Gods licht uitstralen… met een zakje patat!

20

mrt

Annika

Ik stapte half zeven uit m’n bed, trok een spijkerbroek en m’n dienstjasje aan. Poetste mijn tanden en nam nog even tijd voor een kop thee. Een kop thee en praten met God, een ideale combinatie als je het mij vraagt. Die ochtend bad ik: “God, mag ik vandaag alstublieft een lichtje zijn op mijn werk? Wilt u me geduld geven en de rust om op een goede manier met mensen om te gaan? Maar bovenal, laat me uw licht uitstralen op mijn werk vandaag.” Ik stapte op m’n fiets en begon aan mijn werkdag.

Een pittige dag ging het worden, met een van onze bewoners die aan zijn laatste levensfase begonnen was. Het ging langzamerhand steeds minder goed met hem, het zou niet lang meer duren voor hij zou overlijden. Tussen het normale werk door, andere bewoners helpen met wassen en aankleden, koffie zetten en badkamers schoonmaken, liep ik steeds even naar deze meneer toe. Een lieve man, ik kende hem al een aantal jaar. Een van die momenten begon hij over het leven na de dood. “Nee zuster, ik ben niet gelovig. Nooit geweest, ik geloof niet in een God.” Daar zat ik dan, met m’n goede bedoelingen, klaar om hem een bemoedigend praatje te geven. Dat was duidelijk niet waar meneer op zat te wachten. Tot zover mijn voornemen om een lichtje te zijn op mijn werk. ‘God, dit was toch de uitgelezen kans om uw licht en liefde te verspreiden? Maar deze man wil het helemaal niet horen?’ Ik besloot de man toen maar gezellig mee te nemen naar de woonkamer, waar de andere bewoners zaten.

Op een gegeven moment vroeg hij: ”Zuster, ik heb toch zo’n zin in patatjes. Of in een vissie. Lekker is dat hè, patatjes?” Ik moest hem teleurstellen. In verband met brandgevaar hebben we geen friteuses op de afdeling. En de haring die we besteld hadden, was gisteren al helemaal opgegaan. Er schoot me een idee te binnen. Ik belde een collega van een andere afdeling en vroeg of die even mijn plek in wilde nemen. Snel pakte ik mijn fiets en reed naar de snackbar, die wonderbaarlijk genoeg op zondagmiddag om twee uur al open was. Toen ik terugkwam met het zakje patat en meneer er heerlijk van zat te genieten, realiseerde ik me dat dit misschien wel Gods manier was om zijn licht te laten stralen in de donkere periode waar deze man doorheen ging. Gods humor, zijn licht uitstralen met een zak patat. Eigenlijk kon ik er alleen maar om lachen en dankbaar zijn dat God mijn gebed gehoord had. Ik mocht die zondag inderdaad een lichtje zijn voor iemand anders, maar dan op een hele andere manier dan ik had kunnen bedenken!

De afgelopen dagen speelde dit verhaal door mijn hoofd en dacht ik aan de Bijbeltekst waarin Jezus tegen zijn leerlingen zegt:

Jullie zijn het licht voor de wereld. Een stad die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. En als je een olielamp aansteekt, zet je er daarna geen emmer overheen. Nee, je zet hem hoog neer, zodat iedereen in huis licht heeft. Laat op dezelfde manier jullie licht schijnen voor de mensen. Laat hun de goede dingen zien die jullie doen. Dan zullen ze jullie hemelse Vader ervoor prijzen.”
(Matteus 5:14-16, BasisBijbel)

Als ik deze tekst lees, gaan mijn gedachten automatisch naar goede dingen als mensen helpen, hen vertellen over Jezus en een getuigenis zijn.  Maar er zijn zoveel meer manieren om iets voor andere mensen te betekenen, om iets van Gods liefde te geven aan de mensen om ons heen. En als we dat doen, zegt Jezus:

Want toen Ik honger had, hebben jullie Mij te eten gegeven. Toen Ik dorst had, hebben jullie Mij te drinken gegeven. Toen Ik een vreemdeling was, hebben jullie Mij in huis genomen. Toen Ik geen kleren had, hebben jullie Mij kleren gegeven. Toen Ik ziek was, hebben jullie Mij opgezocht. Toen Ik in de gevangenis zat, hebben jullie Mij bezocht.’ Dan zullen ze Hem antwoorden: ‘Heer, wanneer had U honger en hebben we U te eten gegeven? Wanneer had U dorst en hebben we U te drinken gegeven? Wanneer was U een vreemdeling en hebben we U in huis genomen? Wanneer had U geen kleren en hebben we U kleren gegeven? Wanneer was U ziek of in de gevangenis en hebben we U bezocht?’ En de Koning zal zeggen: ‘Luister goed! Ik zeg jullie: toen jullie die dingen voor één van mijn minst belangrijke broeders of zusters deden, hebben jullie ze ook voor Míj gedaan.’
(Matteus 15:40-45, BasisBijbel)

Aan de slag!

Zoals je leest in de tweede Bijbeltekst, noemt Jezus allemaal praktische voorbeelden waarmee we zijn liefde kunnen uitstralen naar de mensen om ons heen. Voorzien in de eerste basisbehoeftes als eten, drinken, kleding en aandacht. Soms kunnen we heel ingewikkeld denken over het uitstralen van Gods liefde, maar het kan juist in hele kleine dingen zitten, die onbetekenend lijken maar ontzettend waardevol zijn.

Bedenk eens hoe jij het licht van God uit kunt stralen in deze wereld. Welke kwaliteiten heb je, waar je andere mensen blij mee kunt maken?

Ik daag je vandaag uit: probeer de komende week elke dag iets te doen voor de mensen om je heen. Niet omdat je zelf zo goed bent, maar omdat God jou wil gebruiken om zijn liefde aan andere mensen te laten zien!

YES, vandaag is het zover! De eerste dag van de lente én de start van onze allereerste YouTube serie over seizoenen. Vier vrouwen delen in vier korte video’s een seizoen uit hun leven, om jou op te bouwen, te bemoedigen en te inspireren. Abonneer je vast via deze link zodat je de eerste video niet mist!

Deel deze overdenking

 1. Trijnet schreef:

  Annika, je kan dit blog printen en dan aan die meneer geven. Dan kan hij lezen waarom je voor hem een patatje haalde. Hij zal dat met liefde kezen denk ik en door geraakt worden, want je zegt dat het een lieve man is.Dan kan de Heilige Geest verder het werk doen. Veel Zegen op je werk gewenst.

 2. Mandy schreef:

  Yes, love it! Ik denk de laatste tijd ook steeds vaker over dit onderwerp na, en was tot dezelfde conclusie als jij gekomen. Mooi, die zin: ‘Laat hen de goede dingen zien die jullie doen.’ Was me nog nooit opgevallen als zo ‘algemeen’, haha! Thanks voor deze reminder 🙂

 3. Lea schreef:

  Mooi he dat het ook met patatzakjes kan?. Precies waar ik meer mee bezig wil zijn. Niet die patat natuurlijk?, maar God’s licht laten zien door er voor mensen te zijn, actief te horen wat ze zeggen. Mattheus 25 trouwens ipv 15 bij je laatste tekst.

 4. Kim schreef:

  Amen! :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap