Krr krr krr zit je deur nog op slot?

03

sep

Belinda Bos

Heb je het nummer al in je hoofd? ‘Zit je deur nog op slot, zit je deur nog op slot? Van je krr-krr-krr, doe hem open voor God…’ Gisteren hadden we het al over het hart: hartonderzoek doen. Vandaag hebben we het over het opendoen van je hart. Klinkt makkelijk, even een deurtje open zetten. Maar in de praktijk kan het erg lastig zijn! Vandaag: open de deur van je hart voor God. Maar hoe?

Er klopt iemand aan…

“Let op: Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand naar Mij luistert en de deur opendoet, zal Ik bij hem binnen komen. Dan zullen we samen eten: hij met Mij en Ik met hem.”
(Openbaring 3:20, BasisBijbel)

Kijk eens hoe dit vers begint. God zegt ‘Let op!’. Oftewel, Hij staat voor de deur te kloppen. Maar Hij staat hier niet zomaar. God is buiten de deur gezet. Dit is namelijk een stukje uit boodschap aan de inwoners van Laodicea.

“Jullie zeggen: ‘Wij zijn rijk. Daar hebben we zelf voor gezorgd. We hebben aan niets tekort.’ Maar jullie hebben helemaal niet door dat jullie geestelijk gezien zielig en arm en blind en naakt zijn. Daarom raad Ik jullie aan om goud van Mij te kopen. Goud dat in het vuur zuiver is gemaakt. Dan zullen jullie rijk zijn. (…) De mensen van wie Ik houd, voed Ik ook streng op. Wees dus ijverig en ga weer leven zoals Ik het wil.”
(Openbaringen 3:14-19, BasisBijbel)

God is buiten de deur gezet! Maar Hij staat te kloppen. Hij wil helpen! Hij wil de mensen écht rijk maken.

Stel je eens voor, dat je bij iemand voor de deur staat te kloppen. Je ziet wel dat diegene thuis is, maar er wordt niet open gedaan. Of je bent buiten de deur gezet. De persoon zit op de bank, oordopjes in, filmpje aan, of verzonken in een boek. Nou oké, nog 1 keer kloppen dan. Weer geen reactie. Dan niet! En weg ben je.

God klopt ook aan de deur. Ben je verzonken in je boek of film en laat je Hem kloppen? Heb je Hem buiten gezet? Doe je weer open? We willen graag met God bezig zijn, tijd voor Hem maken en de deur opendoen. Maar er zijn ook zoveel andere leuke en belangrijke dingen die we graag willen doen! Helaas blijft Jezus niet kloppen. Ook niet zo gek als er toch niet open gedaan wordt.

Eerst nog even schoonmaken…

Of een andere situatie: je bent niet druk, maar je durft de deur nog niet open te doen. Kijk eens naar al die zooi! Eerst een grote schoonmaak houden. Dweil erdoor, stoffen, alles netjes leggen. De schoonmaak in je hart: eerst goede daden doen, die opwegen tegen je fouten. Eerst het een en ander afronden, voordat je je echt kunt geven aan God. Maar weet je wat nu zo fijn is? God stelt geen voorwaarden om binnen te komen. Hij wil graag bij jou binnen komen, en samen die rommel opruimen! Samen jouw leven op orde brengen, jou écht rijk maken. Dan moet je alleen wel die deur open doen…

En hoe moest die deur nou open?

Maar hoe werkt dat nu in de praktijk, die deur opendoen? Dat kan op heel veel manieren! Meer tijd aan God besteden, door elke dag een stukje uit de Bijbel te lezen of de overdenking van Zij Lacht erbij te pakken. Een taak in de gemeente of daarbuiten op je te nemen, waarmee je meewerkt aan zijn Koninkrijk of anderen kunt helpen. Maar ook vooral: ga naar Hem toe met je problemen. Bid als je het moeilijk hebt, betrek Hem in je leven. Met de grote en de kleine dingen waar je blij en dankbaar voor bent. Of voor de dingen waar je juist verdrietig, onzeker of bang van wordt. Maar ook door jouw twijfels en zonden bij Hem te leggen en vergeving te vragen. De grootste fouten die je gemaakt hebt met hem te delen. Hij wil je helpen om een grote schoonmaak te houden in je hart en in je leven. En samen gaat dat veel sneller dan alleen, toch?

Aan de slag!

Nog een keer de vraag: hoe ver staat de deur van jouw hart open? Wagenwijd? Is God al helemaal in jouw leven? Of staat de deur nog op een kier, en kun je deze soms nog verder open gooien? Vraag jezelf dan eens af: hoe kan ik God meer in mijn leven betrekken?

En als God dan samen met jou begint aan die grote schoonmaak, wat wil je dan graag veranderen of waar wil je graag vergeving voor ontvangen? Of, wat wilde je dat er nooit gebeurd was, bijvoorbeeld? Bid, en leg het aan Hem voor, vraag vergeving. Hij wil jou helpen!

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Lieve Belinda,
    ontzettend bedankt voor deze mooie overdenking die inzicht geeft en bemoedigt. God zegene jou <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap