Lea: afgewezen door mensen, maar van grote waarde voor God!

06

mrt

Linda Aalbers

Arme Lea. Mijn hart gaat naar haar uit. Ze was niet mooi en werd afgewezen door haar familie. Wat zal ze zich alleen hebben gevoeld. Misschien herken je jezelf wel in haar en voel je je afgewezen door mensen. Heb je daar pijn van? Laat je bemoedigen door Lea’s verhaal en ontdek dat je van grote waarde bent voor God!

Niet goed genoeg voor de mannen

Dit verhaal begint bij Jakob. Jakob is gevlucht nadat hij Esau’s eerstgeboorterecht heeft afgepakt. Hij vlucht naar het dorp waar zijn moeder Rebekka vandaan komt. Zijn vader Izak heeft Jakob de opdracht gegeven om daar een vrouw te vinden. Laban, Rebekka’s broer, woont namelijk nog in Paddan-Aram en heeft twee dochters: Lea en Rachel.

Nu had Laban twee dochters: de naam van de oudste was Lea, en de naam van de jongste was Rachel. Lea had fletse ogen, maar Rachel was mooi van gestalte en knap om te zien.
– Genesis 29:16-17 (HSV)

Het woordje ‘maar’ in bovenstaande Bijbeltekst laat zien dat Rachel knap was om te zien, in tegenstelling tot Lea. Jakob werd stapelverliefd op Rachel. En hoewel hij zeven jaar voor haar moest werken tot ze mochten trouwen, deed hij dit met liefde. 

In de zeven jaar die volgen, is Lea blijkbaar nog niet ten huwelijk gevraagd. We lezen niets over haar emoties, maar zou ze niet aan zichzelf zijn gaan twijfelen? Andere meisjes trouwen en zij blijft alleen. Zelfs haar zusje is al zeker van een toekomst. Zij zal trouwen met een man die veel van haar houdt…

Dan is er eindelijk de dag van de bruiloft. Jakob viert feest met zijn schoonfamilie. ’s Nachts brengt Laban zijn gesluierde dochter bij Jakob. Hij gaat met haar naar bed en komt er pas de volgende ochtend achter dat hij met Lea heeft geslapen en niet met Rachel. Hij is boos! Dit zal erg heftig zijn geweest voor Lea. Voor het eerst naar bed met een man, terwijl hij denkt dat ze haar zusje is.

En het gebeurde ‘s morgens – zie, het was Lea! Daarom zei hij tegen Laban: Wat hebt u me nu aangedaan? Heb ik niet voor u gewerkt om Rachel? Waarom hebt u me dan bedrogen?
– Genesis 29:25 (HSV)

Hoe God naar Lea kijkt: zij is van grote waarde

Na een week mag Jakob eindelijk ook met Rachel trouwen, waarna hij nóg eens zeven jaar voor Laban moet werken. In deze jaren worden kinderen geboren. Dit is het begin van Jakobs bijzondere gezin. Rachel blijft Jakobs lieveling, maar zij kan geen kinderen krijgen. 

Lea weet dat haar man niet van haar houdt. Ze zal zich alleen hebben gevoeld. God ziet naar haar om en geeft haar wél kinderen. Vier zoons achter elkaar. God laat Zichzelf in de Bijbel kennen als de Barmhartige. God laat Lea zien dat Hij bij haar is en dat ze geliefd is. Hij zegt tegen haar: “Jij bent van grote waarde!” Wat zal dit een troost zijn geweest voor Lea! 

Aan de namen van haar zonen kun je zien dat Lea God dankbaar is. Ze dankt en looft haar God dat Hij naar haar omziet. Ze vindt haar waarde in Hem.

Ontdek meer over de namen van Lea’s zonen in de overdenking: “Welke naam draagt jouw leven?”

Hoe God naar jou kijkt: jij bent van grote waarde

Ook in onze tijd wordt er veel geoordeeld. Op social media kan iedereen zelf bepalen hoe ze over willen komen, met welke filters en welke woorden. Het is leuk om nieuws te delen met vrienden en daar is niks mis mee. Maar het gevaar bestaat dat we gaan vergelijken. Je ziet een bericht van een succesvolle vrouw en je denkt: Hoe doet ze dat? Ze is zo gelukkig en mooi, waarom lukt mij dat niet? Doe ik iets verkeerd? Je meet je leven af aan de berichten van anderen.

Doe dit alsjeblieft niet! Probeer naar jezelf te kijken door de ogen van God. Want dat is je wie je werkelijk bent! Hoe kijkt jouw Vader naar jou? Hij ziet Zijn prachtige kind! Je bent van grote waarde voor Hem. Hij geniet van jou, want je bent geschapen naar Zijn evenbeeld. Hij houdt net zoveel van jou als Hij van Zijn Zoon Jezus houdt!

Aan de slag!

Wil je je verdiepen in Gods liefde voor jou en jezelf leren liefhebben? Volg dan de cursus ‘Zij heeft lief‘ van Zij Lacht. Luister ook naar het lied ‘Wonderlijk’ van Sela.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap