Wat zijn jouw verlangens voor 2024?

01

jan

Mandy

Lieve vrouw, een gezegend nieuwjaar! Wat fijn dat je er ook dit jaar weer bij bent en dat je ervoor kiest de eerste dag van 2024 te starten met een overdenking. Misschien ben je nog wat vermoeid van afgelopen nacht, maar hé, je bent er! Welkom. Gisteren, op oudejaarsdag, lazen we over de goede voornemens van God. Vandaag ben jij aan de beurt. Ik neem je mee in een gewoonte die ik al een aantal jaren heb: mijn verlangens voor het nieuwe jaar opschrijven.

Het is zo gemakkelijk om een nieuw jaar te zien als een landschap na een sneeuwstorm: wit, onaangetast en perfect. Het gevoel dat alles mogelijk is. Ken je dat? Ik vind dat echt een heerlijk gevoel. Dat gevoel is ook de basis voor alle goede voornemens die elk jaar hun intrede doen. En dit jaar wordt het écht anders!

Maar al snel komen we erachter dat dit jaar niet zo gek veel verschilt van vorig jaar. En je aan die goede voornemens houden kan eigenlijk best wel heel moeilijk zijn. Goede voornemens zijn voor de meesten onder ons dus niet zo’n succes. Daarom doe ik het iets anders. Ik heb iets gevonden dat helpt om langer dan alleen in januari met groei bezig te zijn. Want dat is waar goede voornemens eigenlijk om gaan.

Reflecteren en verlangen

Ik heb er de afgelopen jaren een gewoonte van gemaakt om aan het begin van een nieuw jaar te reflecteren: hoe kijk ik terug op het afgelopen jaar en wat zijn mijn verlangens? Met ‘verlangens’ bedoel ik overigens wel dingen die in lijn zijn met wat de Bijbel zegt en ik bedoel eigenlijk de vraag: hoe wil ik groeien? Het heeft te maken met deze uitspraak van Jezus, in de gelijkenis van de wijnstok en de ranken:

Het eert mijn Vader als er veel vrucht aan jullie groeit. Het laat zien dat jullie mijn leerlingen zijn.
– Johannes 15:8 (BasisBijbel)

Ik weet dat God het heel belangrijk vindt dat wij groeien en steeds meer op Jezus gaan lijken. Door aan het begin van het jaar met een kladblok voor je neus te gaan zitten kun je, sámen met God, bewuster naar dat doel toewerken.

Wat vind je op dit moment belangrijk in je leven? Wat zou je belangrijker moeten vinden? Naar welke goede dingen verlang je en hoe kun je die dingen stimuleren? Strookt het met wat God belangrijk vindt en in de Bijbel zegt dat Hij voor je wil? De antwoorden verschillen natuurlijk per persoon, maar hoe tof is het dat we hier samen met God een weg in mogen vinden!

Hoe wil jij leven?

Door na te denken over deze vragen, kijk je naar hoe je je leven leidt en hoe je het zou wíllen leiden. Je maakt het jezelf daarmee makkelijker om grote en kleinere doelen te stellen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen verlangen om meer tijd voor anderen vrij te maken of minder tijd op je telefoon door te brengen. Misschien wil je dit jaar graag meer in de Bijbel lezen of zelfs meedoen met het lezen van de Bijbel in een jaar. Je hebt vast een aantal gewoontes die je graag naast je neer wilt leggen of waar je juist meer tijd aan wil besteden. En een kleine spoiler voor als je het nog niet zo goed weet: in de overdenking van morgen neemt Marije je mee naar Thessalonicenzen, waar Paulus ons oproept om te groeien in vier specifieke dingen.

Houd je voortgang bij!

Als je het eenmaal weet, is de truc om het zo in je leven in te bouwen dat het er een standaard onderdeel van wordt. Het helpt mij enorm om wekelijks bij te houden hoe mijn verlangens en groei ervoor staan. Hoe heb ik de afgelopen week een stapje in de juiste richting gezet? Na een aantal weken of maanden geeft dat een fantastisch beeld: kijk hoe ver je al bent gekomen! Het is zo belangrijk om wanneer je ergens naartoe werkt ook terug te kijken naar waar je vandaan komt. Je zult zien hoe God je heeft geholpen en gezegend!

Aan de slag!

Wil jij ook met je verlangens voor dit jaar aan de slag gaan? Ga er eens voor zitten. Hoe kijk je terug op afgelopen jaar en wat zou je anders willen? Dit kan echt van alles zijn. Minder sociale media, gezonder eten, een x-aantal boeken lezen, meer tijd voor anderen vrijmaken. Het hoeft geen immense lijst te zijn, als je er maar mee aan de slag kunt! Schrijf je verlangens op en probeer eens per week bij te houden hoe het gaat. Enjoy!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap