Zij Lacht | Dagelijkse overdenking
31
blog,eltd-core-1.0,audrey child fix-versie-child-ver-1.0.1,audrey-ver-1.0,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,eltd-mimic-ajax,eltd-grid-1200,eltd-blog-installed,eltd-default-style,eltd-fade-push-text-right,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-slide-from-top,eltd-dark-header,eltd-header-style-on-scroll,eltd-fullscreen-search eltd-search-fade,eltd-side-menu-slide-from-right,eltd-woocommerce-columns-4,eltd-woo-small-space,eltd-woo-single-thumb-below-image,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Jezus zet de vrouw op haar eigenlijke positie

In de boekreview van 13 november schrijft Liza over het boekje ‘Jesus feminist’ van Sarah Bessey. Ik heb het hier voor mij liggen, voor veel mensen een prikkelende titel. Een vriendin mij zei daar iets heel moois over, ik quote: ‘Een feminist is iemand die strijdt voor gelijke rechten. Jezus hoefde niet te strijden voor de gelijke rechten van de vrouw. Vanuit zijn autoriteit zet Hij de vrouw op haar eigenlijke positie’. De afgelopen dagen hebben we daar al veel over kunnen lezen. Maria die als leerling aan de voeten van Jezus zit, de vrouw die door Jezus ‘dochter van Abraham’ wordt genoemd en nog een aantal bijzondere verhalen! Vandaag gaan we niet een bijzonder verhaal lezen, maar in de simpele verzen schuilt weer een mooie bevestiging van Jezus!

3 redenen waarom het vreemd is dat Jezus met de Samaritaanse vrouw praatte

De vrouw uit Sichar, de Samaritaanse vrouw, een overspelige vrouw… We hebben veel benamingen gemaakt voor deze vrouw over wie we lezen in Johannes 4. Maar verder weten we weinig van haar, niet eens haar naam. Toch is dit het langste een-op-een gesprek (dat in de Bijbel staat) dat Jezus met iemand voerde. Laten we dit bijzondere gesprek eens beter bekijken!

Met opgeheven hoofd

Schuifelende voeten, stoffige straten, achttien jaar lang. Ze kende niet anders, kon niet anders. Haar kleinkinderen groeiden haar voorbij en werden gereduceerd tot voeten en benen. Ze zou haar eigen kinderen niet eens herkennen als ze hun gezichten kon zien. Al achttien jaar leidde ze zo haar leven, pijnlijk kromgebogen vóór haar tijd, zwakke spieren niet in staat haar gezicht op te heffen. Alsof ze door strakke banden gebonden was, zo stram was haar lijf. Toch weerhield dat haar ziel niet om te luisteren naar Gods woord, om JHWH te zoeken. Zo stond ze daar in de synagoge, niet wetend dat Hij haar zeer binnenkort zou vinden. 

De omgekeerde wereld van Jezus

Toen ik, net voor de herfst begon, bij de kapper zat om mijn lok (waar ik de gehele zomer al voor aan het sparen was) af te knippen en koos voor een korte coupe zei mijn kapster: ”Bij jou is het altijd een omgekeerde wereld, in de zomer je lok proberen lang te laten groeien en nu het kouder wordt ineens een korte coupe.” Ik moest grinniken, hoe vaak zou Jezus dat wel niet gehoord kunnen hebben “Rabbi, bij U is het altijd de omgekeerde wereld”. Wat zou Jezus geantwoord hebben als ze dat zo tegen Hem gezegd zouden hebben? Wellicht: ”Ja, zo was het al bij mijn geboorte en zo zal het zijn tot na mijn dood.”

Het moment dat Jezus het niet zo nauw nam met de regeltjes…

Gebruik jij de adventskalender die we voor deze maand hebben gemaakt? Wat dacht je toen je vandaag het kaartje omdraaide? Wat een tegenstelling met gisteren, hè? Toen lazen we nog dat Jezus een stap verder ging dan de Joodse wet: “Kijk niet eens naar een andere vrouw, want dan heb je in je hart al overspel gepleegd.” Vandaag lijkt Jezus het helemaal niet zo nauw te nemen met de regeltjes…