Zet God op je prioriteitenlijst

22

apr

Belinda Bos

1. Familie. 2. Vrienden. 3. School. 4. Werk. Oh help, waar kwam God ook alweer voor in mijn prioriteitenlijst? Past hij er ook nog tussen? In een druk leven schiet God er snel bij in. Je probeert tijd vrij te maken. Gaat naar de kerk, maar stiekem ben je daar al je to-do list van deze week aan het doornemen. Wanneer hebben we echt de tijd voor God?

God is altijd met ons bezig. De hele dag door. Maar soms kan het er bij ons inschieten om met Hem bezig te zijn. Het past niet in je programma, komt even niet uit, je hebt teveel aan je hoofd. In Haggai 1:9 zegt God hier het volgende over:

Jullie verwachten grote oogsten, maar kijk, er is niet veel. En het beetje dat jullie thuisbrengen, blaas Ik weg. Waarom doe Ik dat? Omdat míjn huis in puin ligt en jullie alleen maar hard werken aan jullie eigen huizen.
(BasisBijbel)

Toen de dominee dit gedeelte voorlas, schrok ik. Ik dacht: hij heeft gelijk. Ik heb last van uitstelgedrag. Telkens denk ik: ik ga meer tijd aan God besteden. Elke ochtend Zij Lacht om te beginnen, meer Bijbel lezen. God staat duidelijk nog niet op mijn prioriteitenlijst. Ik maakte tijd vrij in mijn agenda om met Hem aan de slag te gaan. Geloven is nou eenmaal een werkwoord: je moet er wat mee doen.

Maar toen realiseerde ik mij dat het helemaal niet zo werkt. God hoort niet op mijn prioriteitenlijst, maar hij hoort ernaast: naast elk puntje op mijn prioriteitenlijst. Geloof moet niet een onderdeel in mijn agenda zijn, maar doorschemeren in elk onderdeel van mijn agenda. Bijvoorbeeld door de vrucht van de Geest, die beschreven staat in Galaten 5:22-23: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Liefde voor mijn vrienden en familie, mijn best doen op school en op het werk, mijn geloof betuigen en uiten, vriendelijk zijn voor bekenden en onbekenden. Er zijn zoveel manieren.

Maar natuurlijk is het houden van stille tijd ook heel nuttig en kan dit zeker jouw band met God versterken. Soms kan dat heel moeilijk zijn: stille tijd. Waar is er nou nog echt stilte? En hoe vind je God dan in die stilte? Daarom hieronder een paar tips voor het houden van stille tijd.

Bidden

Het instrument door God gegeven om met God in gesprek te gaan. Hem te vertellen wat er op je hart ligt, waar je mee zit, Hem te danken voor alles wat je hebt of om Hem beter te leren kennen. Jezus gaf hier ook al het voorbeeld in: Hij zocht regelmatig een plek in de stilte om even tot zijn Vader te komen.

Vroeg in de ochtend, toen het nog helemaal donker was, stond hij op, ging naar buiten en liep naar een eenzame plek om daar te bidden.
(Marcus 1:35, BasisBijbel)

Bijbel lezen

Eén van Gods grote cadeaus aan ons: de Bijbel, zijn Woord, waarin we Hem kunnen vinden. We kunnen over Hem lezen en het kan ons houvast bieden in ons dagelijks leven. We kunnen er adviezen en bemoediging in vinden, antwoorden op onze vragen, maar we kunnen ook Hem beter leren kennen.

Zij Lacht

Een dagelijkse korte overdenking, om geïnspireerd te raken of om je tot nadenken te zetten. Misschien lees je op deze manier wel stukken uit de Bijbel met hele andere inzichten dan daarvoor! Ook heel gaaf, is dat het een manier is om samen te geloven – je bent onderdeel van een community van duizenden vrouwen!

Muziek luisteren

Er zijn steeds meer worshipbands met prachtige muziek om God te danken, te prijzen of om hulp te vragen. Een paar bekende zijn bijvoorbeeld Sela, Hillsong, Casting Crowns en Opwekking. Maar uiteraard heeft God ons ook prachtige psalmen en gezangen gegeven.

Hem danken

Hoeveel mooie dingen hebben wij wel niet van God gekregen. Helaas gebeurt het snel dat de nadruk ligt op de negatieve dingen: pijn, verdriet, angst. Maak daarom elke avond of elke week een lijstje met alles waar je dankbaar voor bent.

Vergeet vooral niet dat stille tijd geen verplichting is. Het is niet zo dat het allemaal maar vrijblijvend is, maar misschien kun je het zien als jouw antwoord op Gods roep om jou! Het is een manier om bij Hem te komen en jouw geloof te versterken. Maar God hoort niet alleen op jouw prioriteitenlijst, hij hoort er ook naast, naast elk ander onderdeel op jouw lijst. Zo kun je tijd met Hem nooit uitstellen. Of zoals God ook tegen Ezra zei (Ezra 10:4): Sta op: wees sterk en doe het!

Aan de slag!

Hoe ziet jouw prioriteitenlijst eruit? Hoe kan jouw geloof hierin doorschemeren?
Welke dingen van de bovenstaande stille tijd-ideeën passen het beste bij jou en gebruik jij al of zou jij kunnen gebruiken in jouw dagelijks leven? Oftewel: wat is jouw antwoord op Gods roep om jou?

Deel deze overdenking

  1. henrike schreef:

    dankjewel, deze had ik nodig!

  2. AnnEt schreef:

    Fijn, mooi en helder begin van de nieuwe week/ zondag!

  3. Naomi zuijderduijn schreef:

    Mooi Belinda!! Een fijne start voor deze week 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap