

Wij merken echt dat het helpt. Als ik aandachtig naar Jafeth luister dan krijgen zijn woorden veel meer betekenis voor mij en leer ik hem echt beter kennen. In mijn vorige blog schreef ik over de tekst die erover gaat dat wij juist in onze zwakheid sterk zijn. Dat is het tegenovergestelde van wat de wereld ons leert. En dat is met de tekst uit Jakobus eigenlijk ook zo. De wereld leert ons om zelf het laatste woord te hebben. Om vooral je eigen denkwijze te hebben. Mooi hè, dat de bijbel ons het tegenovergestelde leert? Dat vind ik zo mooi aan God.

Hoe leer je om goed naar elkaar te luisteren? Oefening baart kunst, maar ik heb een vijftal tips voor jullie waar jullie samen mee aan de slag kunnen.

5 tips om goed naar elkaar te (leren) luisteren

1. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

Richt je op het verhaal van je partner, en kijk niet wat er op de achtergrond gebeurt (je telefoon die trilt bijvoorbeeld).

2. Luister alsof je wat je hoort door moet vertellen aan iemand anders

Als je met zo’n instelling luistert naar je partner, dan zul je zien dat je veel meer informatie opslaat.

3. Luister niet alleen met je oren

80% van onze communicatie gaat non-verbaal, vaak zonder dat we dat doorhebben. Let goed op de non-verbale communicatie van je partner. Je kunt daaruit vaak goed opmaken hoe iemand zich voelt en wat hetgeen hij/zij vertelt voor uitwerking heeft op die persoon zelf.

4. Reageer terwijl je aan het luisteren bent

Als je op de juiste momenten reageert dan zal je man of vriend voelen dat je echt geïnteresseerd bent.

5. Luister wanneer je luistert

Denk niet aan wat jij straks wilt zeggen als je partner aan het woord is. Wanneer je eerst goed luistert wat een persoon zegt, kun je een beter antwoord formuleren omdat je alle informatie hebt.

Aan de slag!

Je raadt het vast al: ga vanavond (of een andere avond deze week) actief aan de slag met de 5 bovenstaande tips. Vertel elkaar je verhaal. Zit jullie iets dwars? Wil je gewoon een leuk verhaal vertellen? Hoe gaat het nou echt?

Ik wens jullie fijne avonden toe samen. Geef niet op, maar luister naar elkaar en leer elkaar steeds beter kennen. Tot de volgende blog!

Bron: Communicatie, een mannending of vrouwending

PS: wat zouden jullie als koppel graag voor blogs willen lezen/behandelen samen? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in een reactie onder deze blog.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap