Zonden van de tong: wat zijn dat?

08

jan

Gastblogger

“Kan ook, mijn broeders, een vijgenboom olijven voortbrengen, of een wijnstok vijgen? Evenmin kan een bron zout én zoet water voortbrengen.” – Jakobus 3:12 (HSV) Deze tekst schreef Jakobus aan de twaalf stammen, “die in de verstrooiing waren”. De tekst is de afsluiting van een paragraaf over de zonden van de tong. Ontdek in deze blog wat zonden van de tong zijn!

Wat zijn nou zonden van de tong?

Zoals Jakobus schrijft, is de tong maar een klein lichaamsdeel. Ondanks het formaat, is het echter één van de meest invloedrijke lichaamsdelen. Zoals een klein vuurtje een grote brand kan veroorzaken, zo kan ook de tong het lichaam “besmetten” (Jakobus 3:5-6).

Aan het woord “besmetten” hangt een negatieve nasmaak. De betekenis ervan is ook wel “bezoedelen”, “verontreinigen”. Maar is de tong dan zo’n slecht ding? En hoe kan de tong dan het lichaam verontreinigen?

Om daarachter te komen moeten we beseffen waar de tong eigenlijk voor staat in dit stuk. Het staat voor woorden. Met de tong kunnen allerlei woorden en zinnen gevormd en uitgesproken worden. Die woorden kunnen positief zijn, maar ook negatief. Negatieve woorden kunnen voortkomen vanuit een negatieve gemoedstoestand, een sterke mening of interpersoonlijke verschillen. Daarnaast kunnen ze ook vanuit het niets lijken te ontstaan, bijvoorbeeld wanneer een grapje net iets te hard is. Een soort onbewuste negativiteit dus, of misschien wel een kwestie van een verkeerd begrepen opmerking.

Hoe dan ook kan de tong gebruikt worden om kwade woorden te vormen en bij mensen pijn veroorzaken. Niet alleen bij de ander, maar ook bij degene die ze uitspreekt.

Maar hoe kan de tong dan zo’n grote invloed hebben op het lichaam?

In Spreuken 18:21 staat: “Dood en leven zijn in de macht van de tong“.

Woorden zijn een weerspiegeling van het karakter van degene die ze uitspreekt. Met wat je zegt, laat je dus zien wie je bent. Wanneer jij bijvoorbeeld je geloof belijdt, gebruik ja daar woorden voor waardoor de ander leert dat jij een volgeling van Christus bent. Met de tong kun je de Vader loven, bidden tot de Zoon en de Heilige Geest aanroepen. Daarmee spreek je woorden van leven.

Aan de andere kant kun je je woorden ook gebruiken om vloeken uit te spreken over een ander. Daarmee spreek je woorden van dood. Pas daarom op met wat je zegt! Je woorden hebben meer kracht dan je soms denkt.

Jakobus benadrukt de hypocrisie van sommige mensen. Mensen die in de kerk bijvoorbeeld meezingen met de liederen tot eer van God, maar vervolgens met hun vrienden vloekend over straat gaan. Dat is zo’n tegenstelling die eigenlijk niet zou kunnen. Alsof een vijgenboom olijven geeft (Jakobus 3:12). Een ware gelovige zou niet én woorden van leven én woorden van dood moeten uitspreken.

Wie van ons is er zonder zonden?

Zoals in vers 3 staat, “als iemand in woorden niet struikelt, is hij een volmaakt man, die bij machte is om ook het hele lichaam in toom te houden”. Het is een onmogelijke taak om alleen maar woorden van leven uit te spreken. Soms zeg je al iets voor je doorhebt wat je nu eigenlijk zegt. En het kan ook zijn dat je probeert de juiste woorden te vinden, maar er simpelweg niet op kan komen. Ben je dan meteen een huichelaar, een hypocriet persoon?

Hoe Jakobus het ziet, is dat de tong is als het roer van een groot schip. Een klein onderdeel, maar wel iets wat het hele schip in bedwang houdt. Zonder roer zou het schip niet kunnen varen, maar ook met roer gaat het wel eens mis. Stel bijvoorbeeld dat het schip in een storm terecht komt, waar het roer niet tegenop gewassen is. Dan bezwijkt het roer en wordt het schip alsnog meegevoerd door de golven en de wind. Zo is het ook met de tong.

Hoe kun je je tong in bedwang houden?

Voor iedereen is dat natuurlijk anders. Maar één ding dat zeker is: “Bid zonder ophouden. Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u.” (1 Thessalonicenzen 5:17-18)

Het kan best moeilijk zijn om je tong in bedwang te houden. Vraag God dan om hulp, roep Hem aan bij alles wat je doet. Hij heeft gezegd dat je dat mag doen en Hij zal zich zeker niet van je afkeren.

Aan de slag!

  • Probeer deze dag twee keer bewust woorden van leven uit te spreken. Je kunt dit doen over een bepaalde situatie of een persoon in je omgeving.
  • Let vandaag extra op de woorden die je spreekt. En reflecteer aan het einde van de dag met de volgende vraag: ‘Heb ik mijn tong in bedwang gehouden?’

Deze blog is geschreven door Paola Pirruccio, een van de nieuwe schrijfsters van Zij Lacht! Binnenkort dus meer mooie schrijfsels van haar!

Deel deze overdenking

  1. Joaquim schreef:

    Dit artikel doorgestuurd gekregen en wat mooi! Dankjewel dat inspireert me weer! Keep the good work going! (Haha gelijk mn goede woorden gesproken voor vandaag 😉)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap