De eerste opdracht: zorg voor de aarde

27

okt

Annika

Een tijd geleden keek ik samen met mijn vriend naar een nieuwe documentaire op Netflix: Chasing Corals. Een indrukwekkende film waarin een onderzoeksteam van fotografen, duikers en wetenschappers op zoek gaan naar de oorzaken van het afsterven van koraalriffen wereldwijd. Tijdens het kijken van de documentaire was ik me ineens bewust van de verantwoordelijkheid die we als mensen hebben. Het raakte me, ik werd verdrietig door het zien dat er zoveel natuur bedreigd wordt door toedoen van mensen. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik daar zelf eigenlijk net zo goed aan mee doe..

Het is niet de eerste documentaire en het zal vast ook niet de laatste zijn die de wereld van de ernst van dit probleem bewust probeert te maken. Om eerlijk te zijn betrap ik mezelf er wel eens op dat ik niet altijd zin heb om naar de waarschuwingen te luisteren. Vervuiling van de oceaan, overbevissing, klimaatverandering, milieuproblemen, uitstervende diersoorten. Het is allemaal nog maar een fractie van alle problemen die dagelijks voorbij komen op nieuwswebsites en in kranten en soms lijkt het alsof we worden doodgegooid met dit soort berichten; op het gevaar af dat we onverschillig worden. We zijn soms geneigd om te denken dat we ons er niet zo druk om hoeven te maken. Onze tijd op aarde is toch maar beperkt en als Jezus terugkomt, zal alles vernieuwd worden, ook de aarde. Dus als de aarde tijdelijk is,  waarom zouden we ons dan nu druk maken om die milieuvervuiling?

We hebben als christen vaak onze ogen op het einddoel gericht en vergeten soms om in het hier en nu te leven. We hebben als volgelingen van Jezus de opdracht gekregen om alle volken op aarde over Hem te vertellen:

Jezus kwam naar hen toe en zei: “Ik heb alle macht in de hemel en op de aarde gekregen. Ga nu op pad en maak alle volken tot leerlingen van Mij. Doop hen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. En leer hen om alles te doen wat Ik ook aan jullie heb geleerd. En IK BEN  alle dagen met jullie, totdat de tijd van de wereld om is.”
(Matteüs 28:18-20, BasisBijbel)

Dit is zonder meer een belangrijke tekst uit de bijbel. Als christenen zijn we soms zo gefocust op de opdracht die Jezus ons geeft in deze tekst, dat we soms vergeten dat het niet de eerste opdracht was die God de mensheid gaf:

En God zei: “Laten We mensen maken, mensen die op Ons lijken. Ze zullen heel erg op Ons lijken. Ze moeten zorgen voor de vissen in de zee, de vogels in de lucht, het vee, de kruipende dieren en voor de hele aarde.” En God maakte de mens. Hij maakte hem zó, dat hij heel veel op Hem leek. De mens leek heel erg op Hem. Hij maakte een man en een vrouw. God zegende hen en zei tegen hen: “Krijg veel kinderen, zodat er heel veel mensen komen. Ga over de hele aarde wonen en heers over de aarde. Zorg voor de vissen in de zee, de vogels in de lucht en de kruipende dieren. Jullie mogen eten van alle planten, bomen en vruchten”
(Genesis 1:26-29; BasisBijbel)

God heeft ons gemaakt en de opdracht gegeven om te heersen over zijn schepping. De allereerste opdracht van mensen op aarde was dus om voor de aarde te zorgen. Om te zorgen voor de vissen in de zee, de vogels in de lucht, voor de kruipende dieren, voor de hele aarde. En ik denk dat, ondanks de Grote Opdracht die Jezus ons gegeven heeft, de eerste opdracht nog steeds van kracht is. We zijn nog steeds de beheerders die God heeft aangesteld om te zorgen voor zijn schepping en we hebben nog steeds de verantwoordelijkheid om daar op een goede manier mee om te gaan.

Maar hoe doen we dat dan, zorg dragen voor de aarde? We horen zoveel verschillende adviezen in de media. Geen vlees eten, wel vlees eten. Veganistisch leven, biologisch leven. De auto laten staan, alleen reizen met het OV, of niet meer met het vliegtuig. Geen zonnebrandcrème meer gebruiken, of juist alleen ‘Ocean-friendly’. Geen zeep of cosmetica meer gebruiken.. Maar hoe dan?  Hoe kunnen we in de maatschappij van tegenwoordig nog echt goed met de aarde omgaan, zonder wereldvreemde kluizenaars te worden? Misschien kan dat wel niet.

Maar laten we dan tenminste samen proberen om bewust om te gaan met Gods schepping. Proberen om binnen onze mogelijkheden onze taak als beheerders van de aarde serieus te nemen. Laten we samen proberen om zo goed mogelijk met de aarde om te gaan, om te letten op kleine dingen die we kunnen doen om een verschil te maken. Al zijn het kleine dingen, het is altijd iets.

Aan de slag

Ga eens bij jezelf na welke betekenis de eerste opdracht van God heeft voor jou. Bedenk drie dingen die jij vandaag zou kunnen doen om een goede beheerder van Gods schepping te zijn en probeer ze uit te voeren. Misschien kunnen wij samen de mensen in onze omgeving bewust maken van hun taak als beheerder!  En als je tijd over hebt, ‘Chasing Corals’ is een aanrader 😉

Deel deze overdenking

  1. Laura schreef:

    Heel mooi en inspirerend stuk! En zo waar! Ook en misschien zelfs juist als christenen mogen we hierbij stil staan.

  2. Gerdina schreef:

    Vandaag geconfronteerd met de hardheid van de wereld. Zwerfhonden op de Molukse eilanden die worden aangereden en verhongeren. De lokale bevolking is zelf erg arm en geeft de restjes die ze kunnen missen maar er blijven nieuwe pups komen. Ik als westerling heb meer te bieden. Deze opdracht kwam bij me naar boven en heb ik opgezocht en zo hier beland. Het voelt alsof er een opdracht voor me ligt, ik ga contact leggen met de lokale dierenbescherming en kijken wat ik voor deze eilanden voor elkaar krijgen.

  3. Peter schreef:

    De mensen mogen de aarde bewerken en erover waken (Genesis 2:15)”, maar zijn geen eigenaar van de aarde. De aarde is en blijft van God (Exodus 9:29, Psalm 24:1-2).

    Denk dus belangrijk om als Christen oog te hebben voor duurzaamheid, want we hebben de aarde in bruikleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap