Zelfs dan…

22

feb

Hadassa

I believe in the sun – Even when it’s not shining. I believe in love – Even when I don’t feel it. I believe in God – Even when He is silent. Dit korte, anonieme gedicht werd gevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was door een Jood in een muur gegraveerd. Een paar korte zinnen zijn het maar. Een paar woorden die het geloof beschrijven van iemand die zich in een verschrikkelijke situatie bevond. Even when. Zelfs als. Zelfs als de zon niet meer schijnt en er geen licht is. Zelfs als liefde niet meer lijkt te bestaan en iedereen uit haat handelt. Zelfs als God verdwenen lijkt te zijn en zwijgt. Zelfs dan geloofde deze Jood in de zon. In liefde. In God. Zelfs dan.

Door heel de Bijbel heen kom je mensen tegen die een ‘zelfs-dan-geloof’ hebben, net als deze Jood. Mensen die zich in bizarre, levensbedreigende omstandigheden bevinden. Teleurstelling, ziekte, oorlog of dood. Op de donkerste plekken, waar er geen reden meer lijkt te zijn om te geloven, vind je juist dit geloof. Het klinkt door de omstandigheden heen: ‘Zelfs nu… Zelfs nu geloof ik in een almachtige, liefdevolle God. Zelfs nu geloof ik in een God die goed is en die mij ziet.’

Dit geloof klinkt door in de woorden van Job, als hij al zijn bezittingen is verloren en al zijn kinderen zijn gestorven. Het klinkt door in de psalmen van David, als mensen hem achterna zitten om hem te doden. Het klinkt door in het gezang van Paulus en Silas, als ze, nadat ze stokslagen hebben gekregen, in de gevangenis lofliederen zingen voor God. Het klinkt door in de woorden die door de profeet Habakuk zijn opgeschreven:

“Zelfs als de vijgenbomen niet zullen bloeien,
en er geen één druif in de wijngaarden te vinden zal zijn,
en we geen enkele olijf van de olijfbomen zullen kunnen oogsten,
en er niets meer op de akkers zal groeien,
en alle schapen uit de stallen zullen worden geroofd,
en alle koeien verdwenen zullen zijn,
zelfs dan zal ik tóch nog juichen over de Heer,
blij jubelen over de God die voor mij zorgt.”
(Habakuk 3: 17-18, BasisBijbel)

Op het moment dat Habakuk deze woorden opschreef, stond het land er nog goed bij. Maar hij wist dat hun vijanden zouden komen en dat zij alles zouden plunderen en vernielen. De kans was groot dat wat hij beschreef precies zou gebeuren. Toch houdt Habakuk zich vast aan zijn geloof. Hij gelooft dat God de God is die voor zijn volk zorgt en hen uiteindelijk zal redden. Zelfs als het tegenovergestelde staat te gebeuren. Zelfs als hun hele land wordt vernield en ze geen oogst en bezittingen meer zullen hebben. Zelfs dan…

Het ‘zelfs-dan-geloof’ is een krachtig geloof. Het is een geloof dat boven omstandigheden of gevoelens van mensen uitstijgt. Het is een blind vertrouwen op God en op wie Hij is, al lijkt het tegenovergestelde waar te zijn. Het ‘zelfs-dan-geloof’ is een geloof dat diep gaat en dat blijvend is. Een geloof dat op de één of andere manier mensen staande houdt. Een geloof dat, dwars door het klagen, de doodsangst, een koperen hemel, lijden en ziekte heen, je laat vastklampen aan God. Je ervan verzekert dat Hij in goede en slechte tijden dezelfde is. Dat Hij altijd te vertrouwen is. Dat Hij erbij is.

Het ‘zelfs-dan-geloof’ is een moeilijk geloof. Het komt niet vanzelf en het gaat niemand makkelijk af. Het gaat tegen je gevoel in. Het gaat tegen jezelf in. Toch is juist dit het geloof dat standhoudt. Het geloof dat mensen verder helpt. Kijk maar naar Job en David. Kijk maar naar Paulus, Silas en Habakuk. Ze bleven staande door dit geloof. De situatie bleef moeilijk. Het was niet opeens allemaal opgelost, maar zij begrepen dat wie God is, niet afhankelijk is van hun gevoel of de omstandigheid waar ze zich in bevonden. Ze begrepen dat God het prijzen waard was, of de situatie dat nu liet zien of niet.

Hoe konden zij op zo’n manier geloven? Dat ging bij hen ook niet vanzelf. Het was een keuze. Ze kozen ervoor om dit te geloven. Wat dan ook. Wanneer dan ook. Zelfs als het verschrikkelijkste wat ze konden bedenken zou gebeuren. Zelfs op het moment dat dat ook gebeurde.

Aan de slag!

Om over na te denken:

– Zit jij op dit moment in moeilijke omstandigheden? Ik hoop dat je dan een voorbeeld mag nemen aan dit geloof. Dat jij je mag vastklampen aan God en op Hem mag vertrouwen. Zelfs als dat op dit moment tegen alles ingaat wat je voelt.

– Gaat het op dit moment eigenlijk wel goed met jou? Dan wil ik je uitdagen een keuze te maken. Om te kiezen voor een ‘zelfs-dan-geloof’. Een geloof dat niet makkelijk is en dat tegen jezelf ingaat. Een geloof dat blijft staan, welke omstandigheid er dan ook komt.

Deel deze overdenking

 1. Anne schreef:

  Mooi geschreven! Echt iets om over na te denken! 🙂

 2. Dianne schreef:

  Wauw, heel mooi die zin. Even when…
  Dankjewel voor deze hele fijne blog! Hij heeft me echt geraakt. <3

 3. Kim schreef:

  Heel erg bedankt voor deze ware bemoediging!! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap