Wijsheid of dwaasheid – hoe maak je de juiste keuze

18

mrt

Alies

Als de hoofdpersoon van een verhaal een belangrijke keuze moet maken, wordt hij of zij in een stripboek vaak afgebeeld met een engeltje op zijn ene schouder en een duiveltje op de andere. De ene keuze is verstandig, het zou wijsheid zijn om dat op te volgen. De andere keuze komt vaak meer tegemoet aan je begeerten of verlangens: je wil het wel, maar het is niet verstandig, het is dwaasheid. Wijsheid kan je zien als een engeltje op je schouder, en dwaasheid als een duiveltje. Beide fluisteren in je oor wat je moet doen en maar één van hen heeft gelijk. Het Bijbelboek Spreuken geeft, naast een hele hoop tegeltjeswijsheden, ook een handleiding zodat we wijzer worden! Lees je mee?

Misschien ben je wel heel erg thuis in het Bijbelboek Spreuken, of misschien lees je er bijna nooit in. Het is best een pittig boek met een hele hoge informatiedichtheid. Als ik voor mezelf spreek, is het nou niet echt het boek dat ik lekker even lees voor het slapengaan. Het is een Bijbelboek over wijsheid en dwaasheid, over wat je wel zou moeten doen en wat je niet zou moeten doen.

In Spreuken 9 lezen we over Wijsheid en Dwaasheid als twee vrouwen. Ze zitten allebei voor hun huis en nodigen allebei de (onverstandige) mensen uit.

De Wijsheid heeft haar huis gebouwd,
een huis met zeven pilaren.

De dieren voor de maaltijd zijn geslacht, de wijn staat klaar.
Ze heeft de maaltijd klaargezet.

Ze heeft haar slavinnen erop uit gestuurd
om in de stad te roepen:

“Ik nodig iedereen uit die nog wijsheid nodig heeft!”

Als je nog niet veel wijsheid hebt,
kom dan bij mij eten.

Drink van de wijn die ik heb klaargezet.
Blijf niet langer onverstandig, dan zal het goed met je gaan.
Zoek de wijsheid op!”

(Spreuken 9:1-6, BasisBijbel)

Mevrouw Dwaasheid doet hetzelfde. Ook zij nodigt mensen uit, maar haar definitie van wijsheid is wel een beetje anders. Zij moedigt de mensen aan om slechte dingen te doen en vertelt hen vervolgens dat ze het goede doen.

De Dwaasheid is brutaal.

Ze is één en al onverstand en weet niets.
Ze zit voor de deur van haar huis,
op de muur van de stad.

Ze roept naar de mensen die voorbijkomen,
ook naar goede mensen.

Ze probeert onverstandige mensen naar zich toe te lokken.
Dwazen gaan naar haar toe.

Ze zegt tegen hen:
“Gestolen water is lekker,
gestolen brood smaakt goed.”

Maar de mensen die naar haar toe gaan,
weten niet dat ze worden uitgenodigd om bij de schimmen te gaan wonen.
Haar gasten zijn op weg naar het dodenrijk.

(Spreuken 9:13-18, BasisBijbel)

Beide vrouwen zitten voor hun huis en nodigen je uit. Hoe weet je nou het verschil tussen de beide vrouwen? Je snapt zelf ook wel dat je beter op de uitnodiging van Wijsheid in kan gaan. Ik denk dat het te maken heeft met een onderbuikgevoel. Diep van binnen weet je meestal wel wat de juiste weg is. Mocht je toch twijfelen, denk dan eens aan vroeger. Je hebt vast wel eens een doolhof gemaakt. Ik begon eigenlijk altijd bij de ‘uitgang’, of de oplossing waar je naar toe moest. Dan wist je direct bij welke van de startpunten je uit kwam en waar je dus had moeten beginnen.

Wijsheid is net zo’n doolhof. Maar als je begint bij de oplossing (je mag drie keer raden wat die oplossing is), dan kom je vanzelf bij ‘Wijsheid’ uit.

De oplossing staat ook in Spreuken 9. Lees maar mee in vers 10:

Als je wijs wil worden, begin dan met ontzag te hebben voor de Heer.

Als je de heilige God kent, word je verstandig.

(BasisBijbel)

Logisch natuurlijk. Als wij twijfelen over bepaalde keuzes waar we voor staan in ons leven, kunnen we het beste deze keuzes bij God brengen. Hij weet wat het beste voor ons is en Hij heeft het beste met ons, zijn kinderen, voor!

Aan de slag!

– Sta jij op dit moment voor een (grote) keuze? Heb je je twijfels daarover al bij God gebracht? Bid er op dit moment (weer) voor!- Denk na over hoe jij dichter bij God kan leven en zijn wijsheid beter kan leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan het houden van stille tijd (op een manier die bij je past). Plan daar deze week minimaal twee momenten voor in! Bid concreet voor de keuzes waar jij voor staat en voor zijn wijsheid.

BREAKING NEWS // Op 20 maart start de lente en die dag trappen wij op ons gloednieuwe YouTube kanaal af met een serie over seizoenen. Vier vrouwen delen in vier korte video’s een seizoen uit hun leven, om jou op te bouwen, te bemoedigen en te inspireren. Abonneer je vast via deze link zodat je de eerste video niet mist!

Deel deze overdenking

  1. JacomiEn schreef:

    Een wijze blog Alies! Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap