Psalm 151 – Testify to love!

01

mei

Annika

Huh, Psalm 151…? De oplettende lezer had het waarschijnlijk snel door. Er staan maar 150 psalmen in de Bijbel! Een typfoutje? Nee, verre van dat zelfs. Voor mij ging Psalm 151 bestaan toen ik een jaar of 10 was, en samen met mijn ouders keek naar de serie ‘Touched by an angel’, een serie waarin engelen van God een rol speelden in de levens van mensen die door een moeilijke periode heen gingen. In één van deze afleveringen werd een lied gezongen, wat zo van Gods liefde getuigt, dat het bijna een extra psalm zou kunnen zijn. Ik wil je graag uitleggen wat ik zo mooi vind aan dit lied. Lees je mee?

De bewuste aflevering ging over een ernstig zieke jongen, die een bucketlist wilde afwerken voor hij zou sterven. Het laatste op zijn lijstje, was het lied horen wat zijn moeder had geschreven toen hij geboren werd, maar wat nooit was afgemaakt, namelijk ‘psalm 151’. Zijn moeder schreef dit lied, omdat ze tussen alle 150 psalmen, geen enkele psalm kon vinden waarmee ze haar dankbaarheid voor haar zoon genoeg kon uitdrukken. Maar toen haar zoon ernstig ziek werd, zag ze geen reden meer om het lied af te maken.

Jaren later, toen ik het lied per toeval voorbij hoorde komen in een afspeellijst op YouTube, realiseerde ik me wat een ontzettende krachtige tekst het lied uit deze aflevering van de serie heeft. Sinds dat moment is het mijn lijflied geworden: Testify to love!

For as long as I shall live
I will testify to love
I’ll be a witness in the silences
When words are not enough
With every breath I take
I will give thanks to God above
For as long as I shall live
I will testify to love

Voor mij is dit kleine stukje tekst, alles wat ik voor ogen wil houden wanneer ik twijfel over belangrijke keuzes in mijn leven, welke richting ik op wil gaan. Ik realiseer me dan dat dit misschien wel de belangrijkste taak is, die ik van God gekregen heb. Een getuige zijn, een getuige van zijn Liefde. Zelfs als alles om me heen stilvalt, als er door pijn en verdriet alleen maar duisternis lijkt te zijn. Bijvoorbeeld toen ik een aantal maanden geleden, een zakje patat kocht voor een oude man. Ik wil getuigen wanneer woorden niet genoeg zijn, niet met mooie woorden, maar met mijn manier van leven. Door liefde te geven aan de mensen om me heen. En door God te blijven danken, zolang als ik leef. Niet dat dat altijd makkelijk is, maar God zelf zal ons de kracht geven die we nodig hebben.

“Getuig! Desnoods met woorden!”

Jezus geeft zijn volgelingen de opdracht om van hem te getuigen:
Maar wanneer de Heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.’ Handelingen 1:8 (NBV)

Ik geloof dat wij, net als de volgelingen die op dat moment naar Jezus luisterden, ook de opdracht hebben om te getuigen van Gods liefde. Vroeger kreeg ik daar altijd een beetje een naar, kriebelig gevoel bij. Ik blijf liever op de achtergrond en ben niet het type om de straat op te gaan met een evangelisatie-actie. Ik voel me er al niet prettig bij als ik word aangesproken door iemand die op straat evangeliseert, laat staan dat ik het zelf zou moeten doen. Maar juist door dit lied wordt mij duidelijk dat het daar niet om gaat. Niet iedereen is hetzelfde, en iedereen heeft een eigen manier om een getuige te zijn. Wij kunnen een getuige zijn van Liefde, niet per se door wat we zeggen, maar door wat we doen en wie we zijn!

Aan de slag!
Klinkt natuurlijk hartstikke mooi, een getuige zijn van Gods liefde. Maar, hoe dan?
Lees onderstaande tekst uit 2 Korinthe 3:17-18:

De Heer is de Geest. En waar de Geest van de Heer is, is vrijheid. En op ons gezicht is het licht van de macht en majesteit van de Heer te zien. Want er is geen ‘doek’ over ons gezicht. We zijn als spiegels die steeds meer de stralende macht en majesteit van de Heer weerspiegelen. Want we gaan steeds meer op Christus lijken. Dat gebeurt door de Geest van de Heer. (BasisBijbel)

Door ons in het dagelijks leven te richten op God, gaan wij Gods liefde weerspiegelen naar de mensen om ons heen. En worden we op die manier een getuige van Liefde!

Lees of luister vandaag ‘psalm 151’ eens, en ga op zoek naar wat jij mooi vindt in dit lied. Wil jij net als ik een getuige van Liefde zijn? 

 

Deel deze overdenking

 1. carola schreef:

 2. Netty schreef:

  Indrukwekkend, daar kun je wat mee

 3. MARIEKE schreef:

  Ik herken wat je zegt dat je de kriebels krijgt van ‘de opdracht’ die we hebben. Ik ben zelf ook niet zo’n type.
  Maar, toen ik Hand 1:8 nav jouw stuk eens goed las.. het lijkt meer op een belofte (u zult) dan op een opdracht (u moet)..
  Heb dit tot vandaag niet zo gezien..

 4. Judith schreef:

  Mooie blog Annika! En bedankt dat je ‘Testify to Love’ (weer) onder de aandacht hebt gebracht :-). Prachtig nummer!

 5. Pieta schreef:

  Hallo, Annika, dank je v9or de goede woorden, en ik bewonder je Levenslust, ikzelf ben bang in het water, door trauma! Jij ziet nog het mooie van de schepping!? Maar het is toch eten of gegeten worden in de natuur? Hopelijk laat je mij iets anders zien waardoor ik weer wat Hoop krijg!

  • Annika schreef:

   Hoi Pieta,
   Ik maak uit je reactie op dat je niet lekker in je vel zit en last hebt van dingen uit het verleden. Wat ontzettend naar voor je!
   Ik kan me goed voorstellen dat het je dan moeite kost om te genieten van de dingen om je heen, zoals de natuur. Ik weet natuurlijk niet wat je hebt meegemaakt, maar wil je aanmoedigen om er met iemand over te praten, bijvoorbeeld iemand uit het pastorale team van een kerk. Blijf er niet alleen mee rondlopen! Ik wens je toe dat je weer zult kunnen genieten van de schepping!

 6. Naompjeh schreef:

  ♥️,heel mooi♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap