WWJD – Een vriendelijke reminder om te leven zoals Jezus

29

jun

Suzanne Verschoor

What Would Jesus Do? De bekende WWJD-armbandjes kocht ik vroeger altijd op zomerkamp. In allerlei kleuren had ik ze. Ik liep er de hele zomer mee, want iedereen van het kamp deed dat. Totdat school weer begon, dan gingen ze af. De “Jezus-rage” smolt bij mij als sneeuw voor de zon. Die vragen van niet gelovige mede-scholieren vond ik toch wat lastig, zeker omdat ik wist dat ik absoluut niet leefde zoals Jezus dat deed, zoals Jezus dat graag van mij zag. Dus uit schaamte en ongemak liet ik ze maar af. Toch wil ik je vandaag bemoedigen om te leven zoals Jezus!

Na al die jaren zijn deze armbandjes nog steeds te koop. Waar ik als kind dacht dat ik moest leven zoals Jezus deed om zoiets te kunnen dragen, weet ik nu dat het andersom is: doordat wij als mens automatisch niet altijd zoals Jezus leven, is het een vriendelijke reminder om je te stimuleren na te denken over wat Jezus in bepaalde situaties zou doen. Die vraag mogen we onszelf in elke gebeurtenis, en in elk contact dat we met anderen hebben, stellen.

De barmhartige Samaritaan

Pas geleden las ik mijn dochter van vier voor uit een kinderboekje. Het verhaal met plaatjes ging over de barmhartige Samaritaan. Meerdere mannen liepen langs en de tekst vroeg: ‘wat denk jij? Hielp deze persoon de gewonde man langs de weg?’ Elke keer riep ze blij: “Ja!” Maar het antwoord was nee. Pas bij de laatste klopte haar ‘ja’. De gelijkenis die Jezus vertelt is een reactie op de vraag van een wetgeleerde. Het ‘je naaste liefhebben als jezelf’, riep bij hem de vraag op: ‘Wie is dan mijn naaste?’

Jezus antwoordt: Een man ging van Jeruzalem naar Jericho en viel in de handen van rovers, die hem de kleren uittrokken, hem daarbij slagen toedienden en hem bij hun vertrek halfdood lieten liggen. Toevallig kwam er een priester langs diezelfde weg, en toen hij hem zag, ging hij aan de overkant voorbij. Evenzo ging ook een Leviet, toen hij op de plek kwam en hem zag, aan de overkant voorbij.

Maar een Samaritaan die op reis was, kwam in zijn buurt, en toen hij hem zag, was hij met innerlijke ontferming bewogen. En hij ging naar hem toe, verbond zijn wonden en goot er olie en wijn op. Hij tilde hem op zijn eigen rijdier, bracht hem naar een herberg en verzorgde hem.

En toen hij de volgende dag wegging, haalde hij twee penningen tevoorschijn, en hij gaf ze aan de waard en zei tegen hem: Zorg voor hem, en wat u verder aan kosten maakt, zal ik u geven als ik terugkom. Wie van deze drie denkt u dat de naaste geweest is van hem die in handen van de rovers gevallen was?

En hij zei: Degene die hem barmhartigheid bewezen heeft. Jezus zei tegen hem: Ga heen en doet u evenzo.
– Lukas 10:30-37 (HSV)

Wat zou Jezus doen?

Door Jezus’ hele leven heen zie je dat Hij zich opstelt zoals de barmhartige Samaritaan dat in deze gelijkenis doet. Jezus is er voor iedereen: bedriegers, prostituees, zieken, blinden en zwakken, mensen van andere volken, etc. Hij kijkt op niemand neer, Hij kijkt juist met liefdevolle ogen. Jezus leeft voor hoe Hij wil dat we met anderen omgaan. Hij verlangt van ons dat we niet handelen als de priester en Leviet; als mensen die niet omkijken naar hun medemens. Hij wil dat we zijn als de Samaritaanse man; liefdevol voor onze naaste.

De WWJD-bandjes, de vraag ‘wat zou Jezus doen?’, de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan; ik weet zeker dat ik je, als je bent opgegroeid met het geloof, niets nieuws vertel. Wat ik hiermee dan wil zeggen? Ik wil jou, en mijzelf, een vriendelijke reminder geven dat we onszelf elke dag weer opnieuw gaan afvragen: What Would Jesus Do? Het schiet er soms bij in, dus bij deze weer een frisse start om te leven zoals Jezus dat deed. Vergevend, liefdevol en absoluut niet veroordelend. Heb je naaste lief zoals Jezus dat zou doen.

Aan de slag!

Jezus geeft een duidelijk opdracht: Ga heen en doe evenzo!

Ik wil je vandaag uitdagen om eens vaker jezelf de vraag te stellen: ‘Wat zou Jezus doen?’

Schrijf eventueel WWJD in je handpalm of bedenk een andere reminder voor jezelf.

Deel deze overdenking

 1. Rinus schreef:

  Een waardevolle ‘reminder’, inderdaad!

 2. Stella schreef:

  Hoi,
  Fijne reminder.
  Ik heb gelijk een notitie gemaakt als afbeelding op mijn startscherm vd telefoon!.
  Stella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap