Ze is schrijfster van meerdere boeken, vertaald in 22 talen en heeft wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Ze stond meer dan 65 weken in de New York Times bestsellerslijst. Ondanks dit indrukwekkende CV omschrijft ze zichzelf als: “Gewoon Ann, zelfs zonder een fancy ‘e’ erachteraan”, de vrouw van een boer, moeder van 7 kinderen. Haar wasmand is nooit leeg, ze raakt biebboeken kwijt en ze voelt zich de meeste dagen een tikje overweldigd door alle drukte en gekte. Maar het belangrijkste is dat zij daar heel oké mee is, het mag er allemaal zijn. Hoe zij zover is gekomen, is te lezen in haar boeken Duizendmaal dank en Gebroken leven. In deze podcast interviewt onze host Zoë schrijfster en spreekster Ann Voskamp.
Het interview is in het Engels. Vind je dit lastig of heb je het niet helemaal kunnen volgen? Lees dan hieronder een samenvatting van het interview!
Wat is je huwelijksadvies?
Ann: “Mijn man en ik proberen veel gemeenschappelijke projecten te hebben. In het ouderschap, mijn werk, zijn werk kan je elkaar soms uit het oog verliezen. Daarom hebben wel veel projecten samen. Seizoenen waarin we dat niet deden, waren echt moeilijker.
En date-nights! We proberen elke week een date-night in te plannen, al is het maar koffiedrinken op de veranda. Om te praten over onze dromen en niet alleen over de kinderen.”
Nederlanders staat niet echt bekend om hun gastvrijheid. Veel voordeuren zijn dicht…
Ann: “Inderdaad! Hoe leven we met onze deuren wijd open en hebben we community? Waar we diep van binnen het meeste naar verlangen is om gekend en gezien te zijn en om intimiteit te hebben. We willen community zonder de prijs van toewijding. Toewijding is: ik doe mijn deur open, ze zullen de rommel zien, het zal niet perfect zijn, maar dan volgt transparantie en genade. De vraag is: zijn we moedig genoeg om onszelf te laten zien in onze gebrokenheid?”
Vaak voelen we veel druk om alles goed te doen. Ik herinner me een moment waarop ik dacht: het leven is zo moeilijk. Waarom heeft niemand me dit verteld?
Ann: “Ja! Kunnen we elkaar ‘the gift of going first’ geven? Zouden we vaker kunnen zeggen: ‘ik doe het eerst en ik deel hoe zwaar en hoe moeilijk het is door er transparant en kwetsbaar over te zijn’? Dan creëer je een veilige omgeving waarin mensen durven te zeggen: ‘oh, voor mij is het ook zo!’. Het is een cadeau, want het heeft moed nodig. En wanneer we kwetsbaarheid cadeau geven, krijgen we er intimiteit voor terug – en dat is uiteindelijk waar we allemaal naar op zoek zijn.”
Op je Nederlandse website staat een filmpje waarin je iets zegt over je boek ‘Duizendmaal Dank’: “We get the pressures of life push on us, and we get so focussed on the next thing, we’re missing all of God’s graces in the moment.” Wat is je tip om in het moment te blijven?
Ann: “Het voelde alsof het leven altijd een noodgeval was, in plaats van een cadeau. Ik proefde en genoot niet van de goedheid van de Heer. En ik had het gevoel alsof ik heel veel miste. Ik besloot om alles op te schrijven waarvoor ik dankbaar was. Als perfectionist zag ik snel alles wat nog niet goed was. Kunnen we als jonge vrouwen een cultuur van dankbaarheid creëren? Want als we dat doen, creëren we altijd een cultuur van vreugde. Door alles op te schrijven waarvoor je dankbaar bent, train je je oog om te kijken vanuit dankbaarheid, om alles te bekijken vanuit genade.
We hadden het net over perfectionisme. Als ik in die modus zit, dan is het nooit genoeg.
Ann: “Never enough! Perfectionisme is een langzame dood. Het doodt je relaties, je vreugde, wie je bent. Er is een verschuiving nodig van perfectionisme naar prijzen.”
In je boek ‘Gebroken leven’ schrijf je: “That’s wat feelings are for. To be felt.”
Ann: “Ja, gevoelens zijn bedoeld om gevoeld te worden! Te vaak denken we: dit mag ik niet voelen. Maar in het Engels zeggen we: emotion. Daarin zit het woord ‘motion’. Movement. Vaak is het gezonder om gevoelens te voelen en ze naar de Heer te brengen, zodat ze aan het daglicht komen en de Heer er mooie dingen uit kan laten ontstaan. Maar we hoeven niet te reageren op basis van de emotie. We kunnen reageren op een manier die Christus laat zien.”
We verklappen hier natuurlijk niet alles! Benieuwd naar de rest van de aflevering? Tune in! Je luistert de podcast gemakkelijk in de auto of trein via iTunes of een Android Podcast-app. Wil je één van haar boeken kopen? Je vindt de links naar de boeken hieronder:
4 reacties op “Zij Lacht podcast episode 3 // In gesprek met Ann Voskamp”
Wauw, onwijs bedankt voor deze podcast! Ik heb er van genoten.
Alsof ik er zelf bij zat met een kop koffie, zo ontspannen en gezellig. Zoe you are very good, oh ik begin zelf al in t engels te schrijven ..kortom , Genoten!
Luisteren naar dit leuke, inspirerende gesprek is bijna net zo leuk als Anns boeken vertalen! Ik ben zo blij dat ik dat mag doen, zodat nog meer mensen kennis kunnen maken met Ann.
Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: er zijn nog veel meer mooie boeken van Ann, waaronder een mooi dagboek voor advent.
Geniet ervan!
Hoi Monica,
Wat te gek dat je mij een paar maanden geleden mailde en dat deze mooie podcast hieruit is voortgekomen. Zoveel dank! Wat een mooi werk heb je, dat je Anns boeken mag vertalen. Veel zegen!
Liefs Liza