3 essentiële tips voor jouw persoonlijke droomhuisje

11

sep

Debora

Een fijne villa in een bruisende stad, een boerderij in glooiend landschap, een landgoed omgeven door wijnvelden en landerijen of een houten hutje ergens in de bergen, in the middle of nowhere? Wat spreekt jou aan? Waar zie je jezelf al zitten en genieten? Wat is jouw ultieme droomhuisje? In de villa of toch liever in een klein houten blokhutje? Of misschien kan je (net als ik) niet kiezen, omdat elk huisje zo zijn charme heeft. Geen probleem – tenslotte is het toch het belangrijkste dat jij je thuis voelt in het huisje waar je woont. Toch?

Een huisje inrichten – van een huis een thuis maken – vinden heel veel vrouwen het summum. Het zorgt ervoor dat je huis sfeervol wordt en warmte en gezelligheid uitstraalt. Je creëert met behulp van mooie dingen in de verschillende ruimtes op jou manier een plek die uitstraalt: Welkom – voel je thuis!

Maar wacht, we zijn al bij het inrichten, maar er is nog wel iets wat veel belangrijker is bij een huis: als het huis geen goed, stevig fundament heeft, zal het na verloop van tijd onbewoonbaar worden. Misschien dreigt er zelfs acuut instortgevaar? Oei, Oei!
Laten we beginnen bij het begin…
In de Bijbel geeft een wijze koning ons 3 belangrijke tips voor het bouwen en inrichten van een (t)huis:

Door wijsheid wordt het huis gebouwd, en door verstandigheid staat het stevig. Door kennis worden de kamers gevuld met allerlei kostbare en mooie dingen.
(Spreuken 24:3+4, BB)

Je huisje kan voor jou op dit moment daadwerkelijk je eigen (toekomstige/nieuwe) huis zijn – misschien samen met je (toekomstige) man of je gezin. Hoe creëer je een thuis voor jou en je dierbaren, waar (Papa’s) liefde en warmte overheersen?

Je mag er ook geestelijk naar kijken: jouw lichaam, het huis voor de Heilige Geest (1 Korinthiërs 6, 19). God wil zó graag thuiskomen in jouw leven!

Tip 1: Wijsheid

Bouw je huis met wijsheid. Klinkt helder. Hoe kan ik wijs genoeg worden, om het droomhuis van mijn leven te bouwen?

Als u wilt weten wat God van u verwacht, vraag het Hem en Hij zal het u graag vertellen. Want Hij staat altijd klaar om ieder die Hem daarom vraagt, voldoende wijsheid te geven, Hij zal het u niet kwalijk nemen. Maar als u Hem erom vraagt, moet u ook verwachten dat Hij het zal geven.
(Jakobus 1:5+6a, HTB)

Papa wil niks liever dan jou stap voor stap de nodige instructies geven, om je huis op stevig fundament te bouwen. De belangrijkste succesfactor voor je bouwproject: vertrouwen. Vertrouw Hem, bij elke (denkbeeldige) steen die je legt, bij elk raam die je erin zet, bij elke dakpan die je erop legt….

Als je met goddelijke wijsheid bouwt, mag je van het beste fundament verzekerd zijn.
In Kolossenzen 2:3 en 7 (vertaald uit de “Hoffnung für alle” Bijbel) staat dit:

In Hem (Christus) zijn alle schatten van de wijsheid verborgen.

Als een boom in de aarde, zo moeten jullie in Christus vast geworteld zijn en laat alleen Hem het fundament van jullie levens zijn.

Tip 2: Verstandigheid

Door verstandigheid, of anders uitgedrukt door inzicht staat je huis stevig.

Of al je klussen in huis en tuin… ze hebben inzicht nodig. Denk aan die oude, houten kast die je wilt opknappen door hem te verven. Het lijkt misschien het belangrijkste dat je goede verf gebruikt, maar het is op z’n minst net zo belangrijk dat de ondergrond goed geschuurd en gereinigd is en de juiste basis (primer, isolator tegen vlekken) erop zit.

Zo is het ook in je geestelijk huis: Als je begrijpt wie je mag zijn in Christus (meer hierover weten? Lees deze blog dan eens) is dit een stevig weten, een perfecte basis, van waar uit je mag gaan renoveren, veranderen, uitbouwen, onderhouden.

Tip 3: Kennis

Kennis is weten. Weten wat God zegt. Wat Hij denkt.
De Bijbel staat vol met deze schatten. Verzamel ze in de kamers van je hart: Vul je kamer van angst met woorden van leven en moed. Ontsteek een lichtje van hoop en geloof in de kamer van verdriet. Dans op de woorden van de psalmisten in je kamer van liefde en aanbidding.
Of bid Gods Woorden uit in de kamers van je aardse huis:
Bid bewust in de verschillend ruimtes. Voor de getrouwde vrouw is de uitdaging om jullie slaapkamer te vullen met Gods woorden, met pure liefde. Bid dat er intieme vertrouwdheid in alle openheid en schoonheid mag zijn: “Hemelse liefde”.  Spreek aan de Voordeur uit, dat mensen die dit huis binnen komen, zich van harte welkom voelen. Bid in de woonkamer dat het een oord van rust, ruimte, warmte, kwetsbaarheid, onvoorwaardelijke liefde, … zal zijn. Ik kan nog veel meer voorbeelden noemen, maar ik denk dat je dit zelf veel beter persoonlijk kan invullen, samen met de Heilige Geest.

Aan de slag!

In welke staat verkeert jouw huis? (je woonhuis en/of je geestelijk huis)
Is het gewoon een huis of is het een THUIS?
Wat kan je veranderen? Wat heeft onderhoud nodig?
Zijn er nieuwe schatten die je kan gebruiken om je huis mooi in te richten?

Mijn gebed voor je vandaag is dit:
Koningsdochter, moge God je veel wijsheid en geestelijk inzicht geven. Want daardoor zal je duidelijk weten wat zijn wil is. Zodat je mag leven zoals Hij het wil en je Hem blij maakt met alles wat je doet. Ik bid je goede resultaten toe van alle goede dingen die je doet. Ik bid dat je Hem steeds beter leert kennen en dat je vol wordt van zijn hemelse kracht.

(Naar Kolossenzen 1:9-11.)

Vergeet niet: Een droomhuis bouwen heeft tijd, ruimte, geduld en volharding nodig :).

 

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

 1. Judith schreef:

  Wauw, met dit onderwerp ben ik de laatste tijd bezig in mijn hoofd. Deels omdat we net een ander huis gekocht hebben en vol in de verbouwing zitten, maar ook omdat ik het idee heb dat God ons huis wil gaan gebruiken voor grote dingen. Ik had gevraagd om een bevestiging en die zie ik nu door deze blog heen via jou. Bedankt!

  • Bo schreef:

   gaaf, Judith! Gefeliciteerd met jullie nieuw huis.
   Maak er een mooi thuis van, koningsdochter!
   Gods zegen, wijsheid en inzicht bij alles wat je gaat doen!
   Succes met klussen 🙂

   Liefs, Bo.

 2. Isabella schreef:

  Super gaaf om zo.n huis te hebben vol van Gods glorie. Bedankt vooral je laatste tips bidden in elke kamer. zo gaaf. we wonen hier net 1.5 jaar. ik dacht dat ik klaar was. maar nu besef ik dat hemels onderhoud nog belangrijker is.

  • Bo schreef:

   Lieve Isabella,

   ik weet nog dat ik de film “war room” keek (aanrader!) en toen weer eens goed besefte hoe oneindig belangrijk het bidden is…. 😉
   Praten met Papa, hem middelpunt maken van je huis. Letterlijk, in elke ruimte van jullie (t)huis.

   Doe het bewust en in vertrouwen dat al je wensen, dromen, verwachtingen en verlangens bij hem veilig zijn:

   God is in staat om eindeloos veel meer te doen dan wij kunnen bidden of bedenken. Dat doet Hij door de kracht die in ons werkt. (Efeziërs 3 : 20 -21 / Basis Bijbel)

   Liefs, Bo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap