In de ban van de tijd: heb jij last van tijdangst?

23

jan

Paola Don

Door ons drukke leven verliezen we soms onszelf, maar ook God uit het oog. We zijn in de ban van de tijd, waardoor ons lichaam niet meer de heilige tempel is die het zou moeten zijn. Hoe raak je die tijdangst kwijt?

Tijdangst

Heb je wel eens gehoord van tijdangst? In hippe termen ook wel ‘time anxiety’ genoemd. De term zegt het al, een angst voor het verstrijken van de tijd. Deze angst bestaat in verschillende vormen, maar misschien wel de meest herkenbare is de dagelijkse tijdangst. Deze vorm van tijdangst is een constant gevoel van niet genoeg tijd in je dag hebben. 

In de huidige maatschappij is dat denk ik niet zo gek. Als je eenmaal je ‘eigen’ leven begint en zelf je eten op tafel moet zien te krijgen, moet zorgen dat je op tijd op je werk bent en verantwoordelijk bent voor de invulling van je vrije dagen, komt er nogal veel op je bordje te liggen. Het risico is dat je te veel op je bordje toelaat of neemt. Door alles wat je moet doen, hou je eigenlijk te weinig tijd over. Het resultaat? Een chronisch gevoel van gejaagdheid en een lichaam dat continu ‘aan’ staat. 

In de ban van de tijd

Als je eenmaal in deze haast bent beland, is het moeilijk om er weer uit te komen. Naarmate je tijdangst groeit, is het steeds moeilijker de boel op afstand te bekijken. Hierdoor raak je op een gegeven moment zo verstrikt, dat je helemáál geen tijd meer hebt om stil te staan bij wat je doet. Je bent in de ban van de tijd.

Paulus was in zijn tijd al bezig met dingen die je in hun macht kunnen krijgen:

Alle dingen zijn mij geoorloofd, maar niet alle dingen zijn nuttig. Alle dingen zijn mij geoorloofd, maar ik zal mij niet onder de macht van ook maar iets laten brengen. (…) Weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent? U bent immers duur gekocht. Verheerlijk daarom God in uw lichaam en in uw geest, die van God zijn.
– 1 Korinthe 6:12, 19-20 (HSV)

Hoewel de laatste verzen volgen na een tekst over prostitutie, is het principe hetzelfde. Waar bij prostitutie volgens Paulus het lichaam vervuild en bezondigd raakt, waardoor deze tempel wordt ontheiligd, is dat eigenlijk bij een haastig bestaan net zo.
De tempel was in het Oude Testament het huis van God, een heiligdom, dat aan Hem was gewijd. Zo moet ook ons lichaam zijn. God heeft ons een lichaam gegeven, maar niet om er maar mee te doen wat we leuk vinden. Paulus roept ons ertoe op om bewust om te gaan met ons lichaam: ontheilig je lichaam niet door je in de ban van wat dan ook te laten brengen. In plaats daarvan moeten we met ons lichaam de Heere verheerlijken.

Een gewijd lichaam

Ik roep u er dan toe op, broeders, door de ontfermingen van God, om uw lichamen aan God te wijden als een levend offer, heilig en voor God welbehaaglijk: dat is uw redelijke godsdienst.
– Romeinen 12:1 (HSV)

Hoe kom je uit die ban van de tijd? Door te vertragen. Door de tijd te nemen, rustig aan te doen, in het hier en nu te zijn. Een goede eerste stap is om dagelijks even een kwartiertje “in te checken” bij jezelf: hoe voel je je eigenlijk? Waar heeft je lichaam behoefte aan? En ook: waar heeft je geest behoefte aan? Breng dit bij God en neem de tijd om ook te luisteren naar wat Hij te zeggen heeft. Durf even stil te zijn en stil te staan. Als je dit dagelijks doet en probeert de tijd waarin je rust neemt steeds wat meer uit te breiden, zal je weer dichter bij jezelf en bovenal dichter bij Hem komen.

Aan de slag!

Neem vandaag even de tijd om stil te staan. Sta stil bij wat je voelt, hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Breng dit vervolgens in gebed. Of probeer een (christelijke) meditatie, die zijn er genoeg te vinden via Google. Een leestip die ik graag met je deel is het boek ‘De radicale uitbanning van haast’ van John Mark Comer. Dit gaat over precies dit onderwerp. Een aanrader!

Deel deze overdenking

  1. Rien schreef:

    Mooi en interessant onderwerp waar ik mij ook mee bezighoud. Wat mij betreft mag hier dus meer over worden geschreven:) Positief dat er in de overdenking praktische handvatten worden gegeven waar je zelf direct mee aan de slag zou kunnen en de leestip is een fijne aanvulling op de overdenking (boek is besteld). Bedankt!

  2. Marijke schreef:

    https://zijlacht.nl/hoe-kun-jij-haast-de-baas-worden/
    Er wordt vaker over dit onderwerp geschreven! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap