Wijze gezaghebbers

13

apr

Gastblogger

Jouw moeder, docent, leidinggevende en dokter. Het zijn allemaal personen waar je naar luistert. Van deze personen neem je uitspraken aan; je doet wat er wordt gezegd. Je vertrouwt op het woord van de wijze gezaghebbers en laat ze voor een klein deel gezag hebben over jouw leven. Maar luister je altijd naar de gezaghebbers? Hoe ga je als christen om met mensen die gezag willen hebben over jouw leven? Jouw gezaghebber is immers God… Micha gaat er tegenin.

Micha is een kleine profeet uit het Oude Testament waar je wellicht nog niet zoveel over hebt gehoord. Hij is strijdlustig, vastberaden en komt op voor het volk. God uitte zijn onvrede over de regeerders van Juda in de tijd van Micha. Samaria moest een ruïne worden, een kale grond die alleen geschikt was voor een wijngaard. In hoofdstuk 2 reageert Micha op Gods woorden.

‘Er zijn mensen die kwade plannen bedenken als ze in bed liggen. Zodra ze ’s ochtends opstaan, voeren ze die plannen uit. Want ze hebben veel macht. Als ze een akker willen hebben, dan pakken ze die van iemand af. En als ze een huis willen hebben, dan nemen ze dat gewoon in bezit. Ze onderdrukken andere mensen, en stelen hun bezittingen’ (Micha 2: 1-2).

Ik kan het me moeilijk voorstellen. Dat er mensen zijn die daadwerkelijk ’s nachts in bed bedenken dat ze de volgende dag een ander gaan beroven van zijn of haar bezittingen. Ze hebben gezag over de ander. Ik denk dat zo’n beslissing niet ’s nachts in bed wordt gemaakt, maar dat dit ter plekke gebeurt, of gepaard gaat met veel emotie. Als je tot zulke plannen in staat bent, heb je het niet makkelijk. Toevallig was iemand anders een maand geleden ook de gezaghebber over mijn spullen. Mijn laptop, mobiel, portemonnee en tas. Zomaar, ineens verdwenen. Meegenomen door iemand die een listig plannetje ’s nachts in bed had bedacht. Dan besef je ineens hoeveel persoonlijke informatie er op die apparaten staat. De jongen die mijn spullen had meegenomen, was op dat moment de baas over mijn leven. Hij had de mogelijkheid om in mijn mail en social media accounts in te loggen. Hij bepaalde het op dat moment. We lezen verder in Micha.

‘Maar met die onderdrukkers zal het slecht aflopen! Want de Heer zegt tegen hen: ‘Ik zal iets verschrikkelijks met jullie laten gebeuren. Jullie zullen er niet aan kunnen ontsnappen. Er komt een vreselijke tijd voor jullie! Dan zullen de mensen dit klaaglied over jullie zingen: ‘Het is afgelopen met de onderdrukkers, ze hebben helemaal niets meer! Hun grond is van hen afgepakt, hun akkers zijn aan slechte mensen gegeven. Luister onderdrukkers! Als het land weer verdeeld wordt onder mijn volk, dan zullen jullie geen enkel stuk grond meer krijgen.’ (Micha 2:2-5).

Micha laat er geen gras over groeien. Hij gaat de confrontatie keihard aan met de rijken die er oneerlijke praktijken op na houden. Hij gaat zelfs in tegen de andere profeten. Volgens Micha vertellen de profeten het volk van Juda alleen wat ze willen horen.

‘Mijn tegenstanders zeggen tegen mij: ‘Je bent de mensen steeds aan het waarschuwen. Houd toch eens op met dat gezeur! Jouw beschuldigingen zijn grote onzin. De Heer zou nooit zulke dingen tegen zijn eigen volk zeggen. Zo snel verliest hij zijn geduld niet. Hij zou ons nooit kwaad willen doen!’  (Micha 2:6-7)

Wat denk jij? Heeft Micha goed gehandeld door tegen de profeten te zeggen hoe het met hen zal aflopen? Micha waarschuwt de leiders en noemt ze ‘slechte mensen’. Hij noemt de profeten ‘vijanden van mensen die in vrede willen leven.’ Wat vind je van Micha’s uitspraken?

Aan de slag!
Een heftig stuk. Micha die zich tegen het gezag keert en zegt wat hij denkt over de gezaghebbers. Wie hebben gezag in jouw leven? Laat je ze hun gang gaan of leg je alles in Gods handen? Kijk eens hoe God jouw wijze gezaghebber kan worden.

Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfster Melanie. Melanie is een enthousiaste 21-jarige student Media, Informatie & Communicatie die op zoveel mogelijk verschillende manieren haar passies en talenten wil inzetten voor het Koninkrijk van God. Van het schrijven van blogs, verhalen en gedichten tot zingen en gitaar spelen voor de Koning. Zij Lacht van een prachtige regenboog, de zon die elke dag weer opkomt, goede gesprekken, fijne vriendschappen en het maken van muziek.

Deel deze overdenking

 1. Danny schreef:

  Mooi stukje…alleen als iemand je social media etc. Steelt heeft ie dan de regie over je leven? Facebook, appen snapchat, het lijkt wel brood voor de meesten tegenwoordig….meld je af voor facebook! Je zult niets missen..en heb meer tijd met je evhte vrienden!

  • Melanie schreef:

   Hoi Danny,

   Dankjewel voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk. Social media zijn zo belangrijk geworden voor mensen en ik kan niet ontkennen dat ik er niet aan meedoe. Want ook voor mij is het belangrijk om te beschikken over social media, maar het heeft ook andere kanten. Door social media hebben we bijvoorbeeld de mogelijkheid om super veel mensen op de hoogte te brengen van het bestaan van Zij Lacht! En voor sommige mensen is het ook makkelijk om het geloof uit te dragen via social media. Je krijgt zulke leuke gesprekken die je soms moeilijk kunt voeren in het echt, Op zulk soort momenten zijn social media weer een heel fijn medium toch?

   Fijne Paasdagen toegewenst!

   Melanie

 2. Truus schreef:

  Wat erg Melanie,dat is schrikken en tegelijk word je flink stil gezet!
  Heel veel sterkte hoor.
  Weet je toen wij 3 keer overvallen waren heb ik
  ps.17:4 in de winkel op gehangen(ber.)
  Daar staat o.a.
  Bewaar m’als de appel van het oog,
  wil min met Uwe vleug’len dekken”.
  God heeft buiten ons om de regie over ons leven,buiten
  laptop enz. om.
  Uw zorg bewaak’mij van omhoog(vrs.4)
  Bid voor je?

  • Melanie schreef:

   Wat een mooi idee zeg om die bijbeltekst in de winkel te hangen! En zijn jullie daarna nog overvallen of heeft het gewerkt? Misschien dat ik ook maar een mooie bijbeltekst op m’n laptop moet plakken!

   Fijne Paasdagen!

   Liefs, Melanie

 3. Danny schreef:

  Heb je zeker helemaal gelijk in melanie, zo heb ik jullie ook gevonden 🙂

  Fijne paas dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap